Koka je zimzelena biljka koja može narasti do nekih dva i pol metara visine. Danas postoji više od 300 podvrsta ove biljke, iako je najpopularnija ona Erythroxylum coca. Danas se zna da lišće koke sadrži i vitamine iz B skupine i vitamin C te su putem koke Indijanci nesvjesno nadoknađivali manjak vitamina.


U raznim oblicima, od lišća pa do halucinogenog praha, koku su koristili razni ljudi: od kraljevske obitelji Inka, preko bolivijskih rudara, Sigmunda Freuda, dvojice papa, Sherlocka Holmesa, do raznih manekenki i glumaca.

Koka je glavni sastojak kokaina, a upravo je kokain strogo zabranjena droga i to još od davne 1961. godine kada je donesena UN-ova konvencija o narkoticima. No, unatoč tome, nema ništa ilegalno u žvakanju listova ove naizgled bezopasne biljke koja se u Južnoj Americi često koristi za razne osvježavajuće napitke. Koka kao biljka je dobro prihvaćena unutar Bolivije, Kolumbije i Perua gdje je ima najviše, a lokalno stanovništvo ju koristi već tisućama godina za liječenje brojnih bolesti kao i ublažavanje menstrualnih bolova.


Uz domaće stanovništvo, na stotine tisuća, ako i ne milijuni turista koji su bili u Boliviji, obožavaju lišće koke, i često se upravo zbog toga vraćaju. Ne mislimo pri tome na koku kao drogu, već koku kao biljku koja je primjerice odlična ako se konzumira kao čaj. Čaj od koke je puno bolji od, primjerice crne kave, a kad tome pridodamo i činjenicu da liječi glavobolju, mučnine i ostale bolesti (morska bolest!), možemo lako zaključiti kako ima i više nego pozitivan učinak na čovjeka.

Dakle, shvatite koku kao makovnjaču, ne činite ništa protuzakonito, i ako ste već u Boliviji - žvaknite malo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju