Misteriji su svuda oko nas. Brojni od njih su i zapisani, ali nedostupne većini. Skrivene knjižnice polako su tijekom prošlog stoljeća počele pronalaziti put prema javnosti. Evo najpoznatijih.

1. Knjižnica u spilji, Kina

 

A photo posted by @dreamsofindianajones on

Na rubu pustinje Gobi u Kini, dio mreže spiljskih svetišta u Dunhuangu, zvanih Tisuću spilja Buddhe, bilo je zapečaćeno tisuću godina. Taoistički redovnik, neslužbeni čuvar spilje, Wang Yuanlu 1900. godine, otkrio je skrivena vrata koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalima između 4. i 11. stoljeća.

Lokalne vlasti nisu pokazale interes za dokumente, ali ostatak svijeta jest. Mađarski istraživač Aurel Stein otkupio je 10 tisuća rukopisa, a dio su uzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking. Zahvaljujući inicijativi Britanske knjižnice, 1994., s partnerima diljem svijeta, započela je digitalizacija kolekcije.

Nitko ne zna zašto je spilja bila zapečaćena. Stručnjaci smatraju da je moguć razlog čuvanje spisa koji se više nisu koristili, a bili su prevažni da bi se bacili. Druga je teorija da su ih htjeli spasiti od moguće invazije.

Njihovo otkriće promijenilo je povijest. Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je tiskana knjiga na svijetu, a datira iz 868. To je podsjetnik da tiskanje nije poteklo iz Europe.

2. Vatikanski tajni spisi

Lokacija možda najpoznatije tajne knjižnice na svijetu bila je poznata otkad je nastala, 1612. Riječ 'tajni' potječe od njenog latinskog naziva 'secretum', što zapravo znači privatno.

Ovi arhivi sadrže papinsku korespondenciju posljednjih tisuću godina, a prema brojnim teoretičarima zavjera i maštovitim autorima ona uključuje i lubanje izvanzemaljaca, dokaze o Isusovoj krvnoj liniji, ali i stroj Kronovizor, kojega je izgradio benediktinski svećenik kako bi se vratio u vrijeme i snimio Isusovo raspeće.

> Rijetki su ih vidjeli: Sudanske piramide nevjerojatnije i od onih u Egiptu

Upravo zbog ovakvih priča, polagano je počelo otvaranje arhiva javnosti, no, za početak organizirane su samo izložbe određenih dokumenata te ograničene posjete u dijelove arhiva.

Ipak, u velik dio i dalje je ulazak zabranjen, a maštovitim pričama pridonosi i to što je arhiv smješten u betonskom bunkeru, čiji je dio iza Bazilike sv. Petra, a čuvaju ga švicarski vojnici i vatikanska policija.

Među zanimljivijim dokumentima u arhivima se nalazi dopisivanje papa s Mozartom, Erasmusom, Voltaireom, čak i Hitlerom. Tu je i dekret o ekskomunikaciji Martina Luthera, ručno pisani transkript suđenja Galileu za herezu te pismo Michelangela, u kojem se žali da mu rad za Sikstinsku kapelu nije plaćen.

3. Cairo Genizah

 

A photo posted by Ryann (@recraig) on

Ove spise ne čuva naoružana straža već stoljeća zaborava. Oko 280 tisuća fragmenata židovskih spisa pronađeno je u zidovima sinagoge Ben Ezra, a postali su poznati pod nazivom Cairo Genizah. Sačuvani su jer se, prema židovskom zakonu, niti jedan spis koji spominje Boga, ne smije baciti. Tako su se oni, koji se nisu koristili, posremili u poseban dio sinagoge.

Fragmenti su izuzetno bitni jer otkrivaju kako su židovski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu surađivali s kršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo.

Skriven u centru Zagreba: Jeste li vidjeli blok Berlinskog zida u metropoli? Berlinski zid - 3 Berlinski zid - 1 +0 Berlinski zid - 2

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju