Grupa od deset studenta sa slavnog Politehničkog fakulteta u Yakaterinbugu krajem siječnja 1959. godine otišla je na planinarsku ekspediciju sklopu sjevernog Uralskog gorja. Želja im je bila osvojiti planinu Otorten što se izdiže na 1234 metara.

Iako nije bila riječ o ekstremnoj visini, grupa na čelu s inženjerom Igorom Djatlovim krenula je u jeku ruske zime koja podrazumijeva veliku količinu padalina i temperature od -30 Celzijevih stupnjeva. Minerolog i geolog Juri Judin se razbolio, te je morao odustati od ekspedicije i vratiti se kući.

Zbog otežanih vremenskih uvjeta ostatak grupe odlučio je podignuti kamp na planini Kholat Syakhl. Riječ je o mjestu koje narod Mansi, što obitava u predjelu Tjumenske oblasti, naziva planinom smrti.

Pokazalo se da je uistinu bila kobna i za grupu spomenutih studenata, iako su svi bili iskusni planinari.

Neobjašnjiv uzrok smrti
Spasilačka služba u njihov je kamp je stigla 26. veljače 1959. godine kako bi istražila što se zaista dogodilo. Potraga je pokrenuta na zahtjev obitelji spomenutih studenata, jer od njih nisu dobili dogovoreni telegram od svojih najbližih.

Šatori su bili razrezani, a okolo je bila razbacana odjeća i obuća. Izgledalo je kao da su članovi ekspedicije naglo napustili kamp, a novac, željezničke karte, alkoholna pića te sva druga ovozemaljska dobra ostavili su u njemu.

U sljedećih tri mjeseca spasilačka služba otkrila je devet polugolih tijela u obližnjoj šumi koja su bila zakopana u dubokom snijegu.

Na prvi pogled se činilo da je uzrok smrti bilo smrzavanje, no kasnija autopsija pokazala je da su svi bili podvrgnuti jakoj radijaciji, te da su neki imali neobjašnjive unutarnje ozlijede koje se nisu mogli vidjeti golim okom.

Zašto je grupa studenata polugola istrčala u šumu usred noći i umrla?

  • Spašavali su se od lavine
  • Prepali su se izvanzemaljaca
  • Čuli su korake Jetija
  • Napali su ih Mansiji
  • Ništa od navednog

glasova:

Teorije zavjere
Ruske vlasti zabranile su ulaz u ovo područje sljedeće tri godine zbog istrage, ali i sigurnosti svojih građana. No na kraju nisu dali nikakve pouzdane odgovore. Incident na ovom prostoru, koji je po vođi grupe dobio ime Djatlov prolaz, postao je državna tajna.

Ostale su tek špekulacije.

Neki vjeruju da su članovi ekspedicije bili žrtve lavine, iako za to nije pronađen nikakav dokaz. Ljubitelji kriptozologije pretpostavljaju kako iza svega stoji strašni snježni čovjek Jeti.

Drugi misle da su ih likvidirali članovi plemena Mansija jer su kročili na njihov teritorij, a postoje teorije i o mogućim testiranjima vojnog oružja.

Naime, grupa planinara koja je bila udaljena 50 kilometara od ovoga područja prijavila je početkom veljače 1959. godine da su na nebu vidjeli vatrene kugle koji su protumačili kao dokaz vojne intervencije ili nadlijetanja izvanzemaljaca.

O cijeloj priči snimljen je film "Vražji tjesnac" 2013. godine, a napisano je i nekoliko knjiga. Što se ustinu dogodilo na Planini smrti, vjerojatno nikad nećemo ni otkriti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju