• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Od slavonske svinje do jadranskih škampa: Novi jelovnik Le Bistroa s daškom pariškog šika

Dimljena šunka autohtone slavonske crne svinje, romanovska janjetina iz Gorskog kotara, lički krumpir, domaći rezanci s istarskim crnim proljetnim tartufima, ručno rađeni ravioli i jadranski škampi lovljeni vršom iz podvelebitskog kanala - lokalne namirnice pripremljene s dozom pariškog šika.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.04.2019 12:23 komentari
viber Created with Sketch.
Novi jelovnik Le Bistroa - 7
Novi jelovnik Le Bistroa - 7 (Foto:Arhiva hotela Esplanade)

Galerija Prženi smuđ u smeđem maslacu dimljeni batat kelj s čilijem 15 Cezar salata paški sir cruton s maslinovim uljem marmelada od suhih grožđica 15 Janjeći burger u maramici masline krumpiri domaća focaccia krema od patlidžana 15 Marinirana skuša marinada od octa i maslinovog ulja hrskavo povrće quinoa 15

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

U legendarnom Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade jučer je uzvanicima predstavljen novi à la carte jelovnik s nizom zavodljivih jela. Chefica Ana Grgić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara za tu je prigodu na nekoliko live cooking postaja pred gostima pripremala niz primamljivih jela i privlačnih zalogaja i pokazala kako se istinski uživa u toplom proljetnom danu u ostakljenom ambijentu Le Bistroa i na njegovoj živopisnoj terasi u srcu Zagreba.

Ana je i ovaj put prilikom kreiranja jelovnika veliku pažnju posvetila nabavci te svakoj pojedinoj namirnici, kako bi samo one lokalno uzgojene, prirodne i zdrave mogle naći put do njene kuhinje i tanjura gostiju. Tako su se na proljetnom jelovniku našle svježe domaće šparoge, aromatični istarskii tartufi koje gosti iznimno cijene, zatim dimljena šunka od autohtone hrvatske sorte slavonske svinje, kao i proslavljeni lički krumpir, dok primjerice janjetina za pripremu slasnog janjećeg burgera dolazi sa zelenih pašnjaka Gorskog kotara od crnih romanovskih janjaca.

"Ovo meso odličnog je okusa, sočno i bez intenzivnog mirisa karakterističnog za janjeće meso te je lako probavljivo, a impresionirala me i priča oko njihovog uzgoja.“ naglasila je Ana Grgić te dodala "Proljetnoj raskoši namirnica nemoguće je odoljeti. Užitak je bio stvarati ovu simfoniju okusa. Vodila sam se time da na jelovniku budu vrhunski sastojci domaćih uzgajivača i namirnice visokih nutritivnih vrijednosti, od kojih sam nastojala kreirati ukusne, ali nesvakidašnje kombinacije jela s dodatkom francuske kuhinje. Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima.“

Dimljena pačja prsa karamelizirani pastrnjak teriyaki bok choy Dimljena pačja prsa karamelizirani pastrnjak teriyaki bok choy (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

Prilikom kreiranja jelovnika poseban naglasak stavljen je na održivost koju Ana promiče posljednjih nekoliko godina kao istaknuti ambasador WWF-ove globalne inicijative - Fish Forward. Među predjela Ana je tako uvrstila jadranske škampe koji se love u Podvelebitskom kanalu vršama te se na taj način štiti mikro ekosistem, ali se i potiču mali ribari da se bave ovom djelatnošću. Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu okoliša (WWF) iskoristili su prigodu i predstavljanje novog jelovnika kako bi okupljenima ukazali upravo na alarmantno stanje u morima i nužnost održivog korištenja resursa.

"WWF Adria ovom prilikom ima čast raditi zajedno s hotelom Esplanade na promicanju zaštite i održivog korištenja prirodnih resursa. Ribolov škampa vršama u Podvelebitskom kanalu primjer je dobre prakse kojom ribari mogu dugoročno živjeti od svog rada, a da pritom ne ugrožavaju vrstu koju love te njeno stanište. Takav tip ribolova jedan je od najodrživijih u cijelom Sredozemnom moru, a hotel Esplanade promocijom Podvelebitskog škampa ne samo da sebi osigurava stalnu ponudu proizvoda iz ribarstva već svojim primjerom (p)ostaje predvodnik cijelog Ho-Re-Ca sektora u Hrvatskoj u segmentu održivosti. Konzumacija održivih proizvoda iz ribarstva ključni je element u zaštiti morskih resursa ne samo u Jadranu već u svim morima svijeta. Odgovornim praksama štitimo ne samo ribe već i milijune ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda.“ istaknuo je Danijel Kanski, Marine Program Manager iz WWF Adria.

Uz to, gosti su imali prilike kušati raznovrsnu selekciju privlačnih i kreativnih delicija inspiriranu proljećem koja će od danas biti dostupna na jelovniku Le Bistroa. Ana je tako pripremila panna cottu od burratine sa salsom i gelom od avokada, mariniranu skušu s hrskavim povrćem i quinoom, slasnu rakovicu sa svježim tikvicama i hrskavom tapiokom, rösti od celera s pečenim kavijarom od pastrve s dimljenom pastrvom i toplom kremom od celera, kao i svoj nagrađivani rižoto, koji ove sezone dolazi s dimljenim sušenim trubama i kremom od komorača. Nježne ili pak snažne okuse Ana naglašava i nadopunjuje kontrastnim notama kako bi se svaka komponenta savršeno uklopila u precizno složene gastro kreacije.

Proljetni jelovnik tako spaja svježe domaće okuse, primjerice salata s bučom dolazi u kombinaciji s kozjom skutom, bučinim uljem i prženim lješnjacima te chia sjemenkama, dok su dimljena pačja prsa naglašena karameliziranim pastrnjakom, azijskim teriyakijem i bok choyem, a talijanski vitello tonnato stiže s listom kapara, ušećerenom koricom limuna i baby salatom. Proljetna kolekcija okrepljujućih juha objedinjuje zdrave sastojke. Krem juha od bukovača poslužuje se uz gel od aronije i pržene bukovače, dok juhu od peršina nadopunjuje pithivier od skute i crumble od pancete. Domaći ručno rađeni raviolo punjen je dimljenim kozicama, veloutéom od rakova, kremom od rajčica i aromatičnim bosiljkom. Domaći rezanci s istarskim proljetnim crnim tartufima, guščjom jetrom i sokom od naranče predstavljaju pravu poslasticu na novom jelovniku.

Mille-feuille s jagodama prah od mente kakao crunch Mille-feuille s jagodama prah od mente kakao crunch (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

Kroz selekciju glavnih jela ističe se glazirani teleći ossubuco sa svježim bosiljkom, basmati rižom i sušenim rajčicama te pinjolima. Rijetko korišten smuđ Ana je odlučila poslužiti u smeđem maslacu s dimljenim batatom uz kelj i čili, a inspiracija joj je bila tradicionalni fiš paprikaš. Slasna grdobina priprema se u papiru uz korijen kurkume i poriluk, a trilja kamenjarka dolazi u privlačnoj kombinaciji s marmeladom od komorača i šafrana. Confit od sipe zaokružuje pečena bijela palenta sa začinskim biljem, šenon kremom i limunovim sokom. Mesna selekcija nudi biftek s korom od pistacija na ukusnoj kremi s tartufima i smokvama u prošeku. Ana je u proljetni jelovnik uvrstila i nezaobilazni USA striploin s kremom od ljutike, confitom od luka i pečenim šampinjonima s timijanom.

Selekcija bezvremenskih Le Bistro klasika sadrži stalnu ponudu jela pripremanih po tradicionalnim i starim isprobanim recepturama - tatarski biftek, tatarski od tune, bečki odrezak s pire krumpirom, slasni zapečeni štrukli Esplanade i francuski klasik zapečena luk juha – neka su od jela kojima popularnost nikad ne pada.

Za sve sladokusce, Ana i njen slastičarski tim pripremili su raznoliki izbor slasnih deserata inspiriranih proljetnim bojama i mirisima koji savršeno zaokružuju ukusni obrok. Limun meringue u kombinaciji s lemon curdom i prhkim tijestom od limunske trave ili karamelizirani mango s ricottom i bijelom čokoladom nikog neće ostaviti ravnodušnim, dok će istinske ljubitelje čokolade oduševiti topli čokoladni kolač s jagodama, kremom od mente i vanilije. Francuski šik u ovom proljetnom desertnom jelovniku predstavlja mille-feuille s jagodama uz prah od mente i kakao crunch koji nudi pravu rapsodiju okusa. Dašak egzotike pruža rum baba sa svilenkastom teksturom karameliziranog ananasa i kremom od kokosa.

Uz fine zalogaje, šarmantna i dobro uhodana ekipa Le Bistroa na čelu s menadžerom restorana, Ivanom Trbušićem poslužila je gostima odlična vina. Za početak, Motovunska vinarija Tomaz počastila je goste pjenušcem Rosé i Malvazijom, dok su od Plešivičke vinarije Korak posluženi Sauvignon, Rajnski rizling i Pinot crni. Istarska vinarija Franković iz Buja za goste je odabrala svoj Sauvignon, Malvaziju i izvrsni Muškat koji je poslužen uz selekciju slastica. Delicije Ane Grgić dodatno je oplemenila nagrađivana selekcija ekstra djevičanskih maslinovih ulja Oleum Viride obitelji Belić iz Istre, ujedno i službenog maslinovog ulja Le Bistroa već dugi niz godina.

  • #gdje sjesti
  • #le bistro
  • #Zagreb
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mrvičasta pita od pistacija recpet
Ma, savršenstvo!
Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Strava kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njena ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
Piše liječnik
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
zabava
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U dobru i zlu: Krivi sebe za ono što se dogodilo
U DOBRU I ZLU
Krivi sebe za ono što se dogodilo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
sve
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close