Tradicionalna paella
Sastojci (za osam osoba):
Mješavina začina:
1 šalica svježe narezanog peršina
¼ šalice limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
2 velika nasjeckana češnja češnjaka
Paella:
1 šalica vode
1 žličica šafrana
3 šalice temeljca
8 većih škampi
1 žlica maslinovog ulja
4 oguljena pileća bataka
Pola manje narezane kobasice (Chorizo po mogućnosti)
1 kriška nasjeckanog pršuta
2 šalice nasjeckanog luka
1 šalica nasjeckane crvene paprike
1 šalica nasjeckane rajčice
1 žličica slatke paprike
3 velika nasjeckana češnja češnjaka
3 šalice riže
1 šalica graška
8 očišćenih dagnji
¼ šalice limunova soka
Priprema:
1. Za pripremu mješavine začina pomiješajte sve navedene sastojke i stavite sa strane.
2. Za paellu pomiješajte vodu, šafran i temeljac u tavi. Zagrijte i držite na laganoj vatri. Očistite škampe i ostavite sa strane.
3. Dobro zagrijte žlicu ulja u drugoj tavi. Dodajte piletinu i pržite po dvije minute sa svake strane.
Izvadite iz tave pa dodajte kobasice i pršut koje također pecite dvije minute i izvadite. Isto napravite sa škampima.
4. Smanjite vatru i dodajte luk i papriku te pirjajte 15 minuta povremeno miješajući. Dodajte rajčicu, slatku papriku i tri češnja češnjaka te kuhajte pet minuta, a zatim stavite rižu i kuhajte jednu minutu stalno miješajući.
5. Umiješajte mješavinu začina, pripremljeni temeljac, piletinu, mješavinu pršuta i kobasica te grašak. Kuhajte dok lagano ne počne kipjeti pa još 10 minuta konstantno miješajući.
6. Dodajte dagnje, ili razne školjke ako ih imate, promiješajte i kuhajte dok se ne otvore (najviše 5 minuta). Sve neotvorene školjke bacite. Dodajte škampe i kuhajte 5 minuta. Zalijte s ¼ šalice limunovog soka.
7. Maknite s tave, pokrijte ručnikom i pustite da odstoji 10minuta.
Dobar tek!