Drugi najveći grad zemlje poznate po fadu i izvrsnoj hrani smjestio se na sjeveru, a njegove obale oplakuje Atlantski ocean.

Kad god se priča o Portugalu ili vam netko kaže kako je posjetio tu zemlju, na pamet vam pada da je vidio Lisabon, glavni grad. Obično je to i točno, Lisabon je predivan, velik, ali svi oni koji dolaze ovdje na više dana, griješe što bar jedan ili dva ne provedu 300 kilometara sjevernije, u čarobnom Portu.



Broji tek nešto više od 200 tisuća duša, nastao je još u 4. stoljeću prije nove ere, pa se danas može podičiti činjenicom da je jedan od najstarijih europskih gradova.

Već smo rekli kako obale grada dodiruje Atlantik, ali kroz grad protječe i rijeka Douro, oko koje se razvio život pa se možete zavaliti u neki dobar kafić i uživati u čaši porta. No, o tome nešto kasnije.

Kako stići ovdje

Direktna avionska linija koja povezuje neki od hrvatskih gradova s Portom ne postoji. No, iskoristite letove Croatia Airlinesa iz Zagreba, Splita ili Dubrovnika do Lisabona. Cijene se kreću već od 199 eura za povratnu kartu. Kad već stignete u glavni grad Portugala, možete uzeti autobus do Porta, koji će vas do tamo dovesti za tri sata. No, ima i bolja opcija. Ukoliko vam budžet dozvoljava, najbolje bi bilo uzeti rent a car koji je ovdje vrlo povoljan, a onda ste mobilni u svim smjerovima…

Gdje odsjesti

Aparthotel Porto River izvrstan je odabir za sve one koji imaju dovoljno novca. Uređen je kao da je ispao iz nekog kataloga, njime dominira drvo, ali i pokoji industrijski detalj. Koliko je dobar govori i ocjena na booking.com koja iznosi 9,5 a zadovoljstvo ostanka za dvoje stajat će vas minimalno 125 eura na noć, za što ćete, istina, spavati poput kralja i jednako tako i doručkovati. No, ukoliko nemate neke prohtjeve, a ne želite odmor provodit u hostelu, dovoljno je dobar i Vivacity Porto, koji je malo dalje od centra, a za 40 eura dobit ćete lijepu sobu za dvoje. Naravno, opcija je uvijek potražiti i smještaj preko Airbnb.com.

Ok, vrijeme je za jelo

O Paparico. Možda je malo skuplji, ali vrijedan je svakog potrošenog eura. Restoran je poprilično šik, a njegov interijer ukrašen je drvetom i kamenom s laganim osvjetljenjem. Konobari će vam rado objasniti meni, namirnice su uvijek svježe, a mesni i riblji specijaliteti samo čekaju na vas. Restoran se ove godine smatra najboljim mjestom za uživanje u hrani u cijeloj državi. Drugo mjesto koje bismo preporučili je Folias de Baco, koje je ujedno i znatno povoljnije. Ukusni meni nudi sir, meso, svježe pripremljeni kruh, tapas plate, sve su to stvari u kojima se ovdje gušite po sasvim razumnim cijenama.

A s čim zaliti to silno jelo?

U ovoj vinskoj regiji, najlogičnije je guštati u vinima. Bar Huva nudi veliki izbor vina na čaše, ali ujedno možete obaviti i vinski shopping. Kad ste već ovdje, obavezno uživajte u portu, koji je inače znatno jači od vina koje svakodnevno konzumiramo. Druge lokale potražite po gradu, njih barem ne manjka, a zanimljiv je, kao i kod nas, trend proizvodnje malih domaćih piva. Zato pivopije, ovdje zatražite Sovina i Burguesa pivo.

Sad kad smo najedeni i napojeni, žedni smo kulture…

Uz mnoštvo dobrih restorana i barova, Porto nudi i pregršt kulture. Ovdje su pečat ostavili i najpoznatiji svjetski arhitekti poput slavnog Nizozemca Rema Koolhaasa koji potpisuje izgradnju Casa da Musica, danas već slavne glazbene dvorane.

Vrijedi obići i katedralu, koja je jedna od najpoznatijih svjetskih katedrala iz doba romanike. A ako vam je dosta crkvi i građevina, posjetite grad kad se u njemu odvija međunarodni filmski festival Fantasporto.

A za ljubitelje nogometa…

Preporučamo odlazak na monumentalni stadion Dragao, koji je dom nogometnog kluba Porto. Klub je redovni sudionik Lige prvaka, a može se pohvaliti i s dva naslova prvaka starog kontinenta. Zadnji je osvojen prije 12 godina, kad je momčad vodio posebni Jose Mourinho.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju