Bilo da želite pomoć pri planiranju idućeg putovanja ili samo želite malo odlutati iz svakodnevnice, putopisi i knjige o putovanjima idealni su za to! U nastavku donosimo 10 najboljih knjiga za bijeg na putovanje.

Alkemičar - Paulo Coelho

Moto ove knjige je: „Kad nešto jako želiš, svemir će se pobrinuti da to i ostvariš.“ Ova čarobna priča napisana 1988. prati Santiaga, dječaka pastira koji kreće na put. Prevedeno na 67 jezika, ovo remek-djelo svjetske književnosti jednostavno morate pročitati.

 

 

Shantaram - Gregory David Roberts

Ovaj roman iz 2003. godine smješten je u Indiji i inspiriran stvarnim autorovim iskustvom. Naime, autor je bio osuđen zbog pljačke banke ali je pobjegao iz zatvora i 10 godina skrivao se u Indiji. Roman prati junaka koji prolazi put od bombajskog slama do bolivudskog glumca i mafijaškog naučnika. Iako su priče samo nadahnute stvarnim iskustvom, dovoljno su uvjerljive da su autora zatvorski čuvari tri puta tjerali prepravljati neke dijelove!

Pijev život - Yann Martel

Ova je provokativna i inspirativna knjiga iz 2001. pravi klasik moderne književnosti. Protagonist prepričava kako je preživio na splavi za spašavanje zajedno s nekoliko životinja, uključujući bengalskog tigra. Prema knjizi je 2012. godine snimljen i film.

Geografija blaženstva - Eric Weiner

Autor putuje kroz 10 zemalja i svakoj je posvetio poglavlje u kojem propitkuje pojam sreće u različitim kulturama. Idealno štivo za ljubitelje putovanja, ali i za one koji žele otkriti odgovor na pitanje što je zapravo sreća.

Na cesti - Jack Kerouac

Iako film nije bio jako uspješan, ova knjiga i dalje je klasik. Na cesti je roman američkog pisca Jacka Kerouaca, temeljen na putovanjima autora i njegovih prijatelja po Sjedinjenim Državama uz puno jazza, droge i poezije.

 

 

Divljina - Cheryl Strayed

Ovi memoari iz 2012. američke spisateljice Cheryl Strayed prate njezin put po stazi Pacific Crest nakon majčine smrti. Putovanje dugo tri mjeseca zapravo je putovanje samootkrivanja.

Sjena sunca - Ryszard Kapuściński

Autor je poljski novinar koji proteklih 20 godina izvještava iz Afrike. Njegova su putovanja često riskantna i nabijena adrenalinom. Nema diktatora kojeg nije upoznao, a njegove priče vode čitatelja kroz građanske ratove, savane i pustinje na mjesta na koja se u stvarnosti vjerojatno ne bismo odvažili otići.

Fina ravnoteža - Rohinton Mistry

Roman iz 1995. smješten je u neimenovani grad u Indiji i priča priču o korupciji, herojstvu i šarolikim likovima koji moraju preživjeti u zajedničkom stanu tijekom izvanrednog stanja.

 

 

Žal - Alex Garland

Ovaj kultni klasik čija se radnja odvija na Tajlandu prati backpackera Richarda koji putuje na otok iz snova. S vremenom idila postaje sve mračnija, a junak otkriva koja je cijena života u raju. Prije 20-ak godina prema knjizi je snimljen i istoimeni film s Leonardom Dicaprijem u glavnoj ulozi. 

Vruće mlijeko - Deborah Levy

Ovaj detektivski roman iz 2016. prikazuje kompleksan odnos između majke i kćeri. Radnja se odvija u Španjolskoj i prati kćer koja pokušava pomoći bolesnoj majci, a metode poznatog doktora sve su samo ne konvencionalne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju