Toliko je razloga da posjetite meksički poluotok Yucatan, naročito ako ste hedonist koji sanja tople tropske krajeve i beskrajne pješčane plaže pod palmama s koktelom u rukama. A sada je tu još jedan motiv: slikovito jezero Ik Kil u istoimenom arheološkom parku u središtu Yucatana.

Tirkizna voda ovog jezera pravo je prirodno čudo Tirkizna voda ovog jezera pravo je prirodno čudo (Foto: Getty Images)

Iako iz zraka izgleda kao crna rupa, pomalo zloslutno i mračno, riječ je o jezeru u "rupi" u zemlji koje na slikama izgleda nerealno lijepo. Nalazi se gotovo 30 metara ispod Zemljine površine i ima oblik okruglog bazena kao stvorenog za odmor i bijeg od svega.

Dok ležite zaštićeni stijenama, pogled pada samo u kristalnu tirkiznu vodu, zelene "zavjese" i nebo. Da bi se očuvala čistoća ovog osjetljivog područja, svi posjetitelji moraju se otuširati u kabinama prije kupanja, a znakovi na ulazu mole ih da ne upotrebljavaju kreme za sunčanje, proizvode za njegu kože, pa čak ni šminku. Isto tako, skakanje s vrha u vodu nije dozvoljeno.

Do njega se spušta stepenicama, a bilje koje pada s vrha do vode daje dojam zelenih zastora ili kakvih ukrasa. Arheološki park unutar kojeg se nalazi zapravo su majanske ruševine i ostaci, a samo jezero Maye su smatrale svetim.

Naime, koristili su se njime za obrede žrtvovanja bogu kiše, Chaacu, zbog čega su na dnu jezera pronađeni brojni primjerci indijanskog nakita. Iako će mnogi reći kako su žrtvovali ljude, arheolozi naglašavaju kako to nije bila praksa. Vjerojatnije je riječ o glasinama i nečijem pokušaju da doda malo mistike ovom mjestu.

Jezero izgleda kao da se nalazi u „rupi“ u zemlji Jezero izgleda kao da se nalazi u „rupi“ u zemlji (Foto: Getty Images)

Danas je ovo mjesto ipak u toku s modernim vremenima, pa su u blizini izgrađeni i restoran, hotel te brojni sadržaji za posjetitelje, kojih iz godine u godinu ima sve više. Ulaz se naplaćuje svega nekoliko dolara za odrasle, pa je šteta propustiti ovu (još) povoljnu priliku za bijeg u jedan sasvim drugi svijet.

Tirkizno jezero koje skriva čuda u zemlji tortilja i tacosa idealno je mjesto na kojem možete provesti nekoliko dana prepunih avantura i egzotičnih izleta. Uz Lidlov tjedan okusa Meksika od 11. do 14. kolovoza za tren možemo otputovati u tu čarobnu zemlju, koja svojim prirodnim ljepotama i slasnim delicijama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju