Galerija Pušipel obitelji Jakopić 0

U trendu Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Hrvatska ima divno more Teške su riječi pale Razlozi zbog kojih se turisti ne vraćaju kod nas na more: "Hrvati su postali jako neljubazni u zadnjih 10 godina" Plaža Čavića Luka Crni biser Divlja i predivna: Skrivena plaža na Korčuli koja će vas očarati svim nijansama plave

Kao što su Istrani ponosni na svoju malvaziju ili pak krčki vinari na žlahtinu, Međimurci svoju ljubav daju pušipelu. Ovo polusuho bijelo vino od sorte grožđa koja je u Hrvatskoj najpoznatija kao moslavac, polako privlači pažnju domaćih, ali i internacionalnih vinara i vinoljupca, pa ga neki čak nazivaju novom zvijezdom na hrvatskoj vinskoj sceni.

Prvi zapisi o pušipelu potječu iz prve polovice 19. stoljeća, kada se spominje u vinogradima na području naselja Dragoslavec Breg. No, nakon toga nazivu pušipel gubi se svaki trag jer se radio pod imenom šipon ili moslavac, pa je u drugoj polovici 20. stoljeća široj vinskoj klijenteli bilo nepoznato.

Međimurci pušipelom danas zovu samo najbolja vina dobivena od te sorte, a ona nižeg ranga moslavac. Čini se da moslavac ni u Moslavini nije baš na dobrom glasu, već se smatra samo vinom za gemište. No, nije ni to loše, zar ne? Moslavci su se odlučili posvetiti škrletu, a moslavcu Međimurci. Oni svoje dragocjene pušipele dijele na classic- vino iz redovne berbe i prestige – predikatna vina kasnijih berbi.



Jedan od vrhunskih međimurskih pušipela odnosno Pušipel prestige nedavno smo kušali i u vinskom podrumu obitelji Jakopić. Upravo ova obitelj, uz druge poznate međimurske vinare s dugom tradicijom, osnovala je udrugu vinara i vinogradara 'Hortus Croatiae' koja je tek prije nekoliko godina revitalizirala stari naziv ove sorte i uspjeli ga učiniti prestižnom autohtonom robnom markom međimurskog vinogorja.

Udruga koja je počela s osam entuzijastičnih obitelji, a danas broji 20-ak međimurskih vinara, u početku je imala za cilj unaprijediti kakvoću vina od sorte koju su desetljećima podcjenivali čak i vinari, a sada žele da za njihovo vrhunsko vino čuje ostatak Hrvatske, ali i Europa i svijet.

U Međimurju se danas nalazi oko tisuću hektara vinograda, od toga pola otpada na pušipel. Da su Međimurci zaista zaljubljeni u svoje vino i povrh svega ponosni na njega dokazuje i vinski festival Urbanovo koji počinje 13. svibnja s Danima pušipela.



Nikako ne propustite posjetiti Međimurje i isprobati pušipele vinara Kocijan, Cmrečnjak, Kojter, Dvanajščak, Kotalenko i Tomšić koji su na nedavnom kušanju ocijenjeni Zlatnim diplomama, ali i ostale izvrsne međimurske vinare koje sigurno neće razočarati vaša nepca.

Organizatori ovogodišnjeg Urbanova su, već tradicionalno, 'Hortus Croatiae' i Međimurska županija, uz veliku podršku Općine Štrigova, tamošnje i županijske turističke zajednice, kao i Termi Sveti Martin. Svake godine Urbanovo ima županiju partnera, a to će ovog puta biti Sisačko-moslavačka i njihova vinarska udruga 'Škrlet', a kako je sama manifestacija međunarodnog karaktera, tako se i ove godine ističu partneri susjednih zemalja, Općina Dobrovnik iz Slovenije i županija Somogy iz Mađarske, koje će također predstaviti svoja vina.