1. Žal, Alex Garland

Ako planirate otputovati na Tajland, ili ste fascinirani ovom azijskom zemljom - svakako pročitajte 'Žal' Alexa Garlanda, jer isti opisuje utopijsku društvenu zajednicu smještenu u ovaj senzacionalni dragulj prirode. Ako vas opisi u knjizi ne natjeraju da počnete istraživati letove za Bangkok, uvijek možete 'varati' i pogledati istoimeni film Dannyja Boylea iz 2000. s Leonardom di Caprijem u glavnoj ulozi.

2. Na cesti, Jack Kerouack

Jack Kerouack originalni je beatnik čije su pustolovine na proputovanju po Americi uobličene u roman 'Na cesti'. Riječ je netipičnom romanu prepunom životne energije i ekstatičnih spoznaja koje su pokrenule revoluciju vezanu uz prihvatljiv način književnog pripovijedanja, ali i nadahnule brojne generacije umjetnika na buntovno djelovanje. Ako ste ikada poželjeli sjesti na motor (ili u auto) i uputiti se u nepoznato - apsolutno morate pročitati ovu knjigu.


3. Norveška šuma, Haruki Murakami
Najpoznatiji roman Harukija Murakamija i jedan od najvećih japanskih bestselera svih vremena natjerat će vas da se zaljubite u Tokijo. Nadahnuta istoimenom pjesmom Beatlesa, Norveška šuma oda je ludim studentskim danima autora u Japanu, mladenačkim strastima i traženju svoje osobnosti pod okriljem velikih političkih i kulturnih promjena.

4. Shantaram, Gregory David Roberts

Zaljubite se u Indiju i sve nijanse Mumbaija kroz ovo slavno djelo Gregoryja Davida Robertsa koje označava 'Čovjeka Božjeg Mira'. Knjiga vas upoznaje sa stvarnim životom u slamovima koje je doživio rijetko koji zapadnjak. Obuhvaća druženje s prosjacima i gangsterima, prostitutkama i svecima, kao i 'turističko' razgledavanje tržnica ljudi i pušionica opijuma.

5. Istanbul, Grad sjećanja, Orhan Pamuk

Otkrijte Pariz istoka kroz oči najznamenitijeg turskog pisca Orhana Pamuka. Knjiga predstavlja svojevrsne piščeve memoare koji otkrivaju ljubav prema rodnom gradu, njegovoj povijesti i najzanimljivijim lokacijama u Istanbulu. Dakako, Orhan Pamuk neminovno istražuje i jaz između istoka i zapada, te sukob tradicije i modernih trendova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju