Koja je razlika između ručne i ckecked-in prtljage?

Ručna prtljaga (carry-on, cabin bag, hand baggage) jest ona koju nosite sa sobom u kabinu aviona, a checked-in prtljagu predajete na šalteru. U kabinu je obično dozvoljeno ponijeti barem malu torbicu, a katkad su i veće prtljage za kabinu ili čak za predaju uključene u cijenu aviona.

Pravila Croatia Airlinesa u ručnoj prtljazi saznajte na službenoj stranici, a o predanoj ovdje. Pravila aviokompanije Ryanair možete pronaći ovdje, a Wizzair svoja objašnjena nudi na službenoj stranici. Dakle, vozite li se Ryanairom, samo ako kupite prioritetni ukrcaj koji košta 6 eura, moći ćete u avion unijeti dvije ručne torbe. Bez toga u avion možete ponijeti samo jednu torbu manjih dimenzija (40 x 20 x 25 cm). Turkish Airlines prtljagu ima uključenu u cijenu, a količinski se razlikuje s obzirom na vrstu razreda kojim putujete.

Koje su dimenzije i težine dozvoljene?

Svaka aviokompanija ima svoja pravila i dozvoljenu količinu prtljage, pa se raspitajte kod kompanije kojom putujete. Od one koja se unosi u kabinu, osim torbe najmanjih dimenzija, obično je dozvoljeno 10 ili manje kilograma, a za predanu između 20 i 30 kilograma. Dakle, o tome koje su dimenzije i težina dozvoljeni za koju prtljagu, obvezno provjerite na službenim stranicama aviokompanije kojom putujete.

Prtljaga Prtljaga (Foto: Thinkstock/Guliver)

Što je s tekućinom?

Pravilo koje je 2006. donijela Europska unija jest da u svojoj ručnoj prtljazi možete nositi tekućinu u bočicama do 100 mililitara. Njih može biti 5 po osobi, zapakiranih u plastičnoj, prozirnoj vrećici maksimalnog volumena od 1 litre. Što se tiče predane prtljage, u njoj možete prenositi tekućinu i u većim bocama. Sve tekućine kupljene u duty free shopovima na aerodromu ili na avionu morate do kraja putovanja držati u vrećici s pečatom, kako su zapakirane prilikom kupnje.

Što nije dozvoljeno nositi?

Naravno, postoji popis zabranjenih stvari koje ne smijete unositi u kabinu aviona poput eksploziva ili oštrih predmeta i ta su pravila zajednička svima. Osim što je tekućina ograničena radi mogućnosti izrade eksploziva pomoću većih količina, ne smijete sa sobom nositi pištolje ili noževe, oštre predmete i predmete sa šiljcima koji se mogu koristiti kao oružje poput sjekira, noževa, brijača, žileta i slično.

Provjerite prije leta sve informacije koje su vam potrebne i dođite spremni.

Avion Avion (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju