Pariz, Marseille, Nica, Cannes samo su neki od francuskih gradova za koje svakodnevno čujete. No zemlja je puna i drugih gradova koje se isplati posjetiti, a koji nisu toliko poznati. Jedan je od njih i Bayonne.

Radi se o najvećem gradu francuskog dijela Baskije, a oni koji su ga vidjeli kunu se da je jednako šarmantan koliko i neobičan te da ga se svakako isplati obići dok ste u jugozapadnoj Francuskoj.

Na lokalnom baskijskom jeziku Bayonne je poznat kao "Baiona". Većina znakova u tom je području dvojezična za francuski i baskijski. Najveći je grad u francuskoj Baskiji i može se pohvaliti populacijom od oko 200 tisuća stanovnika.

Bayonne - 1 Bayonne - 1 (Foto: Getty Images)

Karakteriziraju ga kuće s drvenim okvirima, položaj uz ušće rijeka Nive i Adour i  niz srednjovjekovnih zgrada. Sam Bayonne podijeljen je u tri karakteristična dijela: Grand Bayonne (u njemu se nalazi većina atrakcija i tu ćete provesti većinu svog vremena istražujući grad), četvrt Saint-Esprit (okružuje željezničku stanicu) i četvrt Petit Bayonne (u kojoj se nalazi Musee Basque).

Kad je o gastronomiji riječ, nadaleko je poznata šunka Bayonne, odnosno suha šunka koja je na francuskom poznata kao jambon de Bayonne.

Grad je svake godine domaćin jednog od najvećih ljetnih festivala u Francuskoj, Les fetes de Bayonne, koji traje pet dana i počinje posljednje srijede prije početka kolovoza, a događaj uključuje parade u kojima sudjeluju ljudi obučeni u tradicionalne baskijske nošnje, bubnjari i drugi glazbenici. Izvorno je nastao oko tradicije borbe s bikovima (Bayonne je najstariji grad za borbe s bikovima u Francuskoj), a grad je odlučio stvoriti festival kao odgovor na španjolsku Pamplonu. Nažalost, u gradu se i dandanas održavaju borbe bikova.

Bayonne - 5 Bayonne - 5 (Foto: Getty Images)

Naravno, grad ima i nekoliko must see znamenitosti. Prva je od njih gradska katedrala izgrađena u gotičkom stilu. Posvećena je svetoj Mariji, a građena je između 13. i 17. stoljeća. Posebno će vas oduševiti njezina unutrašnjost, odnosno vitraji kojima obiluje.

Grijeh je ne posjetiti i Les Halles, veliku natkrivenu tržnicu koja je svakim danom otvorena od 7:30 do 13:30 (od petka do nedjelje i sat dulje). Ovdje ćete naći bogat izbor svježih proizvoda iz regije, uključujući svježe voće, povrće i šunku Bayonne, odnosno sve što vam treba za piknik uz rijeku. U Les Hallesu posjetitelji mogu kupiti i gâteau Basque, tradicionalnu slatku pitu. 

A tko god voli povijest, ne može preskočiti Baskijski muzej. Sve što vas zanima o kulturi, jeziku i povijesti baskijskog naroda pronaći ćete baš ondje. 

Naravno, kad vam pomalo dosadi grad i "kamen" svugdje oko vas, dobra je ideja opustiti se u botaničkom vrtu. Ulaz u njega je besplatan, a otvoren je od utorka do subote. Kao i u svakom botaničkom, i ovdje ćete naići na neke posebne biljke za koje prije vjerojatni niste znali ni da postoje.

Francuska bez gužve: Mjesta bez turista koja vas nimalo neće razočarati Francuska - 1 Francuska - 2 Francuska - 3 +2 Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju