Biti na vrhu planine, vjerojatno je nešto što je svatko od nas, barem u jednom trenutku, poželio. Radilo se o nekom domaćem ili stranom svjetskom, uspon na sam vrh nalazi se na listu želja mnogih putnika. Ipak, cijene za neke slavne vrhove, iznimno su paprene. Kako prenosi portal Euronews, stranica Outforia napravila je istraživanje, koliko vam novca treba za penjanje do određenih svjetskih vrhova. U računicu su stavili da se penjete kao dio grupe, kao i kupovinu potrebne opreme, a rezultati su zaista, zanimljivi.

Matterhorn, Švicarska

Ovaj planinski vrh vidite češće nego mislite, s obzirom da se on nalazi upravo u logotipu čokolade Toblerone. Visok je 4478 metara, te je time jedan od najviših u Alpima. Slavan je zbog pravilnog oblika trokuta, a slavu očito prati i cijena uspona, koja prema portalu iznosi oko 51 tisuću kuna.

Aconcagua, Argentina

Uspon na jedan od najsmrtonosnijih vrhova Južne Amerike, nipošto nije šala. Nalazi se na gotovo 7 tisuća metara, tako da će avanturisti trebati itekakvu kondiciju. Ujedno, i bankovni račun treba biti u „kondiciji“ s obzirom da ovaj uspon stoji oko 52 tisuće kuna.

Eiger, Švicarska

Evo nas ponovno u Švicarskoj, a ovog puta nas uspon preko manje poznatih bernskih Alpa vodi na 3967 metara visok vrh. Iako nemaju status poput Matterhorna, cijena im je slična, tako da će vas pogled s vrha stajati – oko 53 tisuće kuna.

Vrh Mera, Nepal

Zemlja poznata po impresivnim krajolicima i ekstremnom vremenu, nudi uspon od 6476 metara koji vodi do vrha Mera. Pogled s njega je zanimljiv, jer puca na pet najviših svjetskih vrhova. Naravno, zadovoljstva stoje, pa tako ovo košta 55 tisuća kuna.

Monte San Lorenzo, Argentina

Na granici između Argentine i Čilea, smjestila se ova planina. Iako je ovaj vrh od svih vrhova s liste najniži, cijena bogme nije, te je potrebno izdvojiti oko 570 Mažuranića (tj. 57 tisuća kuna).

Denali, SAD

Radi se o najvišem vrhu u SAD – u, a ako ste nas htjeli ispraviti i reći da nismo u pravu, jer je to Mount McKinley – griješite. Naime, prije nekog vremena, odustalo se od imena McKinley, te je u upotrebi i službeno ponovno staro ime – Denali. Visina je 6190 metara, a od cijene pomalo zaboli glava. Naime, za uspon ovdje valja izdvojiti 76 tisuća kuna.

Denali Denali (Foto: Profimedia.hr)

Puncak Jaya, Indonezija

Na ovoj listi, imamo tek jednu otočnu državu, Indoneziju. Recimo kako je ovaj vrh najviši vrh svih otočnih država na svijetu, pa bogme, iskustvo penjanja na njega košta kao suho zlato, oko 163 tisuće kuna.

Cho Oyu, Tibet

Ako se pitate što znači ovo ime, odgovor je „tirkizna božica“ na tibetanskom jeziku. Radi se o šestoj najvišoj planini svijeta i smještena je na kinesko – tibetanskoj granici. Mnogi koji su je pokušali „osvojiti“ nisu dobro prošli, te su na njoj ostavili kosti, a uza sve opasnosti koje skriva planina, za uspon treba potrošiti gotovo 200 tisuća kuna...

Mount Vinson, Antarktika

Locirana je na jednom od najudaljenijih mjesta na svijetu, Antarktici. Tako da, unatoč činjenici kako nije preteška za svladavanje, to nje treba i doći, ali i naći pravog vodiča, koji će se znati snaći. Sve to zadovoljstvo „pjeva“ oko 300 tisuća kuna.

Mount Everest, Nepal

Nekako, nije uopće čudno kako uspon na najviši i najslavniji vrh svijeta stoji najviše. Ipak, prema podacima koje je objavila Outforia, cijena je šokantna, te za osvajanje vrha trebate imati pola milijuna kuna. Naravno, sigurni smo da postoje i povoljnije opcije, ali ako netko od vas toliko zatraži za osvajanje vrha – nemojte se čuditi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju