Poznata po svojoj turističkoj tradiciji Opatija je smještena na istočnoj obali istarskog poluotoka, što znači dovoljno blizu zračnoj luci u Zagrebu te u krugu od 500 kilometara od važnih europskih znanstvenih i poslovnih središta poput Milana, Beča i Münchena s kojima je dobro prometno povezana.

Ne zovu je uzalud bajna, jer zbog ugodne klime i neodoljive ljepote koju čine prekrasne austro-ugarske vile vješto uklopljene u prirodu s parkovima, perivojima i šetalištem uz more, privlačna je destinacija i ljeti i zimi. Opatija osvaja brojem i kvalitetom kulturnih događanja – umjetničke izložbe i glazbeni koncerti i zabavne manifestacija kao što su Festival čokolade, Dani Beča i Balinjerada, utrka smiješnih vozila koja se održava u okviru Dana Karnevala u Opatiji.

Od atraktivnih sakralnih zdanja ovdje vrijedi posjetiti Crkvu svetog Jakova, koja je podignuta najvjerojatnije oko 1420. godine i smatra se najstarijom opatijskom građevinom, iako je danas ostalo vrlo malo od njezinog izvornog izgleda. Podignula ju je kolonija benediktinaca a prema ovoj opatiji kasnije je sama Opatija dobila ime.

Crkva Svetog Jakova smještena je u parku Ville Angioline, koju je davne 1844. godine kao skromnu kućicu kupio bogati riječki trgovac i pretvorio u raskošno zdanje austrougarske arhitekture. Villa Angiolina predstavlja sam začetak turizma jer su u vili odsjedali uvaženi gosti poput austrijske carice, bana Jelačića i mnogih drugih koji su i sami oduševljeni Opatijom, privlačili nove goste. Sam park je zasigurno jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj, proteže se na 3,64 hektara, a u njemu je zasađeno preko 150 biljnih vrsta. Među mnogim zanimljivim biljkama najviše pažnje privlači japanska kamelija koja se s vremenom nametnula kao cvijetni simbol grada Opatije. U Villi Angiolini danas je sjedište Hrvatskog turističkog muzeja, a osim stalne postave i raznih izložbi, muzej je čest domaćin kulturnih i protokolarnih događanja.

Simbol grada Opatije je kip Djevojka s galebom, djelo kipara Zvonimira Cara, a koji je smješten na hridi s prekrasnim pogledom na Opatiju. Turistička atrakcija Opatije je i Hrvatska ulica slavnih, smještena u opatijskoj Slatini, gdje se mramornim zvijezdama na pločniku odaje počast osobama koje su svojim znanstvenim, umjetničkim ili sportskim radom pridonijele promociji Hrvatske u svijetu.

Poželite li posjetiti Opatiju, portal Crno jaje vam donosi atraktivnu ponudu za dva noćenja za dvije osobe u predivnom Hotelu Ambasador po cijeni već od 1.774 kune. U potpunosti novo renoviran Hotel Ambasador posebno se izdvaja svojom suvremenom arhitekturom. Njegov moderni interijer spoj je intimne atmosfere i dizajna, a kao hotel s pet zvjezdica, opatijski Ambasador će vas oduševiti svojim vrhunskim sadržajima i najfinijim mediteranskim delicijama uz vrhunska hrvatska vina.

Brdo ponuda za vikend odmor: 3 akcije s kojima ćete napuniti baterije za Martinje Martinje ponude - 2 Martinje ponude - 7 Martinje ponude - 6 +2 Martinje ponude - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju