Ako ste ljubitelj planina, vjerujemo da ste većinu naših već ”osvojili”. No poželite li istražiti i one naših susjeda, naša je preporuka Bjelašnica, planina koja se smjestila u središnjoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se jugozapadno od čarobnog Sarajeva, pa nije loše i glavni grad BiH uvrstiti u ovo istraživanje.

Bjelašnica je ime dobila po najvišem vrhu koji se izdiže na čak 2067 metara nadmorske visine, a posebnu čar daju joj dvije rijeke koje je okružuju: Rakitnica na jugu i Neretva na zapadu. Od Sarajeva je udaljena samo sat vremena vožnje, a oaza je za planinarenje, zimi za skijanje i snowboardanje, dok često tu možete sresti i MTB bicikliste i paraglajdere.

Svježi planinski zrak obnovit će sva vaša osjetila, okuse i mirise, a fotke šumovitih područja s tisuću različitih jesenskih boja napunit će vaš mobitel do zadnjeg megabajta slobodnog prostora. No požurite jer ovakvih prizora zaista nema puno zbog snijega koji vrlo brzo preplavi ovo područje.

S vrha zvanog Zvjezdarnica ovdje se davne 1984. godine održao i start olimpijskog zimskog spusta. To je bila najbolja promocija za Bjelašnicu, koja je i prije najveće manifestacije u povijesti Sarajeva zaista bila neizbježna meka svih planinara i skijaša.

Sigurno ste već shvatili da će vam za posjet Bjelašnici biti potrebna i adekvatna oprema, pod kojom mislimo na dobro spakiran kofer koji uključuje sve potrebno za neometano istraživanje na nižim temperaturama. Ne brinite se, iako vas očekuju niže temperature, sasvim je sigurno da ćete se smjestiti pokraj kamina ili zavaliti u jacuzzi i upijati šarmantne prizore iz sobe u hotelu.

Naša je preporuka hotel Han koji je smješten neposredno uz skijalište, a nudi sve što je potrebno okorjelom i rekreativnom planinaru i ljubitelju boravka na višim nadmorskim visinama. Pogledi s balkona fenomenalni su, a o ponudi Relax Spa zone zaista bismo mnogo toga mogli napisati. Ipak, bolja je ideja da nam vi koji ćete uskoro tamo guštati šaljete fotke i razmazite nas.

Zaželite li se adrenalina, istražite okolicu na quadovima ili biciklima, a dan upotpunite bogatom ponudom lokalne hrane u nekom od restorana. Ćevapi, burek, supe i čorbe, sarme, grah s mesom, baklava… Mljac, ima svega. Sve ovo u potpunosti može doživjeti baš svatko, no požurite i ugrabite jedinstvenu priliku na vrijeme. Pejzaži se mijenjaju svakodnevno, a Bjelašnica vas svojim prizorima jednostavno zove i zove. Vidimo se na vrhu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju