Cuenca je glavni grad istoimene španjolske pokrajine u Kastilja-La Manchi, veličine približne onoj Crne Gore. Smjestila se oko 170 km istočno od Madrida, a sagradili su je Mauri u 8. stoljeću. Djelomično je uništena tijekom Napoleonovih ratova početkom 19. stoljeća.

Stoljetni srednjevjekovni grad pod kojim žubori tirkizna rijeka Huécar poput povratka je u prošlost. Kule nad španjolskim krajolikom zapisane su i u romanu Miguela de Cervantesa Don Quijotea.

Cuenca visi na samom rubu litice i sa svojih prozora nudi nezaboravan pogled na okolnu prirodu koja se prostire kao na dlanu. Viseće kuće Cuenca (Las Casas Colgadas) iz 15. stoljeća savršen su primjer tradicionalne stambene gradnje na liticama. 

Kako nije bilo puno prostora za širenje, stanovnici Cuence gradili su gdje su stigli, a to je značilo – uvis. Podizali su uske i visoke zgrade kako bi što više ljudi imalo svoje mjesto za život. Ti se neboderi svrstavaju među najstarije na svijetu. Arhitekti su se prilagodili brežuljkastom krajoliku gradeći kuće unutar stijena, što je rezultiralo zgradama kojima izgled i visina varira ovisno o perspektivi iz koje se promatraju.

Šetnja uskim ulicama Cuence dramatično je iskustvo.
„Zgrade su impresivne iz daljine, ali kad stojite točno ispod njih i pogledate u vis, gotovo su nevjerojatne", rekao je fotograf Rodolfo Contreras dodajući: "S 10 katova između vas i neba, možete samo zamisliti arhitektonsko junaštvo koje je bilo potrebno da bi se izgradile prije više od 500 godina."

Cuenca Cuenca (Foto: Getty Images)

Viseće kuće s drvenim balkonima iznad rijeke Huécar još uvijek imaju svoje izvorne elemente jer nisu stigle na red za obnovu. Posjetiteljima su na raspolaganju tri viseće kuće za razgledavanje; u jednoj od njih se nalazi Muzej španjolske apstraktne umjetnosti.

Iako su se mnoge kuće preuređivale i obnavljale, neki od 55.000 stanovnika i dalje žive u starim neboderima. Nemaju dizala, ali pogled na povijesni grad i zelenilo je neprocjenjiv.

Od utvrđenih zidova ostao samo toranj, dva kamena bloka i luk, ali očuvane su mnoge važne građevine, uključujući Katedralu Gospe Milostive i El Castillo, ostaci arapske tvrđave. S obzirom na značaj svoje arhitekture, UNESCO je upisao Cuencu u svjetsku baštinu 1996. godine.

Nevjerojatna cesta s 99 zavoja koja vodi do “raja” Tianmen Mountain Road, Kina - 2 Tianmen Mountain Road, Kina - 3 Tianmen Mountain Road, Kina - 4 +1 Tianmen Mountain Road, Kina - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju