Kako se glas o dobrim stvarim čuje stvarno daleko, uvjerili smo se čim smo ušli u mali suhomesnati hram na sjeveroistoku Istre. Naime, o Kući pršuta vlasnika Đordana Fatorića nedavno su reportaže objavila dva poznata gastro-turistička medija: njemački časopis Essen & Trinken, i nizozemski gastro-vodič Gault Millau.

Sve je počelo sada već davne 1992. godine, kad je gospodin Fatorić u selu Ferenci pored Vižinade odlučio pokrenuti agroturizam za koji je smatrao da mu ne treba masovnost, nego samo užitak koji će ga ispuniti kad dođe kući nakon običnog dana na poslu. Preko dva desetljeća rada s turistima nisu ga udaljila od te namjere, pa se i danas, dolazili vi sami, ili s punim autobusom, za posjetu Kuće pršuta morate najaviti - dan prije! Turistička zajednica, internet, i najbitnije – usmena predaja, učinili su da Kuća pršuta bude ono što jest – hram suhomesnatih proizvoda!

Ferenci su smješteni visoko na brdu na 326 metara nadmorske visine, ni snijeg nije rijetka pojava, pa zahvaljujući dobroj provjetrenosti nema potrebe za dimljenjem pršuta, u koji se dodaje isključivo sol. Svinje od kojih se rade namirnice nalaze se odmah uz Kuću, i jedina su sirovina od koje se rade krajnji proizvodi – nema uvoza, pristup 'od štale do stola'.

Posjetitelji osim repromaterijala mogu vidjeti mogu vidjeti i prostor u kome se suše i dozrijevaju pršuti, vratina, salam i slanina. Nakon obilaska, sjeda se u starinski uređenu konobu s ramovima, radio-prijemnikom, lokalnim umjetninama, i naravno – domaćim vinom. U gastro ponudi su naravno, suhomesnati naresci, ali i ombolo i kobase pečene u kaminu kad malo zahladi, kao i jela na žlicu i tradicionalne istarske tjestenine sa svim mogućim dodacima iz bliže okolice. Tradicija je najbitnija!

Đordano Fatorić sam reže i poslužuje svojih ruku djelo. Pršut i panceta stari dvije godine, suhe kobasice, sušena vratina, suhi ombolo, sušena ledvica, i još puno toga. Sam but se obrađuje na istarski način, tako da ostane bez kože i masnog tkiva, a salama se radi poput kulena, samo bez ljute paprike! Pršut je divan, taman dovoljno suh, mirisan, ne pretvrd niti premastan, ali play of the day je ipak – panceta. Tekstura između svilene rukavice i princes krafne, mekana kao duša, a puna najljepših mesnih mirisa. Takvo nešto još niste probali...

Uglavnom, da ne duljimo previše, ako ste u Istri i želite probati meso kakvo se jelo nekad, posjetite Kuću pršuta, i otkrijte gušte tradicionalnog istarskog sušenog mesa - dođite u Ference!

Familija Fatorić
Ferenci – Vižinada
+385 52 446 146
+385 91 5837954
opgfatoric@gmail.com
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju