Dobra paprika fina je, zrela i debela, dakle što deblja, to bolja, a bitan je faktor i to da su rog paprike iz lokalnog uzgoja. Uzgoj paprike mnoga će kućanstva izbjeći i radije je kupiti na tržnici. No pravi ljubitelji ajvara uskoro bi mogli savršenu papriku za svoju omiljenu zimnicu uzajati u vlastitom vrtu ili na balkonu.

Podravka je stvorila dvije nove sorte rog paprike, Podravka i Slavonka koje su prošle test kojim su morale dokazati različitost od svih postojećih sorti. Tako su postale jedine originalne hrvatske sorte povrća koje su temeljem takvih ispitivanja upisane na Zajednički katalog sorti Europske unije.

Sjeme za rog papriku Podravka, idealnu za proizvodnju najboljeg domaćeg ajvara, Podravka je darovala najbrže prijavljenima do 11. ožujka 2018., u periodu kada i sami kreću u sadnju paprika. Tako će sortu Podravka moći uzgajati i za potrebe domaćinstva, dok će one za masovnu proizvodnju rasti u nizinskom dijelu Hrvatske.

I dok čekate da plod vaše, možda, prve sadnje izraste, donosimo vam 3 tajne savršenog ajvara kako bi vas potakli na izradu istog.

1. Omjer je bitan

Osim debele i svježe paprike za proizvodnju ajvara bitan je i omjer. Oni koji su već savladali recept za savršen domaći ajvar savjetuju da na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

2. Peći ili kuhati?

Kada je riječ o pripremi, neki ih vole kuhati, ali majstori za proizvodnju ajvara će ih prvo peći. Papriku i patlidžane najbolje je peći na grillu na prirodnom drvetu ili ugljenu jer im roštilj daje posebnu aromu, no ako nemate tu mogućnost možete ih peći u pećnici na 200 °C s ventilatorom. U tom slučaju paprike složite na rešetku, a ispod veliki lim obložen papirom za pečenje da vam sok od paprike ne curi po pećnici.

Paprika se peče dok se ne počne odvajati kora od mesa. Nakon toga spremna je za cijeđenje narednih 12 sati. Kada pusti višak vode, spremna je za guljenje, usitnjavanje i kuhanje. Ajvar miješajte na umjerenoj vatri dok ne postane kremast.

3. Trik kod sterilizacije staklenki

Kako bi vaša zimnica trajala duže, staklenke moraju biti obavezno sterilizirane. No još uz ovaj trik bit ćete bez brige – prije zatvaranja poklopcem ne zaboravite obristati rubove teglice alkoholnim octom.

 Sve o novim sortama rog paprika i Podravka ajvarima dodatno saznajte ovdje

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju