Starija i od Sankt Petersburga i Stockholma, ali i najveća od svih baltičkih gradova, glavni grad Latvije, Riga, uspavana je ljepotica na obalama Baltika. Nakon što ga je još davnih dana, književnik Graham Greene proglasio Parizom sjevera, grad tek posljednjih godina počinje uživati u turističkoj renesansi, ponajviše radi dolaska – kruzera.

Treba reći kako je nedostatak turizma u Rigi bio izazvan i nekim povijesnim razlozima. Naime, sve do početka devedesetih grad je bio dio Sovjetskog Saveza, a konačno otvaranje Europi i svijetu počelo je 2004., kad je zemlja postala članica Europske unije i NATO pakta. 

Riga - 3 Riga - 3 (Foto: Getty Images)

Danas, gotovo tri desetljeća nakon pada komunizma, nema više ničega što bi podsjećalo na to doba. Zgrade su obnovljene i sjaje punim sjajem, ulice su pune mladih, a moderni i novi restorani, barovi i kafići niču kao gljive poslije kiše. S obzirom na modu i blještavilo, Rigu biste nekad i zbilja mogli zamijeniti za Pariz.

Pojavom jeftinih avionskih karata, turisti su započeli svoj povratak u Rigu. Ipak, klijentela koja je tad dolazila najviše je tražila zabavu, pa su zabave i noćni život u jednom trenutku zbilja dosegnuli vrhunac. Danas, ovdje ipak pristiže druga klijentela, mnogo dubljeg džepa. Riječ je o turistima s kruzera.

Podaci jasno tome govore u prilog. Rigu je 2014. posjetilo 58 tisuća putnika s kruzera, a tri godine poslije, ta je brojka iznosila već 90 tisuća. Ovi brojevi su još naravno, mali u odnosu na Stockholm i Sankt Peterburg, pa se može zaključiti kako je grad ipak, i dalje lišen prevelike gužve. No, pitanje je vremena do kad će situacija biti takva, s obzirom da broj posjetitelja svake godine ide prema gore.

Riga - 5 Riga - 5 (Foto: Getty Images)

Ako se pitate odakle toliko želje da se vidi Riga, odgovori su i više nego jednostavni. Grad je prelijep, što se posebno odnosi na stari grad koji je uvršten i na UNESCO-ovu listu. Prošetate li njime, osjećati ćete se kao u nekom povijesnom romanu. Nadalje, svakako morate vidjeti i glavnu tržnicu, koja je odavno zbog nebrojenog broja štandova i bogate ponude postala turistička atrakcija.

Nadalje, tu je i Muzej motora, koji skriva više od 100 povijesnih modela vozila, ali i Latvijski nacionalni muzej u kojem ćete naučiti sve o umjetnosti ove baltičke države. Sve u svemu, gdje god da odete, sigurno je kako – nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju