Toliko je razloga za posjetiti meksički poluotok Yucatan, naročito ako ste hedonist koji sanja tople tropske krajeve i beskrajne pješčane plaže pod palmama s koktelom u rukama. A sada je tu još jedan motiv: slikovito jezero Ik Kil u istoimenom arheološkom parku u središtu Yucatana.

Iako iz zraka izgleda kao crna rupa u zemlji, pomalo zlosutno i mračno, riječ je o jezeru u „rupi“ u zemlji koje na slikama izgleda nerealno lijepo. Nalazi se gotovo 30 metara ispod zemljine površine i ima oblik okruglog bazena kao stvorenog za odmor i bijeg od svega.

Dok ležite zaštićeni stijenama, pogled pada samo u kristalnu tirkiznu vodu, zelene "zavjese" i nebo. Da bi se očuvala čistoća ovog osjetljivog područja, svi posjetitelji trebaju se otuširati u kabinama prije kupanja, a znakovi na ulazu mole ih da ne koriste kreme za sunčanje, proizvode za njegu kože, pa čak ni šminku. Isto tako, skakanje s vrha u vodu nije dozvoljeno.

Do njega se spušta stepenicama, a bilje koje pada s vrha do vode daje dojam zelenih zastora ili kakvih ukrasa. Arheološki park unutar kojeg se nalazi zapravo su majanske ruševine i ostaci, a samo jezero su Maya Indijanci smatrali svetim.

Naime koristili su ga za obrede žrtvovanja bogu kiše, Chaacu, zbog čega su na dnu jezera pronađeni brojni primjerci indijanskog nakita. Iako će mnogi reći kako su žrtvovali ljude, arheolozi naglašavaju kako to nije bila praksa. Vjerojatnije je riječ o glasinama i nečijem pokušaju da doda malo mistike ovom mjestu.

Danas je ovo mjesto ipak u toku s modernim vremenima pa su u blizini izgrađeni i restoran, hotel te brojni sadržaji za posjetioce kojih iz godine u godinu ima sve više. Ulaz se naplaćuje svega par dolara za odrasle, pa je šteta propustiti ovu (još) povoljnu priliku za bijeg u jedan sasvim drugi svijet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju