Život u gradu, uz sve lijepe stvari koje donosi, ponekad jednostavno „guši“ čovjeka te je potreban povratak prirodi. Izlet na jezero idealan je za ovako nešto jer se većina jezera nalazi u blizini šuma i obično imate potreban mir od ljudi. Čeka vas svježi, čisti zrak, možete se kupati ili pecati, a jednostavno imati priliku i guštati daleko od svakodnevne buke i gužve.

Čim dolazi vrijeme godišnjeg, dobar dio nas baca sse u razna planiranja. „Idem na daleko putovanje“ – reći će jedni. „Jedva čekam zimu i skijanje“ – nadovezat će se drugi. A zapravo, odmor je nekad i iza ugla, pa uopće ne morate napustiti svoju zemlju i zaputiti se na Tajland ili razna skijališta, već pokupiti stvari i otići se regenerirati na neko lijepo i mirno jezero.

Pokupite obitelj, ubacite stvari u auto i krenite. Umjesto ski apresa i hvaljenja po Instagramu tajlandskim ljepotama, odaberite spoj s prirodom i odmor, a i djecu na ovaj način od malih nogu učite kako je priroda naš saveznik i da ju valja čuvati.

Razlog broj 1. – bijeg iz grada

Postoji li netko tko se ne umori od sjedenja u uredu i tipkanja po kompjuteru? Vjerojatno više puta dnevno čeznutljivo bacite pogled kroz prozor (osim ako ne sjedite na toliko lošem mjestu da je bolje i ne gledati van) i pomislite kako bi bilo lijepo uživati na zraku. Pa zašto onda, kad dođe vikend, to i ne učinite? Život u gradu, uz sve lijepe stvari koje donosi, ponekad jednostavno „guši“ čovjeka te je potreban povratak prirodi. Izlet na jezero idealan je za ovako nešto jer se većina jezera nalazi u blizini šuma i obično imate potreban mir od ljudi. Čeka vas svježi, čisti zrak, možete se kupati ili pecati, a jednostavno imati priliku i guštati daleko od svakodnevne buke i gužve.

Razlog broj 2. – doticaj s prirodom

Neke su znanstvene studije pokazale kako provođenje vremena u urbanom okruženju (čitaj – gradu) može dovesti do slabijeg pamćenja i samokontrole. Ukratko, ili odite lijepo u prirodu, ili riskirajte pamćenje i samokontrolu. S druge strane, učinak prirode je blagotvoran, pa su studije pokazale kako je kod bolesnika iz čijih je soba pucao pogled na stabla zabilježen brži oporavak nakon operacije ili ozljede. Dakle, ako pogled na stabla ima već takav učinak, zamislite koliko će vam i duša i tijelo biti zahvalni nakon cjelodnevnog boravka u prirodi.

Razlog broj 3. – neka jezera jednostavno se isplati vidjeti

Isto kao što valja razgledati brojne svjetske gradove, jednako tako treba posjetiti i razna jezera. Tako kod nas svakako valja posjetiti Plitvice, koje su zbilja čudo prirode, ali isto tako ni posjet Vranskom jezeru neće vam biti uzaludan. Ako skoknete do susjeda, također imate što vidjeti. Bledsko jezero već godinama jedno je od najpopularnijih u ovom dijelu Europe, a za njime mnogo (tj. uopće) ne zaostaje ni Bohinjsko. Ako idemo u širinu, nemoguće je ignorirati brojna jezera Sjeverne Amerike, a posjetite li Finsku, uvjerit ćete se da s pravom nosi nadimak „Zemlja Tisuću Jezera“. Dakle, ako volite prirodu, potrudite se da malo češće u njoj i uživate, pa smog, buku i gužve zamijenite odlaskom na razna jezera.

Toskanski grad gigantskih tornjeva koje su gradili imućni građani kako bi pokazali "da se ima" San Gimignano - 1 San Gimignano - 2 San Gimignano - 3 +1 San Gimignano - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju