Krajem 80 – ih godina 19. stoljeća Vincent van Gogh zainteresirao je svijet za ovaj uspavani provansalski gradić kada je u njemu proveo oko godinu dana tijekom kojih je naslikao neka od svojih najpoznatijih remek djela. Danas, gotovo stoljeće i pol kasnije, Arles privlači brojne turiste.

Prvi put se spominje 123. godine prije nove ere kada su ga osvojili Rimljani i u njemu izgradili kanal koji ga spaja sa Sredozemnim morem. U 4. i 5. stoljeću grad je bio na vrhuncu kad su ga rimski generali koristili kao vojnu bazu.

Zateknete li se u njemu, sljedeće stvari ne biste smjeli propustiti:

1. Amfiteatar

Izgradili su ga Rimljani 80 godina prije Krista. i središnja je gradska atrakcija. Mogao je primiti 20 tisuća gledatelja koji su promatrali utrke kočija i borbe prsa o prsa. Danas se u njemu održavaju borbe bikova i koncerti.

2. Luma Arles

Ovaj spektakularni centar modernih umjetnosti trebao bi se otvoriti krajem lipnja ove godine. Djelo je arhitekta Franka Gehryja i u tom će se kompleksu održavati izložbe i razna multimedijalna događanja a u sklopu njega nalazi se i veliki park.

3. Van Gogh fondacija

Muzej je posvećen isključivo Van Goghovom stvaralaštvu za vrijeme njegovog boravka u Arlesu. Osim originalnih autorovih djela dva puta godišnje u njemu se održavaju i izložbe suvremenih umjetnika nadahnute upravo Van Goghom. U gradu postoji i mnogo vođenih tura koje prate umjetnikovo stvaralaštvo.

4. Les Rencontres D'Arles

Najveće događanje u gradu je ovaj godišnji internacionalni festival fotografije koji se održava od 1970. i godišnje privlači oko 150 tisuća posjetitelja. Tijekom održavanja festivala naći ćete oko 40 različitih izložbi na čak 30 lokacija u gradu.

5. Park prirode Camargue Regional

Ovaj prirodni dragulj smjestio se između Sredozemlja i rijeke Rhone i u njemu se nalaze brojna jezera i livade. U njemu možete sresti divlje konje, ptice flamingo pa čak i bikove.

6. Crkva Saint - Trophime i samostan

Romanička katolička crkva izgrađena je između 12. i 15. stoljeća a krase je brojne skulpture i kipovi od kojih se posebno ističe „Posljednji sud“. Pod zaštitom je UNESCO-a i samostan pokraj crkve koji se ponosi kamenim stupovima na kojima su izrezbareni religijski motivi.

7. Cafe Van Gogh

Na Place du Forum smjestio se ovaj kafić koji je poslužio kao inspiracija za Van Goghovu sliku „Terasa kafića noću“ i naručite li u njemu kavu osjećat ćete se kao da se ušetali u to remek-djelo.

8. Tržnica

Ono što je netipično za francuske tržnice, u Arlesu je uobičajeno, a riječ je o cjenkanju. Živopisna tržnica je iznimno velika i subotom na njoj prodaje čak 450 prodavača. Dva puta mjesečno, srijedom, na tržnici se održava i buvljak.

9. Muzej Reattu

Ova je kuća iz 15. stoljeća bila dom i atelje francuskog slikara Jacquesa Reattua a danas je pretvorena u muzej čija impresivna zbirka sadrži čak 57 Picassovih crteža koje je umjetnik osobno donirao muzeju. U njemu je i pismo koje je Van Gogh napisao Paulu Gauguinu 1889.

10. Le Moulin De Daudet

Riječ je o vjetrenjači i mlinu koji je ime dobio prema Alphonseu Daudetu, piscu iz 19. stoljeća. U podnožju mlina je muzej posvećen Daudetu i povjesti Arlesa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju