Tražite li kuharicu kojoj ćete se rado vraćati, čitati je često pa i nehotice povremeno ostaviti kakav trag kreme ili biskvita na omiljenim stranicama, Slastice za svaki dan autorice Matejke Buče pronaći će mjesto na polici. Nakon dvije kuharice sa slanim i slatkim jelima (Svaki dan i Svaki dan nešto novo), vlasnica studija za sadržajni marketing Koohinja i autorica bloga Like chocolate posvetila se onome po čemu je njezini pratitelji, ali i prijatelji i obitelj najviše poznaju – slasticama. Za novu kuharicu Matejka je osmislila, pripremila i fotografirala više od 80 recepata koji bude zanimanje i znatiželju kod početnika u kuhinji, kao i kuhara koji su već dugo u svijetu finih kolača i raskošnih torti.

"Priprema deserata za mene znači opuštanje, zabavu i izazov, a inspiracije za slatka jela mi nikada nije nedostajalo. Iz tog razloga sam gotovo sve što znam i što sam putem naučila o slasticama ulila u ovu zbirku recepata i savjeta. Cilj je bio mojim čitateljima predstaviti provjerene i raznolike recepte s detaljnim pojašnjenjima kako bih im olakšala pripremu vlastitih slatkih kreacija te ih podsjetila na veselje koje pruža stvaranje vlastitim rukama", otkriva Matejka Buča, čije Slastice za svaki dan na 244 stranice čuvaju recepte podijeljene u sedam kategorija – od osnovnih za tijesta i kreme pa sve do lijepih, više ili manje svečanih torti koje su s razlogom kraljice svakog stola.

"Recepti u knjizi su vrlo raznoliki i mislim da među njima zaista svatko može pronaći nešto za sebe. Slastice za svaki dan su zaista odlična kuharica za početnike jer se u njoj, osim preko 80 savjeta za pečenje i pripremu slastica, nalaze i dvije kategorije koje su namijenjene baš onima koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji, a imaju veliku želju za učenjem. U prvoj od njih obradila sam 11 recepata za osnovna tijesta i kreme čije usvajanje omogućuje svakome da se poigra i sam kreira svoj recept.

Slastice za svaki dan - 6 Slastice za svaki dan - 6 (Foto: Matejka Buča)

Tu je, primjerice, recept za sočni biskvit koji se izmjenom samo 1 ili 2 sastojka može pripremiti u više od pet varijacija. Ovu kategoriju prati kategorija Brzo i lako u kojoj se nalaze recepti koji ne zahtijevaju puno truda i tehnike te koriste jednostavne sastojke za odličan finalni rezultat – poput kolača s maslinovim uljem i balzamičnim jagodama. No generalno, svi su recepti detaljno pojašnjeni, redoslijed pripreme je intuitivan i logičan te su unaprijed odgovorena eventualna pitanja koja bi ljudi mogli imati vezano uz pripremu“, naglašava Matejka, čije su recepte prije izlaska kuharice testirali njezini pratitelji, a njihovi dojmovi, iskustva i komentari poslužili su kao putokaz treba li recepte prilagoditi i pojednostaviti.

Matejka Buča nikada nije prestala učiti o hrani i uživati u njezinoj pripremi za ljude oko sebe. Zato i peče torte na utorke i bdije nad dizanim tijestom kada bi trebala spavati. Zato u zamrzivaču ima 13 različitih biskvita, a u ormaru sedam kalupa za kuglof. Zato njezini mališani znaju da je odgovor na pitanje „Ima li što slatko?“ uvijek potvrdan. Svaka kuharica koju objavi, Matejki ima svoje mjesto na polici, ali i u srcu, no zanimalo nas je po čemu su njoj Slastice za svaki dan posebne i je li na njih osobito ponosna.

"Zaista jesam ponosna na sve svoje knjige, no nekako je uvijek zadnja ta koja je najposebnija i najdraža – barem neko vrijeme :) . Rad na Slasticama tražio je puno istraživanja i učenja, popunjavanja rupa u znanju i isprobavanja novih tehnika i receptura. I upravo to za mene ovu knjigu čini posebnom – jer sam uz nju napredovala više nego uz ijednu drugu, a sve to znanje koje sam u procesu usvojila nastojala sam pretočiti u riječi te prenijeti svojim čitateljima – kućnim slastičarima. Recepti su višestruko testirani (i od mene i od brojnih dobrovoljaca), jednostavni za praćenje, raznih razina zahtjevnosti te, najvažnije, prilagođeni za pripremu kod kuće s opremom i sastojcima koji su lako dostupni. A osim toga svega, jako volim kako ta knjiga izgleda, sviđa mi se kako smo ju složili, fotografije su jednostavne, svjetlo je lijepo, dizajn je pročišćen. Baš sam zadovoljna kako je ispala", otkriva autorica, koju smo priupitali i gdje pronalazi nadahnuće za recepte.

Slastice za svaki dan - 3 Slastice za svaki dan - 3 (Foto: Matejka Buča)

"Za svakodnevno kuhanje inspiraciju tražim u hladnjaku i preferencijama svoje djece, no sa slasticama je nešto drugačije. Tu nemam ograničenja jer smo svi veliki slatkoljupci pa je uvijek veselje isprobati nešto novo, pa čak i neobično. Inspiracija dolazi iz kuharica koje zaista često kupujem, s interneta i društvenih mreža ili iz deserata koje sam jela u djetinjstvu i koji su u našoj obitelji desetljećima. Zaista je nikada ne nedostaje, u svakom trenutku imam barem 10 deserata u glavi koje još nisam isprobala, a željela bih. Osobno volim jednostavne kolače i uvijek ću prije izabrati sočni biskvitni kolač ili čokoladni keks nego slasticu s tri vrste kreme i glazurom – što je odlično kada me lupi inspiracija i želja za pečenjem jer barem sastojke najčešće već imam u hladnjaku :)“, priča nam Matejka koja u svojoj zbirci recepata ima nekoliko kolača koji su obilježili njezino djetinjstvo i kako kaže, čiji okus i miris u svakom trenutku zna.

"Jedan je pita od jabuka moje bake koja niti jedan kolač nije radila po receptu. Baka je u svoju pitu od jabuka obično stavila ono što je imala u hladnjaku pa bi tako u toj piti ponekad uz jabuke bilo i grožđica, ponekad maka, ponekad oraha – no to je bio dio šarma. No jednog se pravila uvijek držala, nadjev je morao biti deblji od tijesta. Obožavala sam tu pitu, niti jedna druga joj ne može doći blizu“.
Zanimalo nas je koje slastice iz nove kuharice najbolje prolaze kod Matejkinih ukućana i prijatelja, te možemo li u Slasticama za svaki dan pronaći recepte za nadolazeća blagdanska druženja.

"Pitate li moju djecu i supruga, sve iz kategorije S čokoladom :) No ne bih sad mogla istaknuti nešto posebno, jer su ljudi oko mene navikli da ne ponavljam deserte više od dva puta pa ih svaki puta dočeka nešto novo. No evo, nedavno sam za jedno druženje radila jednostavnu zlevanku s pekmezom koja je pokupila hvalospjeve – jednostavno je ponekad zaista najbolje rješenje.

Slastice za svaki dan - 2 Slastice za svaki dan - 2 (Foto: Matejka Buča)

U ovoj sam kuharici namjerno izbjegla blagdanske kolače jer ih je na mom blogu objavljeno više od 50, a u knjizi sam ipak imala ograničeni prostor. Kada bih krenula s božićnim kolačima, morala bih dodati i uskrsne, pa onda nešto za Valentinovo, pa za Halloween... A za to jednostavno nije bilo prostora. Osim toga, postoje divne kuharice posvećene samo božićnim slasticama, recimo Sasvim mala božićna kuharica moje drage kolegice Ana-Marije Bujić“, priča nam Matejka.
Njezina nova kuharica je sjajna knjiga za sve koji uživaju u kuhanju, učenju i istraživanju. A na pitanje možemo li očekivati i četvrtu kuharicu s njezinim potpisom i kakvi su joj planovi, Matejka odgovara:

"Od svih poslova kojima se bavim, kreiranje kuharica je ono što me profesionalno najviše ispunjava te bih svakako voljela nastaviti tim putem, no to je dug i zahtjevan proces koji traži puno vremena, ulaganja i kreativnosti - a to nisu neograničeni resursi. Sve tri moje kuharice su pronašle svoju publiku i na tome sam neizmjerno zahvalna, a moji mi čitatelji daju opravdanje da sanjarim i o četvrtoj u budućnosti. No sada sam posvećena svome svakodnevnom poslu – fotografiji, produkciji videa i kreiranju recepata za klijente. Ostali planovi će malo pričekati“.

Kuharicu je moguće naručiti preko bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Cijena kuharice iznosi 30 eura s besplatnom dostavom za Hrvatsku. 

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju