Kuharica Svaki dan, autorice bloga Like Chocolate, Matejke Buče riznica je isprobanih recepata, praktičnih savjeta i crtica iz života koje hrane dušu. Fotografije iz obiteljskog života što prikazuju radost zajedništva i užitak kuhanja slave svaki taj mali ritual od kojeg se sastoji dan, neraskidiv od ljubavi kojom zrači dom.

„Ne mogu vam to opisati… Ova se kuharica izlila iz mene. Nastala je u samo četiri mjeseca. Vjerojatno zato što je sanjana posljednjih šest godina“, piše Matejka.

Kuharicu koja izaziva poštovanje teško je ispustiti iz ruku. Boje što hipnotiziraju s Matejkinih fotografija i bude zazubice, obiteljske radosti, iskrenost u recima posvećenima tati, usponima i padovima, kao i koracima koji su bili potrebni da hrana od neprijateljice postane saveznica i velika ljubav - čine vrijednu zbirku.

Praktični priručnik pisan je za početnike i vješte kuhare u potrazi za novim idejama. Godine posvećene blogu i dopisivanju s vjernim čitateljima Matejki su donijele mnogo iskustva u tome kako pojednostaviti recepte, odgovoriti na nedoumice i pitanja koja zbunjuju, kao i dosjetiti se trikova koji skraćuju vrijeme u kuhinji.

Između recepata za svako doba dana pronaći ćete i savjete za uspješnije kuhanje, planiranje tjednog jelovnika, male tajne finog temeljca i mesa, kao i pravila za pripremu tjestenine i rižota.

Znate li kako preračunati sastojke da bi odgovarali vašem kalupu, a ne onom koji je naznačen u receptu? Gdje pronaći kondenzirano mlijeko? Kako razvući tijesto za bučnicu? Čemu služi sol u desertima?

Odgovorima na takva pitanja, kao i brojna druga, kuharica privlači da je svako malo izvučete s police, a osobito kad želite zadiviti goste i uživati. Matejka je kraljica deserata, a njezini savjeti uspješno liječe strah od biskvita i tijesta, glazura i rođendanskih torti. Posebni dijelovi knjige posvećeni su zimnici i blagdanima.

Svaki je recept živio život prije nego što bi završio u knjizi. Nakon Matejke testirali su ih njezini čitatelji. Oni koji su se prijavili dobili su recept kojeg su potom pripremili i komentirali, otkrivali svoje dojmove i postavljali pitanja, ako je za to bilo potrebe. Rezultat je 115 slatkih i slanih recepata na 320 stranica

Svaki dan je dar koji uveseljava svakoga tko iole voli zaprljati ruke brašnom, uroniti prste u tijesto ili iščekivati slasni rezultat iz pećnice ili lonca u kojem se krčka nešto mirisno, fino i domaće. Bez obzira na fini tisak s vremenom će se kuharica umastiti, zapackati i poprskati, kao što i savjetuje autorica. Tako ćete ostaviti uspomene na to da ste je iskoristili kako treba i pripremili jela s ljubavlju za obitelj i prijatelje.    

Kuharica je puno više od lijepih korica i papira, savjeta i recepata, Svaki dan je inspiracija u knjizi koja čitatelja motivira da učini nešto za sebe - i to ne samo u kuhinji. Između mililitara i dekagrama, tko poželi pronalazi na ogoljene i bez zadrške ispričane djeliće života bez kojih ne bi nastala ta prekrasna slagalica što slavi život u svim njegovim bojama.

O tome kako naručiti kuharicu doznajte na blogu Like chocolate, a Matejku možete pratiti na njezinom Facebooku i Instagramu.   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju