Ako je vjerovati pjesmi, naučili smo kako „Afriku voli cili svit“. E pa, nakon što smo vidjeli slike neke od ovih odredišta, nije nam ostalo ništa drugo nego pjevušiti veliki hit Dina Dvornika i zamisliti kako odlazimo put majke Afrike

Kilimandžaro

Na 5895 metara nadmorske visine, planina Kilimandžaro, uspavani vulkan, najviša je planina u Africi. Nitko ne zna točno odakle dolazi naziv ili što znači, ali mnogi planinu jednostavno zovu "Kili". Planina se zapravo sastoji od tri vrha - Kibo, Mawenzi i Shira.

Kibo je taj koji privlači svu pozornost fotografa i čini kultnu pozadinu za mnoge fotografije kojim se Kilimandžaro predstavlja svijetu. Njegove blage padine omogućuju pješačenje do vrha, što ne znači kako nedostatak teškog penjanja mijenja učinke brzih promjena nadmorske visine, tako da ako se odlučite penjati do vrha uobičajeno je da se razvije visinska bolest.

Od podnožja do vrha, planina sadrži mnoge vegetacijske zone, a mogu se vidjeti razne biljke i životinje koje nastanjuju te zone. Snježni vrh i osebujni vulkanski oblik čine planinu pomalo sličnom poznatoj planini Fuji u Japanu (ali s ravnijim vrhom). Međutim, snježna kapa Kilimandžara svake je godine sve manja, a očekuje se da će vrh biti bez snijega negdje između 2025. i 2035. godine.

Kilimandžaro Kilimandžaro (Foto: Getty Images)

Viktorijini slapovi

Smještena na granici Zambije i Zimbabvea, rijeka Zambezi se slijeva u jedan od najspektakularnijih vodopada na svijetu. Slapovi su postali su poznati Europljanima nakon što ih je slavni istraživač David Livingstone otkrio 1855. godine, iako je, pretpostavlja se, bio poznat Afrikancima mnogo prije nego što je Livingstone bio tu.

Viktorijini slapovi su glavna turistička atrakcija obiju zemalja, a svake godine privuku otprilike milijun posjetitelja. Jedna od glavnih atrakcija za one odvažnije je kupanje u Đavoljem bazenu na samom rubu vodopada. Pogled iz bazena je uzbudljiv jer 500 milijuna litara vode projuri svake minute u ogromnom mlazu.

Nil

S dužinom od 6650 kilometara, Nil je najduža rijeka na svijetu i prolazi kroz mnoge afričke zemlje. Izvire na nekoliko mjesta južno od ekvatora, teče prema sjeveru i završava u Sredozemnom moru. Egipćani su rijeku nazivali „Ar“ ili „Aur“ na koptskom jeziku, što znači "crna" u odnosu na crni sediment koji rijeka ostavlja za sobom nakon poplave.

U starom Egiptu, crni sediment je dao ime Egipatskom kraljevstvu, koje su nazvali "Kemet" (kem znači "crno"). Kao rijeka koja teče od juga prema sjeveru, prolazi kroz mnoge klimatske zone, te su njene vode dom velikom broju životinja, poput krokodila, nilskih konja i stotinama vrsta ptica. Na jugu, tropska kišna šuma ustupa mjesto travnjacima prije nego što naiđe na užarenu pustinju Saharu. Rijeka također podržava veliku raznolikost ljudi koji se oslanjaju na njezine vode za preživljavanje, bilo da je riječ o ribolovu ili poljoprivredi.

Nil Nil (Foto: Getty Images)

Okavango

Evo još jedne rijeke na listi. Delta Okavanga sezonski je plavljeno močvarno područje koje djeluje poput ogromne oaze usred surove, suhe pustinje. To je unutarnja delta, što će reći da se ne ulijeva u more, već završava u pustinji Kalahari. Jedna od neobičnosti koja Okavango čini tako posebnim je to što poplavljuje tijekom sušne sezone, a kao rezultat toga, okolna flora je sinkronizirala svoje biološke cikluse s porastom i opadanjem vode Okavanga umjesto s godišnjim dobima.

Delta se neprestano razvija kako poplave dolaze i odlaze, mijenjajući geologiju i geografiju ovog mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Otoci, jezera, lagune, poplavne ravnice, riječne obale i kanali neprestano se mijenjaju, zajedno s biljkama koje tamo rastu. Naravno, delta je dom velikom broju divljih životinja što je čini popularnom turističkom atrakcijom, tu žive razne ptice, gepardi, nosorozi…

Namib

Omeđena pustinjom Kalahari na istoku i Atlantskim oceanom na zapadu, pustinja Namib proteže se cijelom dužinom obale Namibije, dosežući južnu obalu Angole i sjevernu obalu Južne Afrike. Reklamirana kao najstarija pustinja na svijetu (Atakama u Peruu i Čileu također se hvali tom titulom), Namib je dom nekima od najvećih dina na svijetu, od kojih neke dosežu visinu od gotovo 300 metara.

Sušni Namib sadrži iznenađujuću količinu jedinstvenog života. Slonovi, zebre, afrički divlji psi, žirafe i druge životinje nalaze se u Namibu, redovito prolazeći između vodotokova. U mnogim dijelovima Namiba visok sadržaj željeza uzrokuje crvenu boju pijeska i daje pustinji izrazito nezemaljski dojam, posebno u kombinaciji s čudnim oblicima flore koja ovdje nije rijetkost.

Najveći muzej pretpovijesne umjetnosti na svijetu za koji su čuli tek rijetki Tasili n'Adžer, Alžir - 6 Tasili n'Adžer, Alžir - 5 Tasili n'Adžer, Alžir - 4 +3 Tasili n'Adžer, Alžir - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju