Iako je naša najmanja županija, kuhinja im je sve suprotno od toga. Višestoljetna tradicija i kultura vidljive su na jelovnicima diljem najsjevernije regije u Hrvatskoj, a proteklih godina i turisti polako otkrivaju okuse međimurskih tradicionalnih recepata.


Međimurska tradicionalna kuhinja može se podijeliti na onu svakodnevnu, i onu svečanu. Razlika je svakako u namirnicama, ali nikako ne i u kvaliteti. Nekada davno nije bilo novaca kako bi se meso jelo svaki dan, pa su stoga mame i bake pripremale jela od krumpira, graha, hajdinske kaše, te povrća i voća koje je raslo u vrtu. Za posebne prigode kuhala su se malo bogatija jela, koja su ne rijetko uključivala i više vrsta mesa, baš kao kod svake gozbe.


Najpoznatija jela u Međimurju su svakako kunić na temfanje (umak od vrhnja) kojeg vam preporučujemo da isprobate u najboljem kontinentalnom restoranu Hrvatske - Mala Hiža, međimurska raca koju možete probati u restoranu Le Batat te najpoznatiji mesni specijalitet „meso z tiblice“, koji vam savjetujemo da naručite u Mlinarskoj hiži u Svetom Martinu na Muri.


Tu je također i nezaobilazni desert međimurska gibanica, o kojoj smo već ranije pisali na ovom linku, a važno je spomenuti kako je restoran Le Batat, koji se nalazi u Termama Sveti Martin kreirao i svoju zdravu verziju ove tradicionalne slastice!

Uz dobru hranu ide i još bolje vino…
Uzgoj vinove loze, proizvodnja i njegovanje vina na prostorima Međimurja poznati su još iz antičkog doba, ali značajniji razvoj vinogradarstva započinje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Danas Međimurje ima preko 20 vinskih kuća u kojima možete savršeno provesti svoje vrijeme uz neku od degustacija u ponudi. Najpoznatije vinske kuće su svakako one obitelji Hažić, Cmrečnjak, Štampar, Novak, Lovrec i Kocijan.


Zanimljivo je kako su sve vinske kuće dio Međimurske vinske ceste, tako da, ako imate vremena i vozača slobodno krenete u obilazak najboljih vinara Hrvatske, upravo po ovoj popularnoj vinskoj ruti. Savjet je sa isprobate Pušipel – međimursku robnu marku vina, kojim je revitalizirana sorta Moslavac (Šipon).

Rezerviraj svoj smještaj u Hotelu Spa Golfer i otkritje poznatu međimursku gastronomiju
 

Nakon svega toga, priuštite svojoj obitelji nezaboravan odmor u Termama Sveti Martin, sa svim sadržajima kojima možete ispuniti i tjedan, a kamo li vikend, dok vas ni romantičan vikend neće ostaviti ravnodušnim, naprotiv... Vidimo se u Međimurju!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju