Bobijaško oko jedno je od najzanimljivijih prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Ovisno o količini vode, ovaj prirodni fenomen postaje ponor ili vrelo.

Bobijaško oko zapravo je jezero koje je povezano s izvorima rijeka Dabar i Zdena. Budući da se u njemu voda kreće dvosmjerno, pri obilnim padalinama ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

Nalazi se u kraškoj uvali podno planine Grmeč, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Prije nekoliko godina otkriveno je da ovdje živi endemski vodozemac čovječja ribica.

Budući da nisam planirao put na ovo jezero, nego sam usput čuo za njega, iznenadilo me kako je loš pristupni put do njega. Mjesto nije adekvatno označeno i potrebno je pitati mještane za lokaciju. Koristeći GPS navigaciju, otišao sam u pogrešnom smjeru i vrlo lošim makadamskim putem, putujući iz pravca Ključa.

Smatram da je ovo mjesto fascinantno u svako doba godine, ali je najljepše doći ljeti, kad je vodostaj nizak, jer se onda vidi cijelo okno.

Danas, prilikom mog posjeta okno je gotovo u potpunosti bilo ispunjeno vodom, međutim i ovako izgleda fascinantno. Ja kroz svoju landscape fotografiju, posebno preko društvenih mreža, pokušavam širem krugu ljudi dočarati kakve sve ljepote imamo u Bosni i Hercegovini, kojih većinom nismo ni svjesni.

Borisa možete pratiti na njegovu profilu na Facebooku i Instagramu.

Točka spajanja Bosne i Hercegovine: Veličanstveni stari most na koji su posebno ponosni u susjednoj državi Stari most u Konjicu - 9 Stari most u Konjicu - 8 Stari most u Konjicu - 7 +5 Stari most u Konjicu - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju