S maurskim dvorcem koji datira iz 11. stoljeća, načičkanim bijelim kućama, crkvicama i bazilikama, Arcos de la Frontera u Španjolskoj jedno je od mjesta koje vrijedi pogledati izbliza. I CNN Travel svojedobno ga je uvrstio na popis najljepših brežuljkastih gradova (uz naš Grožnjan i nekoliko drugih) te napomenuo da ćete teško odoljeti potrebi da ga fotografirate iz svih uglova.

Bijela sela

Arcos de la Frontera je i jedno od najljepših nerazvikanih sela Andaluzije koje ćete naći upravo na "ruti bijelih sela", odnosno Pueblos Blancos. Njihovo ime dolazi od kuća koje su se krečile u bijelo kako bi se lakše preživjele pasje vrućine ljeti i osigurao koji celzij manje u zatvorenome. Bijele fasade s vremenom su postale stvar identiteta, a danas ne dolazi u obzir uroniti valjak za krečenje u neku drugu boju. Šarmantna sela poznata po dramatičnoj prošlosti i krajolicima, kao i usamljenoj ljepoti te neizbježnim ruševinama nekoć su bile granične utvrde između kršćanskih i maurskih teritorija oko Cadiza i Malage.

Španjolska, Granada, špilja - 5 Zanimljivosti Tko kaže da je loše živjeti u špilji? Luksuzni smještaj koji vas neće previše koštati

Na stijeni, pokraj rijeke

Čitav taj kraj odlična je destinacija za izlet, i zbog hrane i arhitekture te lijepih pješčanih plaža na kojima možete pričekati da se slegnu dojmovi – ili hrana koju ste pojeli, i uživati na suncu. No, vratimo se u Arcos de la Frontera, izgrađen na visokoj stijeni, koju s tri strane okružuje rijeka Guadelate. Vizura tog mjesta viri na putu do Cadiza, utočišta na obali za obožavatelje ribljih delicija (navodno se tamo jedu neke od najboljih kozica na svijetu). Izbjegavate li uzbrdice i stepenice, ovdje će vas dohvatiti karma jer je za vrzmanje uličicama potrebno protegnuti listove.

Pauza za puse

Ako niste od objektiva, sasvim je dovoljno uživati u idiličnim prizorima koji se nižu jedan za drugim. Zagrebete li ispod površine, vidjet ćete tragove prvih pretpovijesnih i rimskih stanovnika, ali današnju fizionomiju Arcos de la Frontera prvenstveno duguje maurskoj kulturi. U labirintu uskih i strmih ulica, prolazeći ispod drevnih lukova, približit ćete se povijesnoj jezgri s Dvorcem kneževa i Vratima Matrere, a predah od hodanja potražite na vidikovcima, od kojih se teško odvojiti. Mirador de Abades jedan je od najljepših vidikovaca na kojem se turisti redovito ljube pod lukom zbog natpisa koji potiče romantiku: Bésame en este arco.

Barrio Santa Cruz, Sevilja Putovanja Romantična Sevilja: Osam atrakcija andaluzijskog bisera koje ne smijete propustiti

Pozvoni za slatko

Plaza del Cabildo je srce grada kojem izgled kvare nanizani automobili vozača koji su se uspješno provukli kroz labirint ulica, no ako niste trenirali vožnju strmim i uskim krajevima, automobil je najbolje ostaviti u garaži koja je udaljena oko 20 minuta šetnje od starog grada. Nakon parkiranja navucite tenisice i krenite u istraživanje. Najbolje vrijeme za dolazak ljeti je rano jutro jer kako kazaljka odmiče, temperature se neumoljivo penju.

Glad možete utažiti u tapasima, a poželite li nešto slatko, navratite u Monjas Mercedarias Descalzas. U samostanu koji je osnovan davne 1642. godine pronaći ćete peciva ili kolače koje pripremaju časne sestre, a za narudžbu - pozvonite. Pobrinite se da imate gotovinu sa sobom jer časne ne primaju kartice, a do najbližeg bankomata treba dugo hodati.

Po preporuci čitatelja: Mjesta koja nikako ne smijete propustiti u predivnoj Sevilli Sevilla - 10 Sevilla - 9 Sevilla - 8 +7 Sevilla - 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju