Na jugozapadu Sicilije, pred vratima Agrigenta nalazi se veličanstvena Dolina hramova - Valle dei Templi, najvažnija znamenitost na Siciliji i ponos Talijana. Odlučite li krenuti prema jugu kako biste vidjeli taj spektakl provjerite i 6 ideja za smještaj na otoku fantastične hrane, vulkana i mafije.

Pored Tezejeva hrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijin (rimska božica sloge) u Agrigentu najbolje je sačuvan grčki hram. Jedan je od posljednjih sagrađenih u Velikoj Grčkoj, a kasnije je preuređen je u katoličku crkvu u čijoj se okolici nalaze brojne katakombe.

Na mjestu Agrigenta nekoć je stajao bogati i moćni Akragas. Bila je to grčka kolonija, drevni grad sagrađen na brežuljku oko tri kilometra od mora. Danas o prošlosti svjedoče ostaci deset hramova sagrađenih u dorskom stilu, svetišta, nekropole kao i trgovi.

Najviše hramova nastalo je u 5. stoljeću prije Krista, kada je Akragas bio na vrhuncu moći, a najveći i bogato ukrašen reljefima i kipovima bio je posvećen Zeusu. Priroda, vrijeme, ali i ljudska ruka pomogli su u rušenju hramova. Kamenje se odnosilo i koristilo čak i za izgradnju obližnje luke Porto Empedokle.

Agrigento Agrigento (Foto: Getty Images)

Arheološkim istraživanjima u Dolini kraljeva neprestano se otkrivaju novi zanimljivi predmeti iz drevnih vremena. U muzeju, sagrađenom 1960. godine, može se razgledati dobar dio pronađenih eksponata. Osim povijesnog značaja, s načičkanim maslinama i mirisnim biljem, Dolina kraljeva nalazi se u lijepom prirodnom okruženju, a osobit je doživljaj krenuti na jednu od noćnih tura.

Odlučite li se prošetati Agrigentnom, ne propustite kušati jedan od najboljih sladoleda na Siciliji u slastičarnici Le Cuspidi, onaj od pistacija je božanstven!

Scala dei Turchi, Sicilija Scala dei Turchi, Sicilija (Foto: Getty Images)

Kad je riječ o plažama u blizini, odličan je izbor Scala dei Turchi. Plaža čije ime u prijevodu znači 'stepenice Turaka' na Siciliji izgleda nestvarno, kao da se uopće ne nalazi na našem planetu. Goleme bijele stepenice koje izlaze iz mora zapravo su sedimentne stijene, a boju joj dodatno naglašava mješavina sunca i plavog mora. Osim na stijenama, ručnik možete ostaviti i na pijesku – a u blizini su i kafić te restoran, pa nema straha da će netko ostati gladan ili žedan. Od Agrigenta je udaljena oko 20 minuta vožnje.

Nevjerojatna cesta s 99 zavoja koja vodi do “raja” Tianmen Mountain Road, Kina - 2 Tianmen Mountain Road, Kina - 3 Tianmen Mountain Road, Kina - 4 +1 Tianmen Mountain Road, Kina - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju