• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Hram suhomesnatih proizvoda: Prva hrvatska Kuća pršuta!

Trenutno u Hrvatskoj zvanično postoje četiri vrste pršuta, a za samo se jedna od njih tijekom izrade ovog više nego popularnog specijaliteta – ne koristi slanina. Riječ je naravno o istarskom pršutu, a mi smo u potrazi za najboljim, došli i u prvu domaću Kuću pršuta – u Ferencima na pola puta između Pazina i Poreča.

Domagoj Jakopović Ribafish 10.09.2015 09:06 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat


Kako se glas o dobrim stvarim čuje stvarno daleko, uvjerili smo se čim smo ušli u mali suhomesnati hram na sjeveroistoku Istre. Naime, o Kući pršuta vlasnika Đordana Fatorića nedavno su reportaže objavila dva poznata gastro-turistička medija: njemački časopis Essen & Trinken, i nizozemski gastro-vodič Gault Millau.

Sve je počelo sada već davne 1992. godine, kad je gospodin Fatorić u selu Ferenci pored Vižinade odlučio pokrenuti agroturizam za koji je smatrao da mu ne treba masovnost, nego samo užitak koji će ga ispuniti kad dođe kući nakon običnog dana na poslu. Preko dva desetljeća rada s turistima nisu ga udaljila od te namjere, pa se i danas, dolazili vi sami, ili s punim autobusom, za posjetu Kuće pršuta morate najaviti - dan prije! Turistička zajednica, internet, i najbitnije – usmena predaja, učinili su da Kuća pršuta bude ono što jest – hram suhomesnatih proizvoda!

Ferenci su smješteni visoko na brdu na 326 metara nadmorske visine, ni snijeg nije rijetka pojava, pa zahvaljujući dobroj provjetrenosti nema potrebe za dimljenjem pršuta, u koji se dodaje isključivo sol. Svinje od kojih se rade namirnice nalaze se odmah uz Kuću, i jedina su sirovina od koje se rade krajnji proizvodi – nema uvoza, pristup 'od štale do stola'.

Posjetitelji osim repromaterijala mogu vidjeti mogu vidjeti i prostor u kome se suše i dozrijevaju pršuti, vratina, salam i slanina. Nakon obilaska, sjeda se u starinski uređenu konobu s ramovima, radio-prijemnikom, lokalnim umjetninama, i naravno – domaćim vinom. U gastro ponudi su naravno, suhomesnati naresci, ali i ombolo i kobase pečene u kaminu kad malo zahladi, kao i jela na žlicu i tradicionalne istarske tjestenine sa svim mogućim dodacima iz bliže okolice. Tradicija je najbitnija!

Đordano Fatorić sam reže i poslužuje svojih ruku djelo. Pršut i panceta stari dvije godine, suhe kobasice, sušena vratina, suhi ombolo, sušena ledvica, i još puno toga. Sam but se obrađuje na istarski način, tako da ostane bez kože i masnog tkiva, a salama se radi poput kulena, samo bez ljute paprike! Pršut je divan, taman dovoljno suh, mirisan, ne pretvrd niti premastan, ali play of the day je ipak – panceta. Tekstura između svilene rukavice i princes krafne, mekana kao duša, a puna najljepših mesnih mirisa. Takvo nešto još niste probali...

Uglavnom, da ne duljimo previše, ako ste u Istri i želite probati meso kakvo se jelo nekad, posjetite Kuću pršuta, i otkrijte gušte tradicionalnog istarskog sušenog mesa - dođite u Ference!

Familija Fatorić
Ferenci – Vižinada
+385 52 446 146
+385 91 5837954
opgfatoric@gmail.com
 

  • #gdje sjesti
  • #ferenci
  • #Vižinada
  • #istra
  • #panceta
  • #pršut
  • #Ribafish
  • #meso
  • #svinjetina
  • #slanina
  • #Salama
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pohane masline punjene mesom recept
Jeste li probali?
Pohane masline punjene s tri vrsta mesa prefino su talijansko predjelo, a možete ga napraviti i kod kuće
Prijenosni uređaj za sušenje i glačanje Launbot tvrtke ZERO Lab
Hit s Kickstartera
Uređaj od 265 grama koji istovremeno suši i pegla odjeću - savršeno je rješenje za putovanja
Ježeva kućica: zgodno mjesto iz nekog drugog vremena
Fini okusi u maksimirskoj šumi
Ježeva kućica: Zgodno mjesto iz nekog drugog vremena koje bi moglo malo podebljati porcije priloga
Zagorske lazanje: Novo lice purice s mlincima gotovo dok kažeš "mljac"
Neodoljivo sočno
Zagorske lazanje: Savršen recept za potrošiti ostatke od purice s mlincima
Recept za mađaricu koju nećete ni stići poslužiti na stol
Kraljica kolača
Recept za mađaricu koju nećete ni stići poslužiti na stol
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srpska ministrica potvrdila: MOL u pregovorima za kupnju NIS-a
Energetika
Ovo će odjeknuti i u Hrvatskoj: Srpska ministrica potvrdila tko pregovara o kupnji NIS-a
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Riječki nadbiskup poslao Božićnu poruku vjernicima
božićna propovijed
Riječki nadbiskup poručio vjernicima: "Dok neki mole za muški autoritet i oko toga se trude..."
show
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
zdravlje
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
Rado će ga piti i djeca
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Hodanje prije ili poslije obroka – što je bolje?
Dobro je znati
Hodanje prije ili poslije obroka – što je bolje?
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Ljudi su ponekad svoji najveći neprijatelji, pogledajte kako su si zakomplicirali život
Ups!
Ljudi su ponekad svoji najveći neprijatelji, pogledajte kako su si zakomplicirali život
tech
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
Zanimljivo
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Otkriven novi udaljeni planet koji prkosi svim očekivanjima astronoma
Ne bi trebao postojati, no...
Otkriven novi udaljeni planet koji prkosi svim očekivanjima astronoma
sport
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Gazzetta dello Sport: Christian Pulišić u vezi sa Sydney Sweeney
Priča je krenula
Američki Hrvat u vezi s poznatom seks-bombom? Talijani na Božić lansirali vijest
Joško Jeličić o Dinamovoj želji: "Taj dečko ne može čuvati ni gumenu patku"
Ovo će odjeknuti
Joško Jeličić kritizira Dinamovu želju: "Taj dečko ne može čuvati ni gumenu patku"
tv
MasterChef: Renata Burić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
ZANIMLJIVO!
Renata iskreno podijelila svoja razmišljanja nakon odlaska: "Otto ne treba biti u finalu!"
MasterChef: Posljednji dvoboj za polufinale - tko će svojim postupkom uvrijediti chefa?!
OTTO VS SELMA
Posljednji dvoboj za polufinale - tko će svojim postupkom uvrijediti chefa?!
MasterChef: Antonija Rittuper druga je polufinalistica MasterChefa! "Baš sam ponosna!"
BORBA!
Antonija Rittuper druga je polufinalistica MasterChefa! "Baš sam ponosna!"
putovanja
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Catheine Middleton u smeđem na božićnoj misi
BEZ KONKURENCIJE
Princeza Catherine na božićnoj misi potvrdila najveći modni trend ove zime
Mala crna haljina hit je u Dubrovniku za blagdane 2025.
Potvrdile ove fotografije
Ovo je najpopularnija haljina u Dubrovniku za blagdane – s njom se nikad ne griješi
Zagreb špica: Traperice u zimskim street style izdanjima tri djevojke
NEMAJU KONKURENCIJE
Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima
sve
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Meso s ražnja/Ilustracija
Nije jeftino, ali je fino

Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

Kilogram odojka ćete platiti 34,80 eura, a kilogram janjetine 44, 80 eura - najmanja količina koju možete naručiti je 250 grama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Agroturizam Mekiši - 1 Hrana i piće
    Selo Mekiši

    Ručak u hladu maslina: Istarska konoba u kojoj se jedu vrhunski pršut i čudesa od mesa

  • Meso s ražnja/Ilustracija Hrana i piće
    Nije jeftino, ali je fino

    Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

  • Ježeva kućica Hrana i piće
    Fini okusi u maksimirskoj šumi

    Ježeva kućica: Zgodno mjesto iz nekog drugog vremena koje bi moglo malo podebljati porcije priloga

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close