Svake godine Europska unija izglasa jedan ili više gradova diljem Starog Kontinenta za Europsku prijestolnicu kulture, čime promovira rast i turizam odabranog grada, ali i jača europski identitet. Prvi grad koji je zaslužio ovu titulu bila je Atena sada već davne 1985., a ubrzo su slijedili Firenca, Amsterdam, Berlin...

No s vremenom su titule počeli nositi manje poznati gradovi, pa su tako ove godine kulturne prijestolnice talijanska Matera i bugarski Plovdiv. Ne zaboravimo napomenuti kako će laskavu titulu iduće godine ponijeti i naša Rijeka, no dok u Italiju ne treba posebno mamiti turiste, vjerojatno se mnogi pitaju što to može ponuditi – Plovdiv.

Kako prenosi matadornetwork.com, radi se o najstarijem gradu u zemlji i drugom najvećem nakon Sofije. Neki tvrde kako je riječ i o najstarijem stalno naseljenom europskom gradu, a Plovdiv, raširen na sedam brežuljaka baš poput Rima, prepun je povijesnih građevina, od rimskog amfiteatra preko srednjovjekovnih gradskih vrata pa sve do džamije Dzhumaya.

Slika nije dostupna Putovanja Zemlja srdačnih ljudi i razumnih cijena: 12 razloga zbog kojih trebate posjetiti Bugarsku

Pustimo ipak na trenutak povijest, jer Plovdiv je itekako živ. Isplati se svratiti do četvrti Kapana i diviti se umjetničkoj sceni ili prošetati starim popločanim ulicama dok ulazite u jedan od barova, noćnih klubova i hipsterskih kafića.

Grad je danas itekako multikulturalan, pa mu identitet daju i snažne armenske, turske i grčke zajednice. Odavno ga možemo nazvati gradom kulture, no ipak, dobivanjem laskave titule odlučio je pokazati svu raskoš tako da se ove godine planira više od 500 kulturnih događaja.

Događanja vezana za Plovdiv odvijat će se i u drugim gradovima u Bugarskoj, no valja napomenuti kako svi gradovi koji zarade ovu titulu naprave dosta za svoju promociju i razvoj, pa vjerujemo kako će to i Rijeka dogodine znati iskoristiti.

Studije nedvojbeno govore u prilog tomu, pa tako recimo Liverpool, EKP za 2008. godinu, otad konstantno raste u turističkom smislu a više je zastupljen i na medijskoj sceni. Još je bolji primjer Marseille, koji je dobro iskoristio titulu EKP i "ulupao" više od 600 milijuna eura u uređenje grada.

Iako Plovdiv ne raspolaže ovakvim sredstvima i nije vam sigurno bio na mapi, vjerujte nam na riječ i ako idete u Bugarsku, svakako do njega svratite. Bugarska još uvijek nudi mnogo za relativno malo novca, a grad koji nosi titulu kulturne prijestolnice sigurno vas neće ostaviti razočaranima.

Europska metropola u kojoj vam se čini kao da ne možete potrošiti novac Sofija - 4 Sofija - 5 Sofija - 2 +1 Sofija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju