Jedna od najstarijih zemalja u Europi, itekako je poznata po vrhunskoj hrani i vinu, plesu fado ali i sjajnim nogometašima. Ipak, ima i stvari koje su vam sigurno manje poznate o samom Portugalu, pa hajde da vas upoznamo i s njima...

Portugalci često osjećaju „saudade“

Ova riječ nema doslovni prijevod ni u jednom jeziku, već ona, recimo tko – opisuje posebno stanje duše. Igra prilično važnu ulogu u portugalskoj kulturi i daje objašnjenje za melanakolična stanja ljudi u zemlji. Često, pojam se povezuju s nostalgijom, no to baš i nije točno. „Saudade“ govori o čežnji ili snažnoj želji za nečim, a može se odnositi na osobu, mjesto, objekt... Smatra se da je termin nastao u vrijeme velikih zemljopisnih otkrića, te da su ga osjećali najčešće mornari koji bi isplovili iz svojih luka.

Ne večeraju prije 20 sati

Portugalci, baš kao i njihovi susjedi Španjolci, vole jesti kasno, a zadnji obrok u danu obično započinje između 20 i 22 sata. Čak i restorani obično otvaraju tek oko 19, a uobičajeni dan Portugalca što se jela tiče izgleda ovako: doručak u 8 sati, ručak u 13 sati i večera kako je spomenuto. Naravno, između toga, ipak nešto „prigrizu“.

Portugal - 3 Portugal - 3 (Foto: Getty Images)

Ne jedite u pokretu

Lokalci bi se mogli uzbuniti ako vas vide kako jedete u pokretu i to im definitivno neće biti drago. Zašto? Zato što je ovdje jedenje sveti ritual, te valja jesti u sjedećem položaju. Naravno, mnogi štandovi sa street foodom postoje i ovdje, ali se smatra kako je nakon njihove kupnje, potrebno naći neko mjesto gdje ćete sjesti i pojesti ih na miru.

Badnjak obilježen bananama

Ako se u gradu Braga zateknete na Badnju večer, moguće je da ćete „stradati“ okliznuvši se na koru od banane. Naime, ovdje postoji tradicija „Bananeiro“, koja podrazumijeva da se na taj dan na ulicama grada, uz dobru kapljicu – konzumiraju banane.

Ime djeteta – dopuštenje države!

U Portugalu postoji lista dozvoljenih ali i zabranjenih imena kojima je moguće nazvati djecu. Na prvoj listi nalaze se portugalska imena te se time pomaže održati tradiciju i identitet zemlje, dok se na drugoj uglavnom nalaze imena iz popularne kulture, kao Nirvana, Hendrix, Ben – Hur... U svakom slučaju, ukoliko dijete želite nazvati nekim imenom koje nije na listi, morate dobiti dopuštenje države.

Portugal - 2 Portugal - 2 (Foto: Getty Images)

Porodiljni dopust za oba roditelja

Uz standardni porodiljni dopust za majku, u Portugalu postoji i porodiljni za očeve. Jest da ne traje predugo, ali je dobra stvar, to+e očevi dobivaju 20 slobodnih dana u prvih 6 tjedana bebina života. Također, po zakonu, 5 dana se mora iskoristiti odmah po rođenju djeteta.

Zabranjeno mokrenje u oceanu

Da, ni Portugalci nisu imuni na neke neobične zakone, a jedan od njih je zabrana mokrenja u ocean. Čak štoviše, kazna nije bezazlena, jer možete čak biti i uhićeni. Nas ovdje zapravo, jedino zanima sljedeće – na koji način je moguće uloviti počinitelja?