• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Odabrano #kuharica

Slastice za svaki dan: Nova kuharica Matejke Buče u kojoj ćete pronaći isprobane recepte i praktične trikove za neodoljive deserte

Za novu kuharicu Matejka je osmislila, pripremila i fotografirala više od 80 recepata koji bude zanimanje i znatiželju kod početnika u kuhinji, kao i kuhara koji su već dugo u svijetu finih kolača i raskošnih torti...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.11.2023 10:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slastice za svaki dan - 1
Slastice za svaki dan - 1 (Foto:Matejka Buča)

Galerija Slastice za svaki dan - 2 4 Slastice za svaki dan - 3 4 Slastice za svaki dan - 4 4 Slastice za svaki dan - 5 4

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Tražite li kuharicu kojoj ćete se rado vraćati, čitati je često pa i nehotice povremeno ostaviti kakav trag kreme ili biskvita na omiljenim stranicama, Slastice za svaki dan autorice Matejke Buče pronaći će mjesto na polici. Nakon dvije kuharice sa slanim i slatkim jelima (Svaki dan i Svaki dan nešto novo), vlasnica studija za sadržajni marketing Koohinja i autorica bloga Like chocolate posvetila se onome po čemu je njezini pratitelji, ali i prijatelji i obitelj najviše poznaju – slasticama. Za novu kuharicu Matejka je osmislila, pripremila i fotografirala više od 80 recepata koji bude zanimanje i znatiželju kod početnika u kuhinji, kao i kuhara koji su već dugo u svijetu finih kolača i raskošnih torti.

"Priprema deserata za mene znači opuštanje, zabavu i izazov, a inspiracije za slatka jela mi nikada nije nedostajalo. Iz tog razloga sam gotovo sve što znam i što sam putem naučila o slasticama ulila u ovu zbirku recepata i savjeta. Cilj je bio mojim čitateljima predstaviti provjerene i raznolike recepte s detaljnim pojašnjenjima kako bih im olakšala pripremu vlastitih slatkih kreacija te ih podsjetila na veselje koje pruža stvaranje vlastitim rukama", otkriva Matejka Buča, čije Slastice za svaki dan na 244 stranice čuvaju recepte podijeljene u sedam kategorija – od osnovnih za tijesta i kreme pa sve do lijepih, više ili manje svečanih torti koje su s razlogom kraljice svakog stola.

"Recepti u knjizi su vrlo raznoliki i mislim da među njima zaista svatko može pronaći nešto za sebe. Slastice za svaki dan su zaista odlična kuharica za početnike jer se u njoj, osim preko 80 savjeta za pečenje i pripremu slastica, nalaze i dvije kategorije koje su namijenjene baš onima koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji, a imaju veliku želju za učenjem. U prvoj od njih obradila sam 11 recepata za osnovna tijesta i kreme čije usvajanje omogućuje svakome da se poigra i sam kreira svoj recept.

Slastice za svaki dan - 6 Slastice za svaki dan - 6 (Foto: Matejka Buča)

Tu je, primjerice, recept za sočni biskvit koji se izmjenom samo 1 ili 2 sastojka može pripremiti u više od pet varijacija. Ovu kategoriju prati kategorija Brzo i lako u kojoj se nalaze recepti koji ne zahtijevaju puno truda i tehnike te koriste jednostavne sastojke za odličan finalni rezultat – poput kolača s maslinovim uljem i balzamičnim jagodama. No generalno, svi su recepti detaljno pojašnjeni, redoslijed pripreme je intuitivan i logičan te su unaprijed odgovorena eventualna pitanja koja bi ljudi mogli imati vezano uz pripremu“, naglašava Matejka, čije su recepte prije izlaska kuharice testirali njezini pratitelji, a njihovi dojmovi, iskustva i komentari poslužili su kao putokaz treba li recepte prilagoditi i pojednostaviti.

Matejka Buča nikada nije prestala učiti o hrani i uživati u njezinoj pripremi za ljude oko sebe. Zato i peče torte na utorke i bdije nad dizanim tijestom kada bi trebala spavati. Zato u zamrzivaču ima 13 različitih biskvita, a u ormaru sedam kalupa za kuglof. Zato njezini mališani znaju da je odgovor na pitanje „Ima li što slatko?“ uvijek potvrdan. Svaka kuharica koju objavi, Matejki ima svoje mjesto na polici, ali i u srcu, no zanimalo nas je po čemu su njoj Slastice za svaki dan posebne i je li na njih osobito ponosna.

"Zaista jesam ponosna na sve svoje knjige, no nekako je uvijek zadnja ta koja je najposebnija i najdraža – barem neko vrijeme :) . Rad na Slasticama tražio je puno istraživanja i učenja, popunjavanja rupa u znanju i isprobavanja novih tehnika i receptura. I upravo to za mene ovu knjigu čini posebnom – jer sam uz nju napredovala više nego uz ijednu drugu, a sve to znanje koje sam u procesu usvojila nastojala sam pretočiti u riječi te prenijeti svojim čitateljima – kućnim slastičarima. Recepti su višestruko testirani (i od mene i od brojnih dobrovoljaca), jednostavni za praćenje, raznih razina zahtjevnosti te, najvažnije, prilagođeni za pripremu kod kuće s opremom i sastojcima koji su lako dostupni. A osim toga svega, jako volim kako ta knjiga izgleda, sviđa mi se kako smo ju složili, fotografije su jednostavne, svjetlo je lijepo, dizajn je pročišćen. Baš sam zadovoljna kako je ispala", otkriva autorica, koju smo priupitali i gdje pronalazi nadahnuće za recepte.

Slastice za svaki dan - 3 Slastice za svaki dan - 3 (Foto: Matejka Buča)

"Za svakodnevno kuhanje inspiraciju tražim u hladnjaku i preferencijama svoje djece, no sa slasticama je nešto drugačije. Tu nemam ograničenja jer smo svi veliki slatkoljupci pa je uvijek veselje isprobati nešto novo, pa čak i neobično. Inspiracija dolazi iz kuharica koje zaista često kupujem, s interneta i društvenih mreža ili iz deserata koje sam jela u djetinjstvu i koji su u našoj obitelji desetljećima. Zaista je nikada ne nedostaje, u svakom trenutku imam barem 10 deserata u glavi koje još nisam isprobala, a željela bih. Osobno volim jednostavne kolače i uvijek ću prije izabrati sočni biskvitni kolač ili čokoladni keks nego slasticu s tri vrste kreme i glazurom – što je odlično kada me lupi inspiracija i želja za pečenjem jer barem sastojke najčešće već imam u hladnjaku :)“, priča nam Matejka koja u svojoj zbirci recepata ima nekoliko kolača koji su obilježili njezino djetinjstvo i kako kaže, čiji okus i miris u svakom trenutku zna.

"Jedan je pita od jabuka moje bake koja niti jedan kolač nije radila po receptu. Baka je u svoju pitu od jabuka obično stavila ono što je imala u hladnjaku pa bi tako u toj piti ponekad uz jabuke bilo i grožđica, ponekad maka, ponekad oraha – no to je bio dio šarma. No jednog se pravila uvijek držala, nadjev je morao biti deblji od tijesta. Obožavala sam tu pitu, niti jedna druga joj ne može doći blizu“.
Zanimalo nas je koje slastice iz nove kuharice najbolje prolaze kod Matejkinih ukućana i prijatelja, te možemo li u Slasticama za svaki dan pronaći recepte za nadolazeća blagdanska druženja.

"Pitate li moju djecu i supruga, sve iz kategorije S čokoladom :) No ne bih sad mogla istaknuti nešto posebno, jer su ljudi oko mene navikli da ne ponavljam deserte više od dva puta pa ih svaki puta dočeka nešto novo. No evo, nedavno sam za jedno druženje radila jednostavnu zlevanku s pekmezom koja je pokupila hvalospjeve – jednostavno je ponekad zaista najbolje rješenje.

Slastice za svaki dan - 2 Slastice za svaki dan - 2 (Foto: Matejka Buča)

U ovoj sam kuharici namjerno izbjegla blagdanske kolače jer ih je na mom blogu objavljeno više od 50, a u knjizi sam ipak imala ograničeni prostor. Kada bih krenula s božićnim kolačima, morala bih dodati i uskrsne, pa onda nešto za Valentinovo, pa za Halloween... A za to jednostavno nije bilo prostora. Osim toga, postoje divne kuharice posvećene samo božićnim slasticama, recimo Sasvim mala božićna kuharica moje drage kolegice Ana-Marije Bujić“, priča nam Matejka.
Njezina nova kuharica je sjajna knjiga za sve koji uživaju u kuhanju, učenju i istraživanju. A na pitanje možemo li očekivati i četvrtu kuharicu s njezinim potpisom i kakvi su joj planovi, Matejka odgovara:

"Od svih poslova kojima se bavim, kreiranje kuharica je ono što me profesionalno najviše ispunjava te bih svakako voljela nastaviti tim putem, no to je dug i zahtjevan proces koji traži puno vremena, ulaganja i kreativnosti - a to nisu neograničeni resursi. Sve tri moje kuharice su pronašle svoju publiku i na tome sam neizmjerno zahvalna, a moji mi čitatelji daju opravdanje da sanjarim i o četvrtoj u budućnosti. No sada sam posvećena svome svakodnevnom poslu – fotografiji, produkciji videa i kreiranju recepata za klijente. Ostali planovi će malo pričekati“.

Kuharicu je moguće naručiti preko bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Cijena kuharice iznosi 30 eura s besplatnom dostavom za Hrvatsku. 

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

  • #kuharica
  • #slastice za svaki dan
  • #matejka buča
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Svaki dan nešto na brzinu - 3
Zdravo i fino

Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje

Recepti u knjizi su vrlo raznoliki, no svatko si može odabrati 10 ili 15 jela koja će mu ući u rotaciju unutar tjedna, a onda vikendi mogu ostati za eksperimentiranja i pripremu kompleksnijih jela... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close