1. Trešnjin cvijet

Trešnjin cvijet smatra se jednim od najvećih simbola zemlje izlazećeg sunca, a označuje ljepotu i savršenstvo u njihovoj kulturi. Obično se odnosi na trešnju Yoshino koje cvate krajem ožujka i početkom travnja u Japanu. Promatranje cvata (hanami) nacionalni je običaj kojemu se prepuštaju osobe svih generacija.

2. Bonsai
Vještina oblikovanja i uzgoja minijaturnog stabalca u posudi koja je iz Kine prenesena u Japan u 11. stoljeću. Za nju nije potrebno samo hortikulturalno znanje uzgoja biljne vrste, već i umjetničke sklonosti.



3. Samuraji
Pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, istinitost, čast i vjernost glavne su odrednice kodeksa časti (bushido), po kojem su živjeli ovi privilegirani plemićki vojnici u feudalnom Japanu. Samuraji su uvijek sa sobom nosili dva matača (katana i wakizashi) te služili svojem gospodaru do smrti.

4. Suši
Japanska gastronomija temelji se na pripremi hrane od svježih namirnica, a ponajprije jelima od riže i ribe. Suši je njeno najpopularnije jelo, koje se obično jede uz pomoć štapića (hashija), a obuhvaća rolice od sirove ribe, riže i povrća.

>> 5 japanskih jela koje morate probati

5. Ritual ispijanja čaja
Obredno ispijanje čaja dio je japanske kulture i svakodnevnice, koje je u 6. stoljeću došlo iz Kine, i u kojemu su isprva uživali samo bogatiji građani. Šalica čaja se uzima desnom rukom, a stavlja na lijevi dlan. Domaćinu se upućuje lagani nakon glavom, nakon čega se napitak ispija u tri gutljaja.



6. Sake

Sake je najpoznatije alkoholno piće u Japanu. Riječ je fermentiranom napitku od riže i vode koje se obično pije vruće, a u prosjeku sadrži 18 do 20 posto alkohola.

7. Kimono

Tradicionalni odjevni predmet širokih rukava i bez džepova nekoć je bio sastavni dio svakodnevne odjeće Japanaca, a danas se nosi uglavnom na vjenčanjima i specijalnim događanjima. Kimono se nosi tako da je lijeva strana preklopljena preko desne, a učvršćuje se pojasom (obijem). Uz kimono se tradicionalno odijevaju čarape (tabi) te obuća (geta ili zori).

>> 20 zanimljivosti o Japanu koje sigurno niste znali

U zagrebačkom muzeju Mimara se 26. rujna, u subotu, održava kulturna manifestacija Dan Japana. Tijekom programa moći će se saznati više detalja i o drugim poznatim japanskim simbolima kao što je haiku poezija, savijanje origamija, prezentacija japanske igre go, a moći će se razgledati izložbe ikebane, kušati japanski čaj i fotografirati u japanskoj odjeći u foto kutku.

Od ponedjeljka 28. rujna, u Kinu Tuškanac u 19 sati započinje Revija novog japanskog filma, a istoga dana u dvorani za judo Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, održat će se predavanje o nindžama kao i demonstracija njihovih vještina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju