Poznato češko pivo Pilsner dobilo je ime prema gradu na zapadu države, u kojem se, osim piva, proizvode još lokomotive, vojna vozila i strojevi te je dom tvornicama automobilske industrije Škoda. Od glavnog grada Češke udaljen je samo sat vremena vožnje, pa mu vrijedi skoknuti u posjeti prilikom boravka u Pragu. Što obavezno morate vidjeti kako biste grad doživjeli u potpunosti?

Naravno, Plzensku pivovaru

Osim ako baš ne volite pivo, plzenska pivovara The Pilsner Urquell Brewery je nešto što jednostavno morate posjetiti u ovom gradu piva i što na ovom popisu uvjerljivo stoji na prvom mjestu. Najvažniji spomenik grada iz kojeg se u 50-ak zemalja svijeta izvozi pivo omogućuje vam turu po pivovari, upoznavanje procesa kuhanja i degustaciju prvog blond lagera ikad - Pilsner Urquella koji se proizvodi još od 1842.

Još nešto o pivu u Muzeju piva

Piva i pivskih priča u Plzenu nikad dosta, a sve o povijesti i proizvodnji ovog vrijednog napitka možete saznati u zanimljivom Muzeju piva. Srednjovjekovna proizvodnja piva i povezanost Češke s pivom odlično je prikazana kroz muzejski postav smješten u varionici piva iz 15. stoljeća. Kako je počela pivska priča, kako su se pivska industrija i tržište razvijali te koji su sve instrumenti potrebni za proizvodnju piva odgovoreno je u Muzeju piva na adresi Veleslavinova 6.

Plzen - 4 Plzen - 4 (Foto: Getty Images)

Tajne plzenskog podzemlja

Dok se Plzen iznad površine mijenjao kroz godine, njegov podzemni dio ostao je više-manje sličan kao i u srednjem vijeku. Tura u trajanju od sat vremena provest će vas kroz labirint tunela i podruma te provesti kraj starih zdenaca. I na ovom ćete razgledavanju dobiti bon za degustaciju piva, da se slučajno ne bi dogodilo da ste bili u gradu, a niste isprobali pivo. Ulazak u podzemni svijet Plzena je kod Muzeja piva, a više o turi pogledajte ovdje.

Najuočljivija zgrada u centru grada

Osim zato što je jedna od najvećih, pažnju plijeni i neobičnom fasadom u renesansnom stilu, u 3 boje. Ukrašena sgraffito tehnikom u 16. stoljeću, djelo je talijanskog arhitekta Giovanna de Statia koji ju je učinio prepoznatljivim znakom za grad. Osim Gradske vijećnice, koju besplatno možete razgledati, na glavnom gradskom Trgu republike pažnju plijeni i gotička Katedrala sv. Bartolomeja s tornjem visokim 102.6 metara. To je mjesto gdje možete vidjeti kako grad izgleda iz visina.

Tradicionalni češki restoran

Znate li kako izgleda pravi češki restoran? Poput jednog u centru grada koji smo isprobali i preporučujemo. Atmosfera je zadržana iz doba Austro-ugarske, tj. s početka 20. stoljeća koju čine drveni podovi, namještaj i stolovi, a cijeli interijer krasi dobar vojnik Švejk, junak slavnog češkog romana Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu. Isprobajte gulaš i poznate češke knedle, confit od patke ili neko drugo češko jelo te sve to zalijte, naravno, češkom pivom jer vojnik Švejk, ali i Plzen čeka na vas.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju