Okolica Šibenika puna je predivnih malih mjesta vrijednih istraživanja. Ako volite gužve, tu su Vodice sa svojom kilometar dugačkom plažom na kojoj je usred sezone teško naći mjesta za ručnik, a i ako ste na moru radi zabave i ludih noćnih izlazaka, tu ćete se sigurno zaputiti.Ali, ako ste više za mirno opuštanje, uživanje u prirodi i istraživanju čari malog mjesta, nekoliko kilometara od Vodica i svega 10-ak od Šibenika smjestio se šarmantni Tribunj, sa svojih 1500 stanovnika.

Krenimo od plaža. U Tribunju su dvije plaže, Gradska plaža Zamalin i Bristak. Obje će vas očarati predivnom svjetlo plavom bojom mora. Zamalin je u samom centru grada, pa je i sve drugo što vam treba u blizini, od kafića i restorana do smještaja. Na njoj su tuševi, u more možete skočiti s mola, ući šljunčanim prilazom ili preko stijena, ali pripazite, dosta je ježeva. Bristak je šljunčana plaža na drugom dijelu mjesta, a i ovdje su u blizini restorani, kafići i smještaj, a na samoj plaži je i igralište za djecu.

Tribunj je poseban po svojim autentičnim, zbijenim kućama i uskim uličicama. Stari grad nalazio se na brijegu na kojem je danas kapelica sv. Nikole ili sv. Mikule, naziv kojega koriste mještani. Prije nekoliko stoljeća nosio je naziv Jurjevgrad, od utvrde na vrhu brijega na kojem danas stoji ova kapelica. Kratka šetnja do vrha brda se isplati jer se pruža prekrasan pogled na mjesto i okolicu te otočiće Lukovnjak i Logorun, koji su dio tribunjskog arhipelaga.Dio mjesta smješten je na otočiću koji je s kopnom povezan kamenim mostom, a tamo se "preselilo" za vrijeme napada Turaka, kamo su se stanovnici povukli da se spase od opasnosti unutar zidinama osiguranog kaštela. Nakon prolaska turske opasnosti, grad je počeo dobivati današnje konture.

Na početku otočića spomenik je magarcu, koji je nekoć bio vrijedan pomagač i prijevozno sredstvo. Danas o zaštiti ove životinje u Tribunju brine Tribunjski tovar, a svake se godine 1. kolovoza održava utrka magaraca kako bi se odala počast ovim životinjama.

Tradicionalno su se mještani ovdje bavili ribarstvom i maslinarstvom, a danas je, kao i u obližnjim mjestima, naglasak na turizmu. Tribunj ima i veliku marinu koja mami nautičare.

Svakako posjetite Tribunj ukoliko se nađete u ovom dijelu Dalmacije, makar na jedno kupanje i kavu u pitoresknom mjestu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju