• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Paška "babuška": Hommage otoku soli, kamena i maslina u Boškincu

Uoči otvaranja redizajniranog Boškinca chef Matija Bregeš slavi novo lice jelovnikom koji namirnice neraskidive od Paga veliča modernom pripremom, osmišljenim tako da budi znatiželju i slavi uživanje u trenutku.

Nika Borovac 9.05.2019 14:00 komentari
viber Created with Sketch.
Boškinac - 1
Boškinac - 1 (Foto:Fabio Šimićev)

Galerija Boškinac - 1 23 Boškinac - 2 23 Boškinac - 4 23 Boškinac - 3 23

U trendu Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Nutellotti, Šačica sastojaka Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata Salata od krumpira Prefina! Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira

Od trenutka kad se gume kotača prilijepe na mjesečevu površinu otoka sačinjenog od sunca, kamena i soli pa do posljednje u nizu vizura koje se izmjenjuju na putu do Boškinca, svaki prizor služi kao uvertira u doživljaj jedinstvenog obiteljskog hotela i restorana s vinarijom.

Razglednice pune mirisa i okusa koje se upijaju do Novalje i pomno spremaju u memoriju prepoznaju se u detaljima na cilju, interpretirane očima domaćina, kuhara i arhitekta – stvorene za neiscrpno otkrivanje; baš poput kakvih paških babuški.

Neraskidivo povezan s terroirom i tradicijom koja se kao korijenje tisućljetnih dama iz obližnjih lunjskih maslinika isprepleće u (bez)vremenu, Boškinac se otkriva kroz tanjure i čaše, kao i sve ono što ih povremeno zamijeni na stolu, poput kamenja iz kojih se izvlače mediteranski štapići ili delikatnih kutijica za sol što mirišu na smilje, rutu i ružmarin.

Velikodušno pulsirajući tom moćnom, izvornom energijom Paga, ali i nešto šire regije – prije svega Like i zadarskog zaleđa, otočni hram obitelji Borisa Šuljića pušta svakome da zatitra na frekvenciji koja ga najviše vuče i zagrize u onaj komadić slagalice s kojim se osjeća potpunije, bez obveze ili nametanja. 

Boškinac - 4 Boškinac - 4 (Foto: Fabio Šimićev)

Korijeni loze Šuljić idu i do 19. stoljeća, a nazivom tog imanja nedaleko od Novalje čuva se uspomena na Boška, po kojem je i nastao obiteljski nadimak Boškinac.

U poruci iz bočice što čeka na stolu da je gosti izvuku i odmotaju – igre mogu početi. Za njezina je pravila zadužen chef Matija Bregeš, koji od samog početka pritišće prave dugmiće za uživanje u trenutku, isključuje svu stvarnost osim paške, briše je nezasitnom znatiželjom iz slijeda u slijed. Uz Matiju, tu je i sous chef Leo Aličević i pastry chef Lena Šarić.

Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Hommage lunjskoj maslini stize u drvenoj kutiji s kamenčićima. Bombice užitka mame da ih se ubere, prepusti eksploziji otočnih aroma. Hrskavo, meko, podatno, resko… svaki detalj pod maslinovim lišćem ima svoj smisao. Žele od lista čaja masline s prahom od crne masline, kreker od masline punjen pjenom od maslinova ulja, praline od crne masline i badema, kao i bijela varijanta s vermouthom predstavljaju lunjsku damu u svoj raskoši.

Varijacije lunjske masline Varijacije lunjske masline (Foto: Dean Duboković)

Iz maslinika u more stiže se buzarom iza čijeg su imena carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog acetta balsamica s limunom te panko mrvice s češnjakom. U zalogaju posluženom na školjci uživa se dugo. Okusi traju i traju, otkrivajući pritom neraskidivu ljubav mora i otoka.

Kornetići za stol putuju na „ovčjim kovrčama“ izrađenima od žice. Zeleni smotuljci skrivaju dimljeni janjeći jezik čije slasti izvlači ukiseljena jagoda, luk i dehidrirani janjeći rep.

Nakon uvertire “tri pozdrava iz kuhinje” slijedi tatar škampa s emulzijom od bosiljka, želeom od gegića, aioli majonezom i krekerom od škampa. Meka i podatna fantazija koja na krilima svježine dugo ostaje na nepcu.

Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca (Foto: Fabio Šimićev)

Čudesni niz iz kuhinje nastavlja se korijenom u kojem počasno mjesto ima sfera od peršina i kardamoma, janjetinom i ježom, sipom u ulozi paške karbonare, pužem i brizlom, mliječnom janjetinom te jabukom nakon koje se završava kavom i kolačima.

Mirisi crnog češnjaka, kardamoma, limuna, mora, samoniklog bilja i borovih iglica, kao i „nakit“ od kavijara jesetre, pjene od vina, cvijeta cimeta zaokružuju okosnice tanjure oko kojih se pletu i nadopunjuju u cjelovitoj poruci.

Boris Šuljić Boris Šuljić (Foto: Fabio Šimićev)

Slova na stranu, svako je jelo doživljaj za sebe, kako oku – tako i nepcu. Remek-jela koja hipnotiziraju strukturama i okusima sljubljuju se s vrhunskim vinima, ali i rakijama. Od svježih vina, ali i onih koja će podnijeti koju godinu odležavanja u boci, ističe se Boškinac bijeli cuvee, kupaža gegića, chardonnaya i sauvignona.

Bocu koja svakim otvaranjem osvaja nove sljedbenike prepoznat ćete po narančastoj etiketi. Nastala je kao posveta ocu Josipu Šuljiću Boškincu, ali i svim očevima koji na otocima proizvode sjajna vina. To organsko vino proizvedeno bez sumpora nastaje od gegića, kad ćudljiva sorta dopusti. Odležava u drvenim bačvama od 550 litara godinu dana na plemenitim kvascima.

Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Najpoznatije vino je gust i slastan Boškinac crni cuvee, perjanica vinarije. Prekrasno izbalansiran i mineralan dugo ostaje u ustima, oživljava u mislima voće i mediteranske začine. Ističe se i rakija Grappa Reserva koja je osam godina odležavala u drvenim bačvama od crnog Boškinca, a može stajati uz bok finim konjacima ili dugo odležanim rumovima.

U slagalici čaša, tanjura, prirode i srdačnih domaćina gost se osjeća kao da otkriva Pag prvi put, a bez obzira na marljive godine rada Boškincu ne nedostaje svježe energije. Stoga je novo ruho sjajan povod za hedonističko istraživanje svih lica tog zdanja satkanog od strasti i kamena.

"Da je interijer prirodna preslika duše rekla je još davno Coco Chanel. Duša hotela Boškinac je spoj predivne lokacije koja poziva na gotovo zaboravljeno umijeće dokolice te osobenosti njegovih vlasnika koji su nas osvojili. To nam je bila glavna inspiracija pri stvaranju novog interijera, a dizajn je postao medijator te autentičnosti", naglasila je arhitektica Ana Penavić zaokruživši doživljaj nenametljive scenografije za uživanje.

Lidija Boševski, hrvatska likovna umjetnica za Boškinac je radila glinene posude i dekorativnu keramiku, a Sanja Šebalj koja se bavi tkanjem na starom tkalačkom stroju, izradila je tapiserije od konopca, lana, svile i ovčje vune. Na slikama koje nadopunjuju interijer stoji potpis akademske slikarice Koraljke Kovač.

Kansai aerodrom u Japanu - 1 Putovanja Hoće li nestati pod morem? Aerodrom na umjetnom otoku do kojeg vodi 3750 metara dug most

  • #gdje sjesti
  • #boškinac
  • #matija bregeš
  • #josip šunjić
  • #Pag
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Putovanja su puna uspomena, ali znate li što sve možete donijeti u koferu?
Oglas
Putovanja su puna uspomena, ali znate li što sve možete donijeti u koferu?
Uspijevaju svaki put: Recept za savršene prhke kekse s komadićima čokolade
Taman za blagdane
Uspijevaju svaki put: Recept za savršene prhke kekse s komadićima čokolade
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Tjedni blagdanski jelovnik od 22.12. do 28.12. 2025.
Tjedni jelovnik
7 (ne)tipičnih jela za svaki dan ovoga blagdanskog tjedna koji se lako spremaju – i bez puno živciranja
Pogodite koji: Na popisu najboljih mjesta za uživanje u mirovini našao se i jedan naš grad
More i sunce
Ne trebate daleko i Split je na listi: Amerikanci sastavili popis od 12 najboljih mjesta na svijetu za uživanje u mirovini
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Šačica sastojaka
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Sjevernoj Karolini se srušio mali zrakoplov, ima mrtvih
ZAPALIO SE
Avion se srušio ubrzo nakon polijetanja: Ima mrtvih
Policija objavila detalje brutalnog napada na Hrvate kod Graza
PRESRETNUTI NA AUTOCESTI
Otkriveni detalji divljačkog napada huligana na Hrvate, tukli ih palicama i drškama sjekira: "Svjedoci su bili prestravljeni"
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
show
Preminuo Chris Rea
nakon teške bolesti
Preminuo pjevač čiji je božićni singl veliki hit u Hrvatskoj, imao je 74 godine
Pogledajte kako izgleda Božić u domu Marka Perkovića Thompsona
dala si je truda!
Blagdani u Thompsonovom domu: Iznenadit će vas što je njegova supruga pripremila za Božić!
Bloom i Nenad Tatarinov pružili Maji podršku na Supertalentu
nitko nije očekivao!
Iznenađenje u loži! Bivši suprug Maje Šuput sa sinom se pojavio na finalu Supertalenta
zdravlje
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Kuća s Vira postala internetski hit, a razlog je uređenje! Pogledajte kako su je ukrasili
Zanimljivo rješenje
Kuća s Vira postala internetski hit, a razlog je uređenje! Pogledajte kako su je ukrasili
Ovaj će kviz razotkriti tko u društvu stvarno zna sve
Pokažite što znate!
Ovaj će kviz razotkriti tko u društvu stvarno zna sve
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
šakom o stol
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Mrtav ozbiljan
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Toni Fruk izabran za najboljeg igrača HNL-a: Zahvalio se Marku Livaji
Pale lijepe riječi
Toni Fruk dirnut Livajinom gestom: "To pokazuje veličinu"
tv
MasterChef: U posljednjem gastroduelu sezone kandidatima će pomoći bivši kandidat MasterChefa
NE PROPUSTITE!
U posljednjem gastroduelu sezone kandidatima će pomoći bivši kandidat MasterChefa
Supertalent: Pobjednici 12. sezone Supertalenta su ! Je li vaš favorit pobijedio?
IMAMO POBJEDNIKA!
Pobjednici 12. sezone Supertalenta su Duo Turkeev & Kids! Je li vaš favorit pobijedio?
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
putovanja
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
novac
Omiljeni američki viski gasi proizvodnju 1. siječnja. Za sve je kriv Donald Trump
Žrtva trgovinskog rata
Omiljeni američki viski gasi proizvodnju 1. siječnja. Za sve je kriv Donald Trump
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
Najbrže rastući startup u povijesti
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
lifestyle
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Rezultati ankete: Najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je
Recept za puding roščiće
slatka konkurencija
Svakog Božića spremate vanilin kiflice? Ako su vam dosadile, ovaj je recept pun pogodak
sve
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
šakom o stol
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
Preminuo Chris Rea
nakon teške bolesti
Preminuo pjevač čiji je božićni singl veliki hit u Hrvatskoj, imao je 74 godine
Meso s ražnja/Ilustracija
Nije jeftino, ali je fino

Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

Kilogram odojka ćete platiti 34,80 eura, a kilogram janjetine 44, 80 eura - najmanja količina koju možete naručiti je 250 grama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hot Frog - 7 Hrana i piće
    Hot Frog

    Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

  • Ilustracija sendviča od focaccije Hrana i piće
    Focaccina

    Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb

  • Meso s ražnja/Ilustracija Hrana i piće
    Nije jeftino, ali je fino

    Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close