Itekako vam je poznato kako Italija ima sve za svakog. Kultura, automobili, povijest, gradovi bogati i značajni, moda – ma ovdje možete naći što god vas volja. E pa, iako su Rim, Firenca ili Venecija sjajan izbor, radi se o dobro poznatim gradovima, koji će vas očarati, ali će vas jednako nasekirati i gužve u njima, a nećete doživjeti vjerojatno ni avanturu života.

Ipak, kako smo već rekli, Italija nudi svašta, pa biste se možda mogli odvažiti na neka od ovih iskustava, koja će vam pokazati i drugu strane „Čizme“...

Šišanje ovaca u Toskani

Da, umjesto Michelangela, umjesto galerije Uffizzi, evo nečeg prilično neobičnog. Zadnjih godina, Talijani su poludjeli za agroturizmom. Mnoge farme pretvorene su u restorane i pansione, a nemojte se čuditi ukoliko na njima sretnete i životinje, točnije guske, zečeve, koze koje slobodno trče dvorištem.

Toskana je agroturistički raj, gdje nekoliko farmera koji su postali hotelijeri drže mala stada ovaca kako bi gosti mogli naučiti kako napraviti sir, ali i šišati životinje. Uz pomoć pastira učitelja naučit ćete tajne odsijecanja pahuljastog, vunenog runa životinje. To je prilično idilično, a na tren ćete se vratiti i nekoliko desetljeća (stoljeća) unatrag.

Ovce Ovce (Foto: Getty Images)

Jet – ski na rijeci Tiber

Neposredno izvan rimskih gradskih zidina, rijeka Tiber teče kroz netaknuta polja i drevna rimska naselja. Mještani su možda ovdje i ručaju na obalama - ali niti ćete vi smetati njjh, a niti oni vas.

Bistra, mirna voda savršena je za svakoga tko se prvi put okuša u vožnji jet-skijem, a vuče ga mali motorni čamac. Također se možete odlučiti za satove wakeboarda i fly boarda unutar dva prirodna ribnjaka ispunjena riječnom vodom. I da, pripazite na vidre na putu.

Mračne tajne Umbrije

U umbrijskom gradu Narni možete se spustiti unutar tajnog vrta pravo u podzemne zatvore u kojima je Sveta inkvizicija mučila „heretike“. Ćelije su prekrivene starim spisima, a tu je i soba za mučenje s kosturom spaljene vještice. U blizini su vođene ture unutar mračnog starorimskog akvadukta dovoljno širokog za samo jednu osobu, gdje morate hodati pognuti noseći kacigu s bakljom.

Narni Narni (Foto: Getty Images)

Penjanje na Etnu

Etna na Siciliji najveći je i najaktivniji europski vulkan. Erupcije privlače čak i amaterske ljubitelje vulkana iz cijelog svijeta koji se dive prirodnom vatrometu i tragovima crvene lave koja prži planinske padine.

Za uspon će vam trebati stručni vodič i barem neka razina kondicije za dugo pješačenje od dva do pet sati. Kad jednom dođete dovoljno visok, sigurni smo kako ćete prizorom ostati oduševljeni.

Ruralna Sicilija

Nema boljeg načina za istraživanje ruralne Sicilije nego biciklom, probijajući se kroz pospana sela, valovita zelena brda i žitna polja. Seoski put se proteže od obale do obale, od Trapanija do Catanije. Biciklisti mogu spavati na farmama i pansionima koji se nalaze u polunapuštenim zaseocima. Putem ćete pronaći i trgovine u kojima možete popraviti kotače ili kupiti sve što vam zatreba.

Talijansko mjesto koje treba posjetiti prije nego što ga ponovo "otkriju" turisti Savoca, Sicilija - 5 Savoca, Sicilija - 4 Savoca, Sicilija - 2 +1 Savoca, Sicilija - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju