Mnogi kažu da je Istanbul grad u kojem Zapad susreće Istok, no pogledamo li preko granice, u svima nam poznato Sarajevo, lako možemo vidjeti da je upravo Sarajevo prva stanica prema mističnoj i zanimljivoj kulturi arapskoga svijeta.

Ovdje ćete pronaći Baščaršiju - Srce Sarajeva koje kuca kao karavan-saraj još od kasnih 1400-ih. Tu se nalazi Gazi Husrev-begova džamija i drvena česma Sebilj Brunnen, kao i uske uličice prepune malih radionica. Smatra se jednim od najboljih primjera orijentalnog bazara u regiji.

U starim vremenima, svaka je traka bila posvećena određenoj profesiji, od postolara i bravara do zlatara i keramičara. Bakrena ulica, prepuna bakrenog posuđa, najbolji je primjer kakva su bila ta vremena. Većina radionica preuređena je u kafiće i suvenirnice. Baš kao i bazari diljem arapskog svijeta, sarajevski bazar donosi pravu radost pri lutanju uličicama, gubeći se u galami tržišnog života. Svi putevi vode do Trga golubova, popularnog otvorenog prostora u srcu Baščaršije, gdje se okupljaju mještani da tračaju, piju kavu i jednostavno gledaju kako svijet prolazi.

Poželite li posjetiti ovaj čaroban grad prepun dobrih trgovina, restorana i kafića, svakako se zaputite do Crnog Jaja i istražite trenutno aktualnu ponudu koja vam donosi smještaj u predivnom i modernom Hotelu Art koji je smješten u samom srcu Sarajeva. U krugu od 100 metara od hotela nalazi se poznata Begova džamija, rimokatolička katedrala, pravoslavna crkva i jevrejska sinagoga, zbog čega je Sarajevo i dobilo nadimak europski Jerusalem.

Osim što ćete uz smještaj dobiti i mogućnost korištenja bazena i fitness centra u susjednom hotelu, u cijenu od 1.290 kuna za dvije osobe (dva noćenja) uključen je i doručak, kao i večera u orijentalnom restoranu Maroko. Inspiriran orijentalnim, sjeverno-afričkim stilom, restoran Maroko predstavlja nesvakidašnji interijer, povezan sa vrhunskom kuhinjom. Sasvim sigurno jedini ove vrste u Sarajevu, restoran Maroko u sklopu Hotela Art karakteriziraju detalji oslikavanja zidova orijentalnim motivima, koji su vidljivi po cijelom prostoru: ručno rađene lampe, vrata, plafoni rađeni po tipičnom motivu drvene rezbarije, samo su neki detalji, koji će oduševiti svakog gosta.

Možda je ovo prvi korak do vašeg idućeg putovanja koje će biti upravo u Maroko. Tko zna, mi smo sigurni da ćete u Sarajevu maksimalno uživati, a na vama je prepustiti se čarima ovog zaista posebnog grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju