1. Kmeri
Kmeri, narod koji je izgradio preko 1000 hramova sjajne arhitekture u Kambodži, i danas žive u toj dalekoj zemlji, a njihov život gotovo je identičan danas kao i pred više od tisuću godina. Zaslužni su za izgradnju hramskog kompleksa Angkor Wat, koji se nalazi oko 240 km sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže, i oko 20 km sjeverno od jezera Tonle Sap. Kompleks je sagrađen u 12. stoljeću u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II, a danas je najveća vjerska građevina na svijetu.

2. Nabatejci
Nabatejci su nekada bili jedni od najvećih i najpoznatijih naroda Bliskog Istoka, točnije - Sinajskog poluotoka. Izgradili su jedan od najljepših gradova tog doba - Petru u Jordanu, simbol njihove veličine i važnosti u prošlosti. Tisuće turista svake godine hrli u Jordan u potrazi za daškom ove izgubljene civilizacije, a kako i ne bi, jer danas se Petra smatra jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka - 2007. godine odabrana je i kao jedno od "novih" sedam svjetskih čuda.



3. Močika
Proto-Chimú ili Močika nosioci su bogate istoimene kulture koja se pojavila na području današnjeg Perua otprilike u vrijeme slabljenja Rimskog carstva u Europi. Sagradili su brojne piramide od opeka koje su služile kao hramovi a neprekidno su obnavljane i korištene za ceremonije. Najpoznatije središte i nalazište kulture Močika je u Sipanu, gdje su 1987. godine pronađene nevjerojatne rukotvorine, blago koje je ostalo sakriveno od očiju svijeta više od 1500 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju