Volite li slobodno vrijeme provoditi istražujući predivnu prirodu oko sebe preporučujemo vam da zaronite u dubine tajanstvenih i netaknutih špilja Hrvatske. Hrvatska je nadaleko poznata po divnim plažama, kristalno čistom moru i predivnim zelenim planinskim masivima, no ispod površine obalna i kontinentalna Hrvatska skrivaju nekoliko pravih dragulja. Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji više od deset tisuća špilja i jama? Iz sigurnosnih razloga za obilazak je otvoreno svega četrdesetak špilja što je za našu malenu zemlju itekako veliki broj. U nastavku vam donosimo popis nekih od najljepših špilja koje svakako uvrstite u svoj plan istraživanja prirodnih ljepota Hrvatske.

Modra Špilja, Biševo

Smještena na istočnoj strani otoka Biševa u uvali Balun, jedna je od najpoznatijih prirodnih spomenika Jadrana. Široka je 10-12 metara, a duga 24 metra. Barun Eugen von Ransonnet je naišao na nju 1884. i otada je otvorena za javnost. Ovaj se fenomen može posjetiti samo službenim brodicama koje kreću iz nekoliko dalmatinskih gradova, od kojih je najbliži Komiža na Visu. Sunčeva svjetlost prodire kroz podmorski otvor, reflektira se i daje prekrasan modrosrebrenkasti sjaj. Ovisno o godišnjem dobu, najbolje vrijeme za posjet špilji je između 11 i 14 sati kada sunčeve zrake unutar špilje stvaraju najspektakularniju nijansu plave boje.

Manita peć, Nacionalni park Paklenica

Manita peć je jedina špilja smještena na prostoru parka koja je uređena i otvorena za posjetioce. Ova špilja oduševit će vas svojom prostranošću i ljepotom ukrasa. Ulaz u samu špilju se nalazi na 570 metara nadmorske visine. Špilja obiluje ukrasima i sigama koji se razlikuju prema obliku i načinu nastanka. Ova špilja odlikuje se bogatstvom podzemne faune te u njoj možete zapaziti nekoliko vrsta šišmiša te 52 svojte beskralješnjaka od čega su 20 svojti prave špiljske životinje. Ako se odlučite posjetiti ovu predivnu špilju u njoj ćete provesti 30 minuta u pratnji vodiča. Svakako sa sobom ponesite odgovarajuću odjeću jer se temperatura špilje tijekom cijele godine kreće oko 9°C.

Naš prijedlog je da Manitu peć posjetite za vrijeme ovgodišnje avanture života na Velebitu. Naime, HIGHLANDER Velebit odlična je prilika da u pet dana prođete skoro cijelu veličanstvenu planinu i na njoj otkrijete još puno više tajni i nevjerojatnih priča. Pridružite se ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta i istražite velebitske mitove te uživajte u stazi koja prolazi kroz dva nacionalna parka, a putem i isplanirajte posjet mirilima, špiljama, utočištu za medvjede...

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Baraćeve špilje, Rakovica

Nedaleko od Plitvičkih jezera, oko šest kilometara od Rakovice smjestile su se Baraćeve špilje. Ovo zaštićeno područje otvoreno je za posjetioce od 1892. godine. Naići ćete tu na zadivljujući podzemni svijet prepun fosilnih ostatak iz pleistocena. Stručni vodič će vas provesti između velebnih siga te u 60-minutnoj šetnji pričati o nastajanju i građi ove špilje. Naići čete tu i na endemsku faunu te na razne vrste šišmiša. Osim ukrasa, Baraćeve špilje poznate su i po arheološkim ostacima prapovijesnih predmeta. Obavezno se prikladno obucite, u ovoj špilji je temperatura tijekom cijele godine oko 9 stupnjeva.

Odisejeva špilja, Mljet

Odisejeva špilja nalazi se na otoku Mljetu blizu Babinog Polja. Špilja je smještena među stijenama u razini mora. Prema grčkim legendama, Odisej je doživio brodolom pored Mljeta, nakon kojeg je doplivao do ove špilje. Tamo je upoznao prekrasnu nimfu Calypso, s kojom je ostao na otoku sedam godina zato ova špilja još i danas nosi njegovo ime. Ova špilja je jajolikog oblika, gledana iz zraka izgleda kao velika rupa u zemlji čije dno je ispunjeno morem. U špilju se može ući plivajući ili malim čamcem, pristup s kopna je također moguć, no preko vrlo strmih improviziranih stepenica. U ljetnim mjesecima u podne se zbog ulaska sunčeve svjetlosti te refleksije stvara nevjerojatna spektar boja koji će vas ostaviti bez daha.

Cerovačke špilje, Park prirode Velebit

Cerovačke špilje su najveće i najpopularnije špilje u Hrvatskoj. Smjestile su se na južnom dijelu Parka prirode Velebit, u blizina Gračaca. Sastoje se od kompleksa triju špilja: Donja, Srednja i Gornja s preko 7 km istraženih kanala. Za turiste je uređeno i otvoreno prvih 700 m Donje i Gornje špilje, ali trenutačno su zatvorene do daljnjega pa preporučujemo da se o situaciji informirate prije izleta na stranicama Parka prirode Velebit. Špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti te jednim od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju