Angola

Afrička zemlja Angola nekada je bila portugalska kolonija, zbog čega je tijekom 20. stoljeća došlo do velikih građanskih nemira. Nakon što je 1979. svrgnuta portugalska vlast, uslijedili su mnogobrojni gerilski sukobi koji su kulminirali građanskim ratom od 1975. do 2002. godine. Nakon uspostavljanja mira politička situacija počela se smirivati. Iako je još daleko od potpune demokracije, stabilnost je sve izvjesnija, zbog čega su i nacionalni parkovi te jedinstvene afričke zemlje sve posjećeniji.



Indonezija

Ovu državu tvori 17.000 otoka nastanjenih narodima različitih kultura, religija i političkih stavova. Iako je nakon Drugog svjetskog rata dobila nezavisnost, prvu polovicu 20. stoljeća provela je pokušavajući pomiriti razlike među stanovništvom. Korupcija i politička nestabilnost dugo su vremena bili glavna obilježja ovog prirodnog raja na zemlji, no nakon 2004., kada su održani prvi predsjednički izbori, zemlja je znatno stabilnija. Otoci su, doduše, nerijetko pod udarom prirodnih katastrofa, ali čak ni one ne mogu obeshrabriti mnogobrojne globtrotere koji se ne odriču Indonezije. Spektakularni otoci poput Balija, Lomboka i Sumbawea, fantastična su odredišta za vodene sportove s jeftinim smještajem. Idealno za sve ljubitelje tropske idile.



Kambodža
Desničarski vojni udar 1970. godine doveo je do dva desetljeća krvavog rata, okončanog 1989. godine. Godine 1997. dolazi do manjeg državnog udara, no otad se stanje u zemlji gotovo potpuno stabiliziralo. Kambodža nije nikada dobila neku značajniju pomoć od razvijenijih zemalja zbog čega je polako i teško dostizala status sigurne zemlje. Danas sve veći broj turista uživa u prekrasnom Phnom Penhu, hramu Angkor Wat te na romantičnim pješčanim plažama Sihanoukvillea.



Peru

Peru je početkom 19. stoljeća dobio nezavisnost koja je u cijelom stoljeću bila obilježena sukobima za prevlast teritorija. U prvoj polovici 20. stoljeća pokušavala se uspostaviti stabilnost narušena vojnim udarom. Krajem 20. stoljeća uklonjeni su problemi švercanja drogom kao i granični sukobi s Ekvadorom. Danas se peru smatra sigurnom i atraktivnom destinacijom, idealnom za ljubitelje drevnih civilizacija koji nikako ne propuštaju posjetiti sveti grad Inka, Machu Picchu.



Sjeverna Irska
Od 1969. godine vladalo  je stanje prigušenog građanskog rata  između socijalno i politički ugrožene katoličke manjine i protestantske većine. Godine 1998. sklopljen je mirovni sporazum uz sudjelovanje irskog pokreta za oslobođenje Sinn Fein, protestantske Ulster Unionist Party te britanske i irske vlade. Desetljeće nakon sporazuma ova je mala i sve mirnija zemlja svojim gostima pokazala jednu od najljepših obala na svijetu, sa stjenovitom atrakcijom Causeway Coast (Divov stolac), kao najvećim turističkim mamcem. Belfast je iz depresivnog i zatvorenog grada postao je kozmopolitsko središte ispunjeno prvoklasnim hotelima, klubovima i restoranima koji nastoje privući barem dio mlade turističke klijentele obližnjeg Dublina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju