„Kad odem na godišnji i isključim mobitel da me nitko ne može dobiti…“, rečenica je koju smo vjerojatno svi nekad izgovorili – ali rijetko proveli u djelo. Uvijek nešto iskrsne, uvijek ima signala, uvijek taj jedan mail s posla… Ponekad je potrebno poduzeti radikalne mjere, a dobar poticaj može biti okružiti se s ljudima koji će vam u tome pomoći.

Bilo da je razlog želja da i se i sami malo smirite s tehnologijom i brzim životom, ili čista znatiželja, evo jedne vrste turizma u usponu koja bi vas mogla zaintrigirati. Morat ćemo poći malo dalje, ali dojmovi će trajati cijeli život.

Sve popularniji amiški turizam

Protestantska zajednica Amiša raširena je u polovici američkih saveznih država te broji oko 350 tisuća članova. Poznati su po svom specifičnom načinu života koji ne uključuje struju, aute, mobitele, Internet i ostale „boleštine“ modernog doba. Žive skromno i jednostavno, u velikim zajednicama, a poljoprivredom se bave na primitivan način – sami uzgajaju hranu i sve to rade ručno.

Stroga vjerska pravila određuju njihovu odjeću, frizuru, život prije braka, brigu o zdravlju, prehranu, članstvo u zajednici… Ne odlaze u vojsku, ne plaćaju socijalno osiguranje i većina njih ne sudjeluje na političkim izborima.

Ovo definitivno nije „svačija šalica čaja“, no zbog tradicionalnog načina života i orijentiranosti na prirodu i zajednicu, ipak bude veliku znatiželju kod ostatka svijeta koji se često nostalgično osvrće za jednostavnijim vremenima.

Stoga ne čudi što je „amiški turizam“ sve popularniji u SAD-u. Premda su poznati po svojoj izoliranosti od modernog svijeta, neke amiške zajednice prihvaćaju goste i turiste te dobro žive od toga.

Također, iako možda zvuče ozbiljno i strogo, većina njih otvorena je kontaktu sa gostima, rado će vas primiti u svoju kuću, pričati s vama i odgovoriti na milijun pitanja koja sigurno imate.

Premda zaziru od fotografiranja jer vjeruju kako ono potiče taštinu, mlađi i „moderniji“ ogranci pristat će na to. Gosti su dobrodošli sa svojim kamerama i mobitelima, ali budite sigurni da ih nećete ni približno toliko koristiti kao inače kad vam vaši domaćini uvale zadatke rada na polju ili pomaganja u kuhinji.

Izbor je velik

Najveće zajednice Amiša pronaći ćete u Pennsylvaniji, Indiani i Ohiu. Najveća zajednica nalazi se u Ohiu, a zove se prikladno „Amish County“. Broji oko 60 000 članova i osnovana je davne 1808. godine.

U brojnim gradovima kao što su Lancaster, Millersburg, Strasburg i drugima, nudi vam se mogućnost obilaska njihovih kuća i farmi nakon čega slijedi tradicionalna večera. Također možete obići amiške farme njihovim prijevoznim sredstvom: kočijom na konjsku zapregu.

U Jamesportu u Missouriju gosti imaju jedinstvenu priliku: posjetiti najstrožu amišku zajednicu. Zvuči neobično, ali i među njima ima „staromodnih“ i „modernih“, bez obzira što su njihovi kriteriji za moderno i dalje u periodu prije industrijske revolucije. Ova tura vodi vas u amiške domove, farme i štale, škole i groblja, a ovdje će vam domaćini objasniti na koji način se griju, kuhaju i koriste rasvjetu.

Bilo bi šteta vratiti se s velike američke ture i posjete intrigantnoj zajednici bez originalnih suvenira. Stoga svratite u Shipshewanu gdje se održava amiški buvljak. Aktivnosti ne nedostaje, pa bi vaša tura mogla potrajati nekoliko dana, ali u tom slučaju imate idilični smještaj u lokalnim kućama.

Dwight Schrute bi bio ponosan na vas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju