Mnogima je velika želja posjetiti SAD, a još veća napraviti veliki road trip kojim će povezati sve destinacije koje su oduvijek htjeli vidjeti. Međutim, naši planovi često se mogu izjaloviti, a praksa je nešto drugačija od teorije. Stoga, pripazite na ovih nekoliko stvari prilikom planiranja svojeg savršenog putovanja kako bi ono takvo i ostalo.

1. Podcjenjujete udaljenosti

SAD je velika država. VELIKA. Čak i domaći putnici često podcijene udaljenost između gradova i saveznih država jer ne izgledaju baš tako udaljeni na karti. Pa, da stavimo stvari u perspektivu: da biste se provezli kroz Teksas, trebat će vam 15 sati, a da biste iz Las Vegasa stigli do San Francisca, trebat će vam 10 sati vožnje automobilom. Stoga dobro proučite udaljenosti na karti.

2. Računajte na radove na cesti

Nije samo Balkan mjesto na kojem se vječno nešto popravlja, naročito ljeti na najvećim vrućinama. Američke ceste su stare – velik broj njih izgrađen je prije više od 70 godina, a kako su Amerikanci mahom vezani za svoje automobile, tako se ceste i brzo "troše". Gotovo je nemoguće putovati SAD-om i barem jednom ne zapeti u koloni nastaloj zbog radova na cesti.

3. Planirate previše vožnje

Road trip zvuči zabavno, no želite li doista provesti većinu svog odmora za volanom? Svatko zna za sebe procijeniti koliko može voziti, no vjerujemo da vam to i nije bila baš najveća želja. Za dana ćete možda htjeti više vremena provesti na otvorenom i uživati u prizorima, dok noću možda nećete htjeti voziti područjima na kojima je priroda malo "divlja".

4. Previše toga nagurate u raspored

Znamo, znamo, bilo bi lijepo vidjeti i Grand Canyon i Hollywood i Kip slobode i Teksas i Floridu. No, to bi bilo kao da isplaniramo road trip po Europi i želimo vidjeti Barcelonu, Big Ben, Eiffelov toranj, Siciliju, Bukurešt, grčke hramove, albanske bunkere i još pojesti ćevape u Sarajevu. Malo ambiciozno, zar ne? Umjesto mahnitog skupljanja atrakcija, radije odaberite jednu autocestu ili regiju koju želite vidjeti i barem u njoj uživajte kako spada.

5. Previše se koncentrirate na obalu i velike gradove

Razumljivo je da želimo vidjeti New York i kalifornijske obale, no vjerujte – i drugi, mirniji dijelovi SAD-a potpuno će vas oduševiti svojom poviješću, prirodom i ostalim prizorima. A pritom ćete vjerojatno izbjeći i ogromne gužve i redove koji vas uvijek čekaju na ulazima u nacionalne parkove i velike atrakcije.

6. Rezervirajte ulaznice unaprijed

Gdje god možete, a možete to na gotovo svim većim atrakcijama, rezervirajte svoje ulaznice unaprijed. U trenutku u kojem planirate svoje putovanje iz snova planiraju ga još tisuće ljudi za istu lokaciju. Stoga, da se ono ne bi pretvorilo u znojnu noćnu moru i čekanje u redu pod suncem samo da biste na kraju još poljubili vrata – oboružajte se unaprijed. Bilo da je riječ o kartama za muzeje, mjestima na turističkom razgledu grada, smještaju, kampovima… Ne biste vjerovali koliko se brzo mogu rasprodati čak i sobe u opskurnim motelima uz cestu.

7. Prehrana na cesti nije najzdravija

Sitnica koja nam možda promakne jest ta da na cesti neće biti lako pronaći nešto za jesti. Podsjetimo, velik dio SAD-a je pustoš, naročito na onim dugim, beskrajnim autocestama. Što idete dublje u unutrašnjost, više ste u pustinji nego u civilizaciji. Štoviše, u SAD-u se o ovom problemu govori i kao o "prehrambenoj pustinji". Naravno da ćete nakon nekog vremena naići na usputni restorančić, no vjerojatno će u pitanju biti restoran brze hrane i teže ćete pronaći zdravu hranu koja ima nutritivnu vrijednost. Preporučujemo da za svaki slučaj ponesete i mali prijenosni frižider koji ćete napuniti namirnicama.

Dok maštamo o pravom road tripu po cijeloj Americi na kojem bi se vrlo lako pomirili i s ogromnim gužvama, sve delicije američke kuhinje možemo pronaći u tjednu okusa Amerike u Lidlu od 24. do 30. listopada, zbog kojeg će nam nepce osjetiti pravi ''američki san''. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju