Pariški gradski pročelnik za stanovanje Ian Brossat izjavio je kako će predložiti zabranu iznajmljivanja stanova putem internetskih stranica u centru gradu, jer sve više i više Parižana seli van grada s obzirom da si ne mogu priuštiti preskupi smještaj.

U razgovoru za engleski Daily Mail Brossat je rekao kako je ova mjera nužna i da ju je potrebno provesti što prije, jer će u suprotnom cijeli grad postati jedan veliki muzej. „Ukoliko nešto ne poduzmemo grad će ostati bez stanovnika, a dućani s hranom pretvoriti u dućane sa skupom odjećom i suvenirnice“ – upozorava pročelnik.

Pariz Pariz (Foto: Getty Images)

U Parizu se trenutno za najam nudi više od 60 tisuća apartmana, čime je grad zapravo ogromno online tržište, a procjenjuje se kako svaki u svakom četvrtom stanu ne žive Parižani. „Želimo li da Pariz bude grad u kojem živjeti može i srednja klasa ili želimo biti igralište za američke i saudijske milijardere“ – pita se dalje Brossat.

Njegova ideja jest donošenje zabrane iznajmljivanja stanova turistima u centru, odnosno u bilo kojem od prva četiri arondismana. U njima se nalaze i najveće pariške znamenitosti, kao što su katedrala Notre Dame i muzej Louvre.

Pariške gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo već su poduzele mjeru protiv nekih servisa, tražeći od njih registraciju iznajmljivača i ograničavanje najma na maksimalno 120 dana godišnje.

Izgleda da je to bio tek početak, a zaživi li ovaj Brossatov plan, u centru Pariza ponovno će živjeti – Parižani.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju