I dok zadnjih godina svjedočimo sve većem broju slavnih kuhara koji se populariziraju kroz razne emisije, raditi u kuhinji i dalje je sve samo ne lagano. Donosimo neke od razloga zašto nije lako biti kuhar!

1. Praznici su radni dani
Sjetite se kako se znate veseliti kad u kalendaru za godinu koja dolazi križate praznike i razmišljate o spajanju godišnjeg. E pa, u kuharskom poslu to vam je džabe i možete zaboraviti na praznike i slobodne vikende, jer su ti dani obično radni.

2. Velik popis obaveza
Kad ste glavni kuhar u nekom ozbiljnom restoranu, kuhanje nije vaš jedni zadatak. Trebate znati filetirati ribu, raskomadati janje, isplanirati jelovnik, podijeliti poslove među drugim i na kraju biti odgovaran za svaki tanjur koji izađe iz kuhinje.

3. Kuhanje boli
Stajati na nogama više od deset sati dnevno sve je samo ne ugodno i praktično. Kao da to nije dovoljno, u kuhinji rukujete oštrim noževima i radite s visokim temperaturama zbog čega su ozljede prilično česta stvar.

4. Nikad ne znate kad će se pojaviti sanitarna inspekcija
Dolazak inspekcije zna biti noćna mora, posebno za vrijeme radnog vremena. Koliko god kuhinju održavali čistom i urednom, uvijek se može dogoditi da nešto baš taj dan pođe krivo, pa će vlasnika dočekati kazna, a cijeli restoran će doći na zao glas.



5 Ne postoji bolovanje
Kuhari si ne mogu 'priuštiti' bolovanje zbog prehlada, alergija i drugih sezonskih bolesti. Računica je jednostavna: ako kuhara nema na svojem radnom mjestu, nema ni jela u restoranu ili hotelu toga dana.

6. Strpljenje je kuharska vrlina
Na jelovniku imate tridesetak jela, ali uvijek se nađe neki mudrac koji želi nešto posebno. Često se gostima udovoljava, jer želite da se o vašem restoranu priča pozitivno, ali činjenica je da će vas takav gost izbaciti iz takta.

7. Kuhari nemaju vremena za veze
Ukoliko ne nađete osobu koji radi isto radno vrijeme kao i vi, i ne smeta joj večerati iza ponoći, vezu s kuharom nije lako ostvariti jer ih nikad nema kod kuće. Također, pitajte i nekog kuhara kako je raditi ljetne mjesece u jeku turističke sezone na Jadranu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju