• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Paška "babuška": Hommage otoku soli, kamena i maslina u Boškincu

Uoči otvaranja redizajniranog Boškinca chef Matija Bregeš slavi novo lice jelovnikom koji namirnice neraskidive od Paga veliča modernom pripremom, osmišljenim tako da budi znatiželju i slavi uživanje u trenutku.

Nika Borovac 9.05.2019 14:00 komentari
viber Created with Sketch.
Boškinac - 1
Boškinac - 1 (Foto:Fabio Šimićev)

Galerija Boškinac - 1 23 Boškinac - 2 23 Boškinac - 4 23 Boškinac - 3 23

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Od trenutka kad se gume kotača prilijepe na mjesečevu površinu otoka sačinjenog od sunca, kamena i soli pa do posljednje u nizu vizura koje se izmjenjuju na putu do Boškinca, svaki prizor služi kao uvertira u doživljaj jedinstvenog obiteljskog hotela i restorana s vinarijom.

Razglednice pune mirisa i okusa koje se upijaju do Novalje i pomno spremaju u memoriju prepoznaju se u detaljima na cilju, interpretirane očima domaćina, kuhara i arhitekta – stvorene za neiscrpno otkrivanje; baš poput kakvih paških babuški.

Neraskidivo povezan s terroirom i tradicijom koja se kao korijenje tisućljetnih dama iz obližnjih lunjskih maslinika isprepleće u (bez)vremenu, Boškinac se otkriva kroz tanjure i čaše, kao i sve ono što ih povremeno zamijeni na stolu, poput kamenja iz kojih se izvlače mediteranski štapići ili delikatnih kutijica za sol što mirišu na smilje, rutu i ružmarin.

Velikodušno pulsirajući tom moćnom, izvornom energijom Paga, ali i nešto šire regije – prije svega Like i zadarskog zaleđa, otočni hram obitelji Borisa Šuljića pušta svakome da zatitra na frekvenciji koja ga najviše vuče i zagrize u onaj komadić slagalice s kojim se osjeća potpunije, bez obveze ili nametanja. 

Boškinac - 4 Boškinac - 4 (Foto: Fabio Šimićev)

Korijeni loze Šuljić idu i do 19. stoljeća, a nazivom tog imanja nedaleko od Novalje čuva se uspomena na Boška, po kojem je i nastao obiteljski nadimak Boškinac.

U poruci iz bočice što čeka na stolu da je gosti izvuku i odmotaju – igre mogu početi. Za njezina je pravila zadužen chef Matija Bregeš, koji od samog početka pritišće prave dugmiće za uživanje u trenutku, isključuje svu stvarnost osim paške, briše je nezasitnom znatiželjom iz slijeda u slijed. Uz Matiju, tu je i sous chef Leo Aličević i pastry chef Lena Šarić.

Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Hommage lunjskoj maslini stize u drvenoj kutiji s kamenčićima. Bombice užitka mame da ih se ubere, prepusti eksploziji otočnih aroma. Hrskavo, meko, podatno, resko… svaki detalj pod maslinovim lišćem ima svoj smisao. Žele od lista čaja masline s prahom od crne masline, kreker od masline punjen pjenom od maslinova ulja, praline od crne masline i badema, kao i bijela varijanta s vermouthom predstavljaju lunjsku damu u svoj raskoši.

Varijacije lunjske masline Varijacije lunjske masline (Foto: Dean Duboković)

Iz maslinika u more stiže se buzarom iza čijeg su imena carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog acetta balsamica s limunom te panko mrvice s češnjakom. U zalogaju posluženom na školjci uživa se dugo. Okusi traju i traju, otkrivajući pritom neraskidivu ljubav mora i otoka.

Kornetići za stol putuju na „ovčjim kovrčama“ izrađenima od žice. Zeleni smotuljci skrivaju dimljeni janjeći jezik čije slasti izvlači ukiseljena jagoda, luk i dehidrirani janjeći rep.

Nakon uvertire “tri pozdrava iz kuhinje” slijedi tatar škampa s emulzijom od bosiljka, želeom od gegića, aioli majonezom i krekerom od škampa. Meka i podatna fantazija koja na krilima svježine dugo ostaje na nepcu.

Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca (Foto: Fabio Šimićev)

Čudesni niz iz kuhinje nastavlja se korijenom u kojem počasno mjesto ima sfera od peršina i kardamoma, janjetinom i ježom, sipom u ulozi paške karbonare, pužem i brizlom, mliječnom janjetinom te jabukom nakon koje se završava kavom i kolačima.

Mirisi crnog češnjaka, kardamoma, limuna, mora, samoniklog bilja i borovih iglica, kao i „nakit“ od kavijara jesetre, pjene od vina, cvijeta cimeta zaokružuju okosnice tanjure oko kojih se pletu i nadopunjuju u cjelovitoj poruci.

Boris Šuljić Boris Šuljić (Foto: Fabio Šimićev)

Slova na stranu, svako je jelo doživljaj za sebe, kako oku – tako i nepcu. Remek-jela koja hipnotiziraju strukturama i okusima sljubljuju se s vrhunskim vinima, ali i rakijama. Od svježih vina, ali i onih koja će podnijeti koju godinu odležavanja u boci, ističe se Boškinac bijeli cuvee, kupaža gegića, chardonnaya i sauvignona.

Bocu koja svakim otvaranjem osvaja nove sljedbenike prepoznat ćete po narančastoj etiketi. Nastala je kao posveta ocu Josipu Šuljiću Boškincu, ali i svim očevima koji na otocima proizvode sjajna vina. To organsko vino proizvedeno bez sumpora nastaje od gegića, kad ćudljiva sorta dopusti. Odležava u drvenim bačvama od 550 litara godinu dana na plemenitim kvascima.

Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Najpoznatije vino je gust i slastan Boškinac crni cuvee, perjanica vinarije. Prekrasno izbalansiran i mineralan dugo ostaje u ustima, oživljava u mislima voće i mediteranske začine. Ističe se i rakija Grappa Reserva koja je osam godina odležavala u drvenim bačvama od crnog Boškinca, a može stajati uz bok finim konjacima ili dugo odležanim rumovima.

U slagalici čaša, tanjura, prirode i srdačnih domaćina gost se osjeća kao da otkriva Pag prvi put, a bez obzira na marljive godine rada Boškincu ne nedostaje svježe energije. Stoga je novo ruho sjajan povod za hedonističko istraživanje svih lica tog zdanja satkanog od strasti i kamena.

"Da je interijer prirodna preslika duše rekla je još davno Coco Chanel. Duša hotela Boškinac je spoj predivne lokacije koja poziva na gotovo zaboravljeno umijeće dokolice te osobenosti njegovih vlasnika koji su nas osvojili. To nam je bila glavna inspiracija pri stvaranju novog interijera, a dizajn je postao medijator te autentičnosti", naglasila je arhitektica Ana Penavić zaokruživši doživljaj nenametljive scenografije za uživanje.

Lidija Boševski, hrvatska likovna umjetnica za Boškinac je radila glinene posude i dekorativnu keramiku, a Sanja Šebalj koja se bavi tkanjem na starom tkalačkom stroju, izradila je tapiserije od konopca, lana, svile i ovčje vune. Na slikama koje nadopunjuju interijer stoji potpis akademske slikarice Koraljke Kovač.

Kansai aerodrom u Japanu - 1 Putovanja Hoće li nestati pod morem? Aerodrom na umjetnom otoku do kojeg vodi 3750 metara dug most

  • #gdje sjesti
  • #boškinac
  • #matija bregeš
  • #josip šunjić
  • #Pag
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
PROVJERENO Tino je prava inspiracija! Ima 17 godina i bolest kojoj nema lijeka, ali on život živi punim plućima
Donosi Provjereno
Što sve ovaj dječak može, ravno je čudu: "Život nam se u dvije minute okrenuo naglavačke, zaista je teško"
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong 2025.?
Svi navijamo!
Hoće li naš Marino osvojiti srca publike? Evo kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong
Preminuo glumac Peter Greene
tužne vijesti
Glumac iz kultnih filmova pronađen mrtav u svom stanu, imao je 60 godina
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Nisu uvijek ginekološke prirode
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Preparati za neuropatiju: 6 suplemenata koji pomažu kod trnaca, žarenja i bolova
Podržavaju zdravlje živaca
Preparati za neuropatiju: 6 suplemenata koji pomažu kod trnaca, žarenja i bolova
zabava
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Wow!
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
Počinje Verne Show
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
sport
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
La Liga: Girona preokretom kao gost svladala Real Sociedad
Domaćini dugo vodili
VIDEO Tri Hrvata s klupe gledala preokret: Na kraju je slavio - Livaković
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
tv
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Glavno jelo- brancin poslužen uz sezonsko povrće i umak od bijele buzare od dagnji u koju je dodano korjenasto povrće, ikra pastrve i ulje od medvjeđeg luka.
Pokrovitelj Mastercard

Boškinac na Pagu: Fine dining meni zbog kojeg i skeptici postaju stalni gosti

Ako vam je Boškinac već dugo na listi gastronomskih svetih mjesta, Passion Week s promotivnim menijem idealna je prilika da to napokon i ostvarite. I mi smo se otisnuli na otok Pag kako bismo provjerili autorska jela chefa Matije Bregeša – zbog kojih čak i skeptici prema fine diningu mijenjaju ploču i postaju stalni gosti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Glavno jelo- brancin poslužen uz sezonsko povrće i umak od bijele buzare od dagnji u koju je dodano korjenasto povrće, ikra pastrve i ulje od medvjeđeg luka. Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Boškinac na Pagu: Fine dining meni zbog kojeg i skeptici postaju stalni gosti

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close