Neka ruševna zdanja imaju veliku povijesnu važnost. Stoljeća nisu uništila njihovu ljepotu i značaj, pa su one danas postale važne i poznate atrakcije. Pogledajmo najpoznatije. 

Plaža Navagio, Grčka

Nalazi se na dobro nam poznatom otoku Zakynthosu, kojeg krase bijeli pijesak i tirkizno plavo more, ali i olupina broda Panagiotis na navedenoj plaži. Brod je nekad krijumčario vino i cigarete, no jednom je prilikom upao u oluju i završio razbijen na obali.

Tulum, Meksiko

Ovaj grad pretkolumbovske civilizacije jedno je od top odredišta u zemlji. Nekad je zbog svog geografskog položaja služio prvenstveno za obranu od mogućih napada, a danas je uspomena na prošle dane. Odite tamo i pogledajte malo kako su živjele stare Maje.



Xunantunich, Belize

Još jedan ostatak civilizacije Maja, samo što se ovdje radi o ceremonijalnom centru. Raširena je i legenda da se ovdje povremeno pojavljuje duh žene u bijelom, sa svjetlećim crvenim očima, koji se penje po stepenicama El Castillo, najvažnijeg i najimpresivnijeg drevnog hrama ovdje. Belize je sam po sebi, zavaljujući plažama i kristalno čistom moru, popularna destinacija, a ako imate volje zaviriti u povijest i posjetiti ovo mjesto, tim bolje.

Pergamon, Turska

Ovo čudesno mjesto izgradili su stari Grci, a danas njegovi ostaci govore kako je grad bio impresivan i arhitektonski bogat. Upravo iz tog razloga, turisti masovno dolaze vidjeti grad i osjetiti dašak prošlosti.

Koloseum, Italija


Rimski Koloseum u kojem su se nekad borili gladijatori i više je nego impresivna građevina. Koloseum ima 50 tisuća sjedećih mjesta, koja bi se napunila za samo 10 minuta. Ovaj povijesni spomenik stoji u srcu Rima i privlači stotine tisuća turista godišnje.



Ayutthaya, Tajland

Sat vremena vožnje od Bangkoka nalazi se nekadašnji glavni grad Ayutthaya. Ovdje su nekad dolazili trgovci i uglednici iz cijelog svijeta kako bi održali dobre poslovne veze. I dan danas, mnoge povijesne zgrade su sačuvane i vrijedne divljenja.

Rimski Forum, Italija

Vratimo se još na trenutak u Vječni grad. U samom srcu Rima naići ćete na ruševine nekad najmoćnije carstva na svijetu. Ovdje su se nekad održavala suđenja, borbe, slavile su se pobjede. Godišnje danas forum obiđe oko 4,5 milijuna posjetitelja, pa budite i vi među njima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju