Francuska gastronomija upisana je u nematerijalnu baštinu, njihovi chefovi očevi su moderne gastronomije, a o jelima poput baguettea pristupa se kao projektu za nacionalnu sigurnost. Odlazite li u Francusku i želite ostaviti dobar dojam, dobro je pridržavati se pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

1. Zatražiti dobro pečeni odrezak

U Francuskoj nije neobično dobiti krvavi komad mesa u tanjuru. Štoviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba kvariti pečenjem. Well done je način pripreme koji se ondje ne spominje. Ne želite li uvrijediti Francuza, bolje je naručiti fini ružičasti komad s puno mesnog soka - ili povrće.

2. Potratiti fino vino

Baš kao što je slučaj s finim sirom u fondueu, jednako pravilo vrijedi i za vino prilikom kuhanja. Stavite li butelju chablisa u rižot - ne odgovaramo za posljedice.

3. Zamoliti kečap

Kečap je u Francuskoj dopušten samo u lancima brze prehrane, ali naručite li ga na mjestu koje drži do visoke kuhinje, mogli bi vas deportirati.

4. Premazati kroasan maslacem

Nije lijepo igrati se tuđim osjećajima, pa tako ni stavljati maslac u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Oprezno i sa slaninom te drugim dodacima...

Osjetljivi su na to kako stranci jedu kroasane i obratit će pozornost radite li kakvu ''grešku'' Osjetljivi su na to kako stranci jedu kroasane i obratit će pozornost radite li kakvu ''grešku'' (Foto: Getty Images)

5. Razmazati guščju paštetu po kruhu

Volite li dobro razmazati guščju paštetu na tost, to činite na vlastitu odgovornost. Iako naziv sugerira da se radi o pašteti, bolje je odrezati komadić i staviti ga samo na onaj dio kruha koji planirate zagristi.

6. Naručiti coq au vin bez pijetla ili vina

Drugim riječima, Francuzi se ponose svojim jelima i tradicionalnim recepturama baš onakvima kakvima jesu. Ekvivalent tome bio bi naručiti punjene paprike ili burek bez mljevenog mesa. Odlučite li se ipak učiniti takvo nešto, bilo bi dobro imati na sebi obuću u kojoj se lako trči.

7. Naručiti pivo za večerom

Družite li se s tradicionalnom ekipom, savjetujemo da se uz večeru zatraži vino ili voda. Pivo, kola ili varijacije na temu Francuzima će pokvariti tek.

8. Dodati zreli beaufort u fondue

Iako neki smatraju kako nema dobrog fonduea bez kvalitetnog sira, skupocjene odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom zamaskirati druge okuse, a novac za ovo jelo bacit ćete u vjetar.

Obožavaju umakati kruh u dobar fondue Obožavaju umakati kruh u dobar fondue (Foto: Getty Images)

9. Griješiti s vinom

Točenje vina do vrha čaše možda će vam netko i oprostiti, ali miješanje s vodom ili sokovima - neće. Savjetuje se i držanje čaše za stalak, kao i brisanje usana salvetom prije svakog gutljaja.

Ako ste dobro usavršili ova pravila i odmah dobili želju da spakirate kofer i krenete u avanturu Francuskom, ali to sad nije moguće, dovedite barem njezine mirise i okuse u svoj dom. Sve delicije u kojima Francuzi s guštom uživaju pronaći ćete u Lidlu od 26. rujna do 2. listopada u tjednu okusa Francuske. U trenu ćete nepce počastiti pravom rapsodijom okusa zbog kojih ćete se osjećati kao da šećete predivnom Provansom, udišete mirise Azurne obale ili guštate u šetnji pariškim ulicama.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju