• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Pastry chefica čije slastice možete probati u Zagrebu: "Michelinova zvjezdica zna biti jako naporna"

"Ni u jednom trenu ne znaš kada će doći Michelinov audit, a samo jedan kiks dovoljan je da izgubiš zvjezdicu. U restoran 360 audit je dolazio tri puta prošle godine..."

Punkufer avatar placeholder
Srđan Brajković/Kul In 27.03.2019 09:22 komentari
viber Created with Sketch.
Sanja Sajko - 4
Sanja Sajko - 4 (Foto:Kul In)

Galerija Sanja Sajko - 1 0 Sanja Sajko - 3 0 Sanja Sajko - 2 0 Sanja Sajko - 4 0

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Uz dugogodišnje iskustvo u slastičarstvu, Sanja Sajko usavršavala se uz bok poznate hrvatske slastičarke Petre Jelenić u slastičarnici Mak na konac, bila voditelj slastičarskog odjela restorana Rougemarin te razveseljavala goste zagrebačkog restorana Time i hotela Le Premier.

Njezino najrecentnije radno mjesta veže ju uz jedan od prvih hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom, dubrovački restoran 360, a danas kreira slastice zagrebačkog hotela Amadria Park Hotel Capital u Zagrebu.

Sanjina profesionalna priča posebno je inspirativna jer se slastičarstvom počela baviti u kasnijim godinama života kada je odlučila siguran posao ekonomistice zamijeniti prvom ljubavi. Nakon televizijskog showa na kojemu postaje prava zvijezda, njezina slastičarska karijera u neprestanom je uzletu. Uz slastičarstvo, Sanja uživa raditi i kao mentor. Naime, svoja profesionalna iskustva i znanja prenosi polaznicima Kulinarskog Instituta Kul IN, gdje radi kao gost predavač.

Kako izgleda radni dan pastry chefa u vrhunskom restoranu?

Prvo i osnovno, jako naporno! Za rad u vrhunskom restoranu moraš biti jako organiziran i znati napraviti plan rada jer sav posao treba biti odrađen do servisa. Jednom kad servis krene, više nema mjesta za pripremu apsolutno jedne stavke deserta jer moraš biti usredotočen na svaki tanjur. Na mom zadnjem radnom mjestu, Michelinovu restoranu 360 u Dubrovniku, radili smo oko 30 komponenti za slaganje deserata, i svaki tanjur mora izaći identičan onome koji smo u startu dogovorili sa chefom. Na samom početku, dok ne uđeš u rutinu, sve je to stresno, ali kasnije kada već znaš kako sve funkcionira puno je lakše raditi. Da, naporno je, ali rad u takvom restoranu preporučila bih svakome tko se planira baviti slastičarstvom.

Što se promijeni u svakodnevnom radu kada u restoran dođe Michelinova zvjezdica?

Svaki dan moraš biti apsolutno koncentriran jer sve mora biti vrhunski odrađeno. Ni u jednom trenu ne znaš kada će doći Michelinov audit, a samo jedan kiks dovoljan je da izgubiš zvjezdicu. U restoran 360 audit je dolazio tri puta prošle godine, zadržali smo zvjezdicu i to je potvrda da smo odradili uistinu odličan posao.

Mnogi chefovi vratili su zvjezdice zbog pritiska koji one donose, možete li razumjeti njihovu stranu priče?

Da, apsolutno mogu jer imati Michelinovu zvjezdicu može biti jako naporno. Moraš biti koncentriran doslovno 24 sata na dan i nema prostora za greške. Tu bih istaknula chefa Marija Curića koji vrhunski vodi svoj tim. U restoranu 360 bilo nas je 24 u kuhinji, od toga nas četvero u slastičarskom odjelu, i svatko je radio svoj dio posla. Svaka jedinica odrađuje svoj segment, moraš biti koncentriran na onaj posao koji ti radiš kako bi ga odradio vrhunski. U slastičarskom odjelu, uz pastry chefa Đani Van Bloumena i mene kao sous chefa, radile su još dvije djevojke. Uz raspored poslova i dogovora unutar tima, sve je odlično funkcioniralo.

Što slastičari početnici moraju imati kako bi uspjeli u visokoj gastronomiji?

Moraju biti sajko (smijeh). Nikada ne smiju prestati čitati, proučavati i učiti. To je posao koji od tebe traži da si konstantno u toku i da znaš nove trendove. Jednostavno moraš biti sto posto u slastičarstvu.

Što je vas lansiralo u vrh visoke gastronomije? Otkrijte nam recept uspjeha.

U gastronomiji kao branši svi se međusobno poznajemo i većina toga funkcionira putem preporuka. Da se razumijemo, ni to nije lako. No ja volim slastičarstvo i meni bi monotoni posao, bez obzira na godine, ubio volju za radom. Koliko god je naporno, volim dinamiku slastičarstva.

  • #kako kuhati
  • #sanja sajko
  • #kul in
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Gusti crni dim nad Svetom Nedeljom: Izbio požar u skladištu
Buktinja
VIDEO/FOTO Veliki požar kraj Zagreba, građanima stižu poruke: "Zatvorite prozore..."
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
show
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
tv
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Skrivena sudbina: Došla je u pravi trenutak - hoće li uspjeti zaustaviti katastrofu?
SKRIVENA SUDBINA
Došla je u pravi trenutak - hoće li uspjeti zaustaviti katastrofu?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Sendvič
U obliku je tajna

Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

Kad je riječ o pripremi savršenog sendviča, sve počinje s dobrim kruhom, koji mora biti toliko ukusan da biste ga mogli jesti bez ičega. Ako želite, možete ga prethodno tostirati ili kratko popržiti na maslacu, ali pripazite da bude trokutastog oblika... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cheesecake Hrana i piće
    Trikovi koji pale

    Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

  • Gljive - 4 Hrana i piće
    Sačuvajte ih

    Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close