Frizerski salon u milijunskoj Gazi Suzana Stibel zamijenila je pripremom hrane u prvom orijentalnom fast foodu u Sisku. Sa suprugom Hamdijem i djecom Suzana se nakon 30 godina života u Palestini odlučila vratiti u rodnu Hrvatsku, 40 kilometara sjevernije od rodnog grada, Hrvatske Kostajnice, u Sisak. Ovdje joj je rodbina pa je tako pala i odluka o mjestu življenja.

Njoj je nakon gužve najvećeg palestinskog grada, mirno manje mjesto leglo, dok je djeci trebalo malo duže da se naviknu. Ipak, svi su se tu udomaćili i osjećaju se kao kod kuće, a u grad na tri rijeke stigli su u rujnu 2016. Prije 15-ak dana, sredinom lipnja, odlučili su upotpuniti gastronomsku ponudu i otvoriti orijentalni fast food Oriental Roots Shawarma.

Suzana kaže kako su stanovnici jako dobro prihvatili novu ponudu u gradu, a odlučili smo i sami provjeriti zašto. Na meniju je, za početak, tek nekoliko jela. Naravno, neizostavan je falafel, za koji iz prve ruke možemo potvrditi da je izvrstan, u kombinaciji sa začinima i umacima koje sami vlasnici pripremaju.

"Mislila sam da nitko neće znati što je to falafel, a kad ono, to je ovdje popularno jelo", ističe Suzana.

Tu su i sendviči, uglavnom s piletinom, naziva Orient Roots, Shawarma, Shesh Tawuk te Cheken pizza, što Suzana ističe, iako nije neko tradicionalno arapsko jelo, na području Palestine vrlo je popularno. Salata Fatush s povrćem, umakom, maslinovim uljem i kruhom na meniju je svakog dana, a različite kombinacije salata svakodnevno se mijenjaju. Za Fatush Suzana kaže da je idealan izbor za nekoga na dijeti. Dovoljno da zasiti, a bez puno kalorija.

U orijentalnom fast foodu još je jedno jelo neizostavno – kebab. Za razliku od kebaba koji se poslužuju u većini fast foodova koji ih imaju u ponudi, ovaj se itekako ističe. Slojevi mesa vidljivi su, a ručno ih slaže Suzanin sin Mohammad.

"Svi smo malo umorni jer noću pripremamo, a danju kuhamo. Svaki dan sve je svježe, ništa ne smrzavamo, a što pripremimo, to i potrošimo. Namirnice nabavljamo od lokalnih proizvođača", kaže Suzana.

Dok čekaju da narudžba bude gotova, kupci grickaju garagish sazatar, nešto poput čipsa sa začinima, zarazno kao i "običan" čips, a pripremaju ga Suzana i Hamdi.

Suzana ne može izdvojiti koje je jelo na meniju najtraženije jer, kaže, ima kupaca koji dolaze svaki dan i svaki dan uzmu drugi sendvič jer žele isprobati sve na meniju. "Bitno da uživaju i da nas prihvate", kaže Suzana dodajući kako je palestinska kuhinja divna i bogata.

Za kraj najavljuje kako je s vremenom u planu i proširenje ponude, a uveli bi i slasne arapske deserte

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju