Točno je, avioni nisu baš najudobnija prijevozna sredstva, no biste li bili među onima koji bi dodatno platili sjedalo do sebe? Pa, čini se da takvi itekako postoje, čemu u prilog govori potez jedne poznate aviokompanije...

Sjednete na svoje mjesto u avionu. Zatim čekate da dođe drugi putnik i sjedne pored vas, no zapravo, nitko ne dolazi. Za cijeli let, imate cijelo prazno sjedalo za sebe, s dodatnim prostorom za ispružiti noge i odložiti svoje stvari. Zvuči sjajno.

No, u realnosti, biste li i koliko platili za dodatno sjedalo? Pa, u zrakoplovnoj kompaniji Qantas su uvjereni da takvih ima. Australski prijevoznik najavio je opciju rezervacije „bez susjeda“ koja će omogućiti putnicima da kupe i prazno sjedalo do sebe, te na taj način dobiju više osobnog prostora.

Cijena sjedala „bez susjeda“ kretat će se od 150 kuna na više, a zasad će biti dostupna samo na domaćim, australskim letovima. I da se razumijemo, nećete je moći rezervirati tek tako, jer će biti ponuđena samo na nekim letovima 48 sati prije polaska.

Ipak, Qantas nije prva zrakoplovna tvrtka koja je klijentima ponudila mogućnost kupnje susjednih sjedala. Etihad je napravio sličnu stvar, te još od 2017. nudi putnicima priliku za licitaciju kako bi sjedala do njih ostala prazna, dok Emirates dopušta ljudima da do tri susjedna sjedala ostanu prazna. Eurowings i Sri Lankan Airlines nude slične mogućnosti.

U usporedbi s opcijama drugih zračnih prijevoznika, Qantasova politika je prilično pristupačna, jer na primjer prazna sjedala u Emiratesu počinju od 400 kuna.

Naravno, sve ove stvari također su pametne i u poslovnom smislu. Ova prazna mjesta obično bi značila gubitak posla i neprodane karte. Navodeći klijente da za njih plate čak i mali iznos, zrakoplovne tvrtke ipak pokriju i manje „uspješne“ letove.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju