Samo nekoliko kilometara zapadnije od Vodica i njihove gužve, na slikovitom otočiću premoštenom kamenim mostom, smjestio se Tribunj, jedno od onih mjesta koja još imaju dušu i šarm starog dalmatinskog ribarskog sela. Iako je Tribunj davno prekipio preko svoga otočića i proširio se i na kopno, čitavo je mjesto savršeno skladno, s lijepim kamenim kućama koje kao da su se stisnule jedna uz drugu da su jače protiv juga i koje tvore prepoznatljiv set za večernju šetnju rivom.

Šarm staroga ribarskoga mjesta

Na Tribunj brižno pazi brdašce Sveti Nikola, sa starim grobljem i crkvicom iz 15. stoljeća posvećenom istom svecu (koga ovdje zovu Mikulom), Jurjevgradom, ruševnim ostacima turske utvrde iz 17. stoljeća i crkvom Velike Gospe iz 19. stoljeća. Skroman 51 metar visine Svetoga Nikole nikako ne treba podcjenjivati, jer se odavde pruža jedan od najljepših pogleda koji ćete doživjeti. Rijetko je tko imun na prizor kornatskih otočića razasutih po horizontu.

Tribunj - 5 Tribunj - 5 (Foto: Getty Images)

Tribunj se ponosi svojom stoljetnom pomorskom tradicijom, kao i modernom marinom, koja je idealna početna točka jedriličarima koji kreću i na sjever i na jug Jadrana. Ali ako se ovdje odlučite usidriti na koji dan, tek ćete tada doživjeti Tribunj. Kada ispratite mjesto na spavanje, kada u podne osluškujete zveckanje tanjura iza škura zatvorenih na libret, kada lopta odbijena od zidića najavi čitavom mjestu da vrijeme za sport u predvečer, kada dočekate ribare ujutro na rivi i kupite ručak iz mora.

Osim u šetnju šarmantnom starom jezgrom, njenim uskim ulicama i rivom, kraj kamenih kuća koje iscrtavaju prepoznatljive konture Tribunja, sigurno jednog od najljepših mjesta na Jadranu kada mu prilazite s mora, on vas poziva i da prođete Maslinskim putima omeđenim suhozidima, starim vinogradima i istražite zaklonjene uvale s prekrasnim plažama i nevjerojatno bistrim morem.

Plaže, restorani i događanja u Tribunju

Bristak, Zamalin, Kuzmića vala, najpopularnija - plaža Sovlja, ili neka od manjih uvala koje se nižu zapadno od mjesta, zovu na izležavanje i uživanje u plavetnilu i Suncu. Iz obližnjih Vodica možete i na izlet i kupanje Jadrolinijinom prugom 505 koja će vam za tek nekoliko eura otkriti ljepote otoka Prvića i Zlarina. Na otoke možete i privatnim taxi-bodicama, što je nešto skuplje, ali vam daje komociju da odete i vratite se kad poželite.

Tribunj - 4 Tribunj - 4 (Foto: Getty Images)

U Tribunju nećete ostati gladni ni ako ujutro prespavate povratak ribara s mora. Više restorana i konoba može se pohvaliti izvrsnom ponudom i sjajnim ocjenama gostiju, ali i ne manje bitno – fantastičnim pogledom i atmosferom. Restoran Luna u gradu ili Plavi val u uvali Sovlja, kao ni nekoliko autentičnih konoba – Roko, Bepo i Sagena, neće vas razočarati. Ako niste domaćih specijaliteta, razveselit će vas što su u Tribunju i dvije dobre pizzerije.

Tribunj se u ljetnoj sezoni može pohvaliti, kao i svako dalmatinsko i primorsko mjesto koje drži do sebe, naravno – ribarskom feštom, ali ono po čemu je nadaleko čuven njegova je Magareća utrka ili što bi se reklo – Utrka tovara. Uz tu i tamo neku višu silu, ona se održava od 1957. godine i svake godine privlači tisuće ljudi, i to – usprkos tomu što sudjelovati smiju samo Tribunjci, a zadatak im je na tovarima optrčati oko otočnog dijela mjesta. Smjeli jahači, tvdoglavi tovari, živopisna ruta i uzvišen cilj nagovoriti tovara da krene obećanje su dobre zabave i sasvim posebnog iskustva malog mista. Prvi dan kolovoza, zaokružite u kalendaru.

Grad s čudesnom tvrđavom, devet gora i čak - sedam rijeka: Ne postoji samo u bajci nego i u Hrvatskoj Topoljski buk na Krčiću Sedam kninskih rijeka - 5 Sedam kninskih rijeka - 4 +2 Sedam kninskih rijeka - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju