Jedna od najstarijih zemalja u Europi itekako je poznata po vrhunskoj hrani i vinu, plesu fado, ali i sjajnim nogometašima. Ipak, ima i stvari koje su vam sigurno manje poznate o samom Portugalu, pa hajde da vas upoznamo i s njima...

Portugalci često osjećaju saudade

Ova riječ nema doslovni prijevod ni u jednom jeziku, već opisuje posebno stanje duše. Igra prilično važnu ulogu u portugalskoj kulturi i daje objašnjenje za melankolična stanja ljudi u zemlji. Često ovaj pojam povezuju s nostalgijom, no to baš i nije točno. Saudade govori o čežnji ili snažnoj želji za nečim, a može se odnositi na osobu, mjesto, objekt... Smatra se da je termin nastao u vrijeme velikih zemljopisnih otkrića te da su ga osjećali najčešće mornari koji bi isplovili iz svojih luka.

Ne večeraju prije 20 sati

Portugalci, baš kao i njihovi susjedi Španjolci, vole jesti kasno, a zadnji obrok u danu obično započinje između 20 i 22 sata. Čak i se restorani obično otvaraju tek oko 19, a uobičajeni dan Portugalca, što se jela tiče, izgleda ovako: doručak u 8 sati, ručak u 13 sati i večera kako je spomenuto. Naravno, između toga ipak nešto "prigrizu".

Badnjak obilježen bananama

Ako se u gradu Braga zateknete na Badnju večer, moguće je da ćete "stradati" okliznuvši se na koru banane. Naime, ovdje postoji tradicija "Bananeiro", koja podrazumijeva da se na taj dan na ulicama grada, uz dobru kapljicu – konzumiraju banane.

Ime djeteta – dopuštenje države!

U Portugalu postoji popis dozvoljenih, ali i zabranjenih imena kojima je moguće nazvati djecu. Na prvom popisu nalaze se portugalska imena te se time pomaže održati tradiciju i identitet zemlje, dok se na drugom uglavnom nalaze imena iz popularne kulture, kao Nirvana, Hendrix, Ben-Hur... U svakom slučaju, ako dijete želite nazvati nekim imenom koje nije na popisu, morate dobiti dopuštenje države.

Rodiljni dopust za oba roditelja

Uz standardni rodiljni dopust za majku, u Portugalu postoji i rodiljni za očeve. Jest da ne traje predugo, ali je dobra stvar to što očevi dobivaju 20 slobodnih dana u prvih šest tjedana bebina života. Također, po zakonu se pet dana mora iskoristiti odmah po rođenju djeteta.

Zabranjeno mokrenje u oceanu

Da, ni Portugalci nisu imuni na neke neobične zakone, a jedan od njih je zabrana mokrenja u ocean. Štoviše, kazna nije bezazlena jer možete čak biti i uhićeni. Nas ovdje, zapravo, jedino zanima sljedeće – na koji način je moguće uloviti počinitelja?

Ne jedite u pokretu

Lokalci bi se mogli uzbuniti ako vas vide kako jedete u pokretu i to im definitivno neće biti drago. Zašto? Zato što je ovdje jedenje sveti ritual te valja jesti u sjedećem položaju. Naravno, mnogi štandovi sa street foodom postoje i ovdje, ali se smatra kako je nakon kupnje takvog obroka potrebno naći neko mjesto gdje ćete sjesti i pojesti ga u miru.

Dok čekate da posjetite ovu prekrasnu zemlju i jedete poput lokalca, portugalske delicije pokušajte napraviti kod kuće i otputujte tamo barem okusima. Za sve namirnice ne trebate otići predaleko, samo do obližnjeg Lidla, u kojem će vas čekati sve potrebno za pripremu portugalskih jela, poput složenaca od bakalara, ribljih polpeta ili bifane, njihova dekadentnog sendviča sa svinjetinom. Upustite se i u pripremu njihovih slastica, od kojih svakako preporučujemo da isprobate recept za kremaste kolačiće Pasteis de Nata.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju