Tradicionalna paella

Sastojci (za osam osoba):

Mješavina začina:

1 šalica svježe narezanog peršina
¼ šalice limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
2 velika nasjeckana češnja češnjaka

Paella:

1 šalica vode
1 žličica šafrana
3 šalice temeljca
8 većih škampi
1 žlica maslinovog ulja
4 oguljena pileća bataka
Pola manje narezane kobasice (Chorizo po mogućnosti)
1 kriška nasjeckanog pršuta
2 šalice nasjeckanog luka
1 šalica nasjeckane crvene paprike
1 šalica nasjeckane rajčice
1 žličica slatke paprike
3 velika nasjeckana češnja češnjaka
3 šalice riže
1 šalica graška
8 očišćenih dagnji
¼ šalice limunova soka

Priprema:

1. Za pripremu mješavine začina pomiješajte sve navedene sastojke i stavite sa strane.

2. Za paellu pomiješajte vodu, šafran i temeljac u tavi. Zagrijte i držite na laganoj vatri. Očistite škampe i ostavite sa strane.

3. Dobro zagrijte žlicu ulja u drugoj tavi. Dodajte piletinu i pržite po dvije minute sa svake strane.
Izvadite iz tave pa dodajte kobasice i pršut koje također pecite dvije minute i izvadite. Isto napravite sa škampima.

4. Smanjite vatru i dodajte luk i papriku te pirjajte 15 minuta povremeno miješajući. Dodajte rajčicu, slatku papriku i tri češnja češnjaka te kuhajte pet minuta, a zatim stavite rižu i kuhajte jednu minutu stalno miješajući.

5. Umiješajte mješavinu začina, pripremljeni temeljac, piletinu, mješavinu pršuta i kobasica te grašak. Kuhajte dok lagano ne počne kipjeti pa još 10 minuta konstantno miješajući.

6. Dodajte dagnje, ili razne školjke ako ih imate, promiješajte i kuhajte dok se ne otvore (najviše 5 minuta). Sve neotvorene školjke bacite. Dodajte škampe i kuhajte 5 minuta. Zalijte s ¼ šalice limunovog soka.

7. Maknite s tave, pokrijte ručnikom i pustite da odstoji 10minuta.

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju