• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Paška "babuška": Hommage otoku soli, kamena i maslina u Boškincu

Uoči otvaranja redizajniranog Boškinca chef Matija Bregeš slavi novo lice jelovnikom koji namirnice neraskidive od Paga veliča modernom pripremom, osmišljenim tako da budi znatiželju i slavi uživanje u trenutku.

Nika Borovac 9.05.2019 14:00 komentari
viber Created with Sketch.
Boškinac - 1
Boškinac - 1 (Foto:Fabio Šimićev)

Galerija Boškinac - 1 23 Boškinac - 2 23 Boškinac - 4 23 Boškinac - 3 23

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Od trenutka kad se gume kotača prilijepe na mjesečevu površinu otoka sačinjenog od sunca, kamena i soli pa do posljednje u nizu vizura koje se izmjenjuju na putu do Boškinca, svaki prizor služi kao uvertira u doživljaj jedinstvenog obiteljskog hotela i restorana s vinarijom.

Razglednice pune mirisa i okusa koje se upijaju do Novalje i pomno spremaju u memoriju prepoznaju se u detaljima na cilju, interpretirane očima domaćina, kuhara i arhitekta – stvorene za neiscrpno otkrivanje; baš poput kakvih paških babuški.

Neraskidivo povezan s terroirom i tradicijom koja se kao korijenje tisućljetnih dama iz obližnjih lunjskih maslinika isprepleće u (bez)vremenu, Boškinac se otkriva kroz tanjure i čaše, kao i sve ono što ih povremeno zamijeni na stolu, poput kamenja iz kojih se izvlače mediteranski štapići ili delikatnih kutijica za sol što mirišu na smilje, rutu i ružmarin.

Velikodušno pulsirajući tom moćnom, izvornom energijom Paga, ali i nešto šire regije – prije svega Like i zadarskog zaleđa, otočni hram obitelji Borisa Šuljića pušta svakome da zatitra na frekvenciji koja ga najviše vuče i zagrize u onaj komadić slagalice s kojim se osjeća potpunije, bez obveze ili nametanja. 

Boškinac - 4 Boškinac - 4 (Foto: Fabio Šimićev)

Korijeni loze Šuljić idu i do 19. stoljeća, a nazivom tog imanja nedaleko od Novalje čuva se uspomena na Boška, po kojem je i nastao obiteljski nadimak Boškinac.

U poruci iz bočice što čeka na stolu da je gosti izvuku i odmotaju – igre mogu početi. Za njezina je pravila zadužen chef Matija Bregeš, koji od samog početka pritišće prave dugmiće za uživanje u trenutku, isključuje svu stvarnost osim paške, briše je nezasitnom znatiželjom iz slijeda u slijed. Uz Matiju, tu je i sous chef Leo Aličević i pastry chef Lena Šarić.

Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 Tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa; Boškinac Gegić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Hommage lunjskoj maslini stize u drvenoj kutiji s kamenčićima. Bombice užitka mame da ih se ubere, prepusti eksploziji otočnih aroma. Hrskavo, meko, podatno, resko… svaki detalj pod maslinovim lišćem ima svoj smisao. Žele od lista čaja masline s prahom od crne masline, kreker od masline punjen pjenom od maslinova ulja, praline od crne masline i badema, kao i bijela varijanta s vermouthom predstavljaju lunjsku damu u svoj raskoši.

Varijacije lunjske masline Varijacije lunjske masline (Foto: Dean Duboković)

Iz maslinika u more stiže se buzarom iza čijeg su imena carpaccio od dagnji, pjena od buzare, žele od mora, perle od bijelog acetta balsamica s limunom te panko mrvice s češnjakom. U zalogaju posluženom na školjci uživa se dugo. Okusi traju i traju, otkrivajući pritom neraskidivu ljubav mora i otoka.

Kornetići za stol putuju na „ovčjim kovrčama“ izrađenima od žice. Zeleni smotuljci skrivaju dimljeni janjeći jezik čije slasti izvlači ukiseljena jagoda, luk i dehidrirani janjeći rep.

Nakon uvertire “tri pozdrava iz kuhinje” slijedi tatar škampa s emulzijom od bosiljka, želeom od gegića, aioli majonezom i krekerom od škampa. Meka i podatna fantazija koja na krilima svježine dugo ostaje na nepcu.

Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca Lidia Boševski, Koraljka Kovač i Sanja Šebalj imena su iza umjetničkih detalja interijera redizajniranog Boškinca (Foto: Fabio Šimićev)

Čudesni niz iz kuhinje nastavlja se korijenom u kojem počasno mjesto ima sfera od peršina i kardamoma, janjetinom i ježom, sipom u ulozi paške karbonare, pužem i brizlom, mliječnom janjetinom te jabukom nakon koje se završava kavom i kolačima.

Mirisi crnog češnjaka, kardamoma, limuna, mora, samoniklog bilja i borovih iglica, kao i „nakit“ od kavijara jesetre, pjene od vina, cvijeta cimeta zaokružuju okosnice tanjure oko kojih se pletu i nadopunjuju u cjelovitoj poruci.

Boris Šuljić Boris Šuljić (Foto: Fabio Šimićev)

Slova na stranu, svako je jelo doživljaj za sebe, kako oku – tako i nepcu. Remek-jela koja hipnotiziraju strukturama i okusima sljubljuju se s vrhunskim vinima, ali i rakijama. Od svježih vina, ali i onih koja će podnijeti koju godinu odležavanja u boci, ističe se Boškinac bijeli cuvee, kupaža gegića, chardonnaya i sauvignona.

Bocu koja svakim otvaranjem osvaja nove sljedbenike prepoznat ćete po narančastoj etiketi. Nastala je kao posveta ocu Josipu Šuljiću Boškincu, ali i svim očevima koji na otocima proizvode sjajna vina. To organsko vino proizvedeno bez sumpora nastaje od gegića, kad ćudljiva sorta dopusti. Odležava u drvenim bačvama od 550 litara godinu dana na plemenitim kvascima.

Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 Puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina; Boškinčić 2017 (Foto: Dean Duboković)

Najpoznatije vino je gust i slastan Boškinac crni cuvee, perjanica vinarije. Prekrasno izbalansiran i mineralan dugo ostaje u ustima, oživljava u mislima voće i mediteranske začine. Ističe se i rakija Grappa Reserva koja je osam godina odležavala u drvenim bačvama od crnog Boškinca, a može stajati uz bok finim konjacima ili dugo odležanim rumovima.

U slagalici čaša, tanjura, prirode i srdačnih domaćina gost se osjeća kao da otkriva Pag prvi put, a bez obzira na marljive godine rada Boškincu ne nedostaje svježe energije. Stoga je novo ruho sjajan povod za hedonističko istraživanje svih lica tog zdanja satkanog od strasti i kamena.

"Da je interijer prirodna preslika duše rekla je još davno Coco Chanel. Duša hotela Boškinac je spoj predivne lokacije koja poziva na gotovo zaboravljeno umijeće dokolice te osobenosti njegovih vlasnika koji su nas osvojili. To nam je bila glavna inspiracija pri stvaranju novog interijera, a dizajn je postao medijator te autentičnosti", naglasila je arhitektica Ana Penavić zaokruživši doživljaj nenametljive scenografije za uživanje.

Lidija Boševski, hrvatska likovna umjetnica za Boškinac je radila glinene posude i dekorativnu keramiku, a Sanja Šebalj koja se bavi tkanjem na starom tkalačkom stroju, izradila je tapiserije od konopca, lana, svile i ovčje vune. Na slikama koje nadopunjuju interijer stoji potpis akademske slikarice Koraljke Kovač.

Kansai aerodrom u Japanu - 1 Putovanja Hoće li nestati pod morem? Aerodrom na umjetnom otoku do kojeg vodi 3750 metara dug most

  • #gdje sjesti
  • #boškinac
  • #matija bregeš
  • #josip šunjić
  • #Pag
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija se oglasila o časnoj sestri: Lagala je, slijedi joj kaznena prijava!
lažna prijava
Policija prijavila časnu sestru: Lagala je, sama se ozlijedila nožem!
Tajni dokument: Rusija planira ekološku katastrofu u Hersonu, posljedice će osjetiti zemlje EU
žele ga sravniti sa zemljom
Presretnut tajni vojni dokument: Rusi pripremaju katastrofu, a sve će se odraziti na zemlje NATO-a
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
Urnebesno
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
sport
Dinamo prijavio Carevića delegatu! Modri tvrde da je Carević prešao granicu
Slijedi li kazna?
Dinamo prijavio Carevića! Modri tvrde da je trener Gorice prešao granicu
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
potvrdio insajder
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
tv
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Ovo je 9 najvećih pogrešaka na poslovnim zabavama — i kako ih izbjeći
Biznis bonton
Ovo je 9 najvećih pogrešaka na poslovnim zabavama — i kako ih izbjeći
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Glavno jelo- brancin poslužen uz sezonsko povrće i umak od bijele buzare od dagnji u koju je dodano korjenasto povrće, ikra pastrve i ulje od medvjeđeg luka.
Pokrovitelj Mastercard

Boškinac na Pagu: Fine dining meni zbog kojeg i skeptici postaju stalni gosti

Ako vam je Boškinac već dugo na listi gastronomskih svetih mjesta, Passion Week s promotivnim menijem idealna je prilika da to napokon i ostvarite. I mi smo se otisnuli na otok Pag kako bismo provjerili autorska jela chefa Matije Bregeša – zbog kojih čak i skeptici prema fine diningu mijenjaju ploču i postaju stalni gosti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Glavno jelo- brancin poslužen uz sezonsko povrće i umak od bijele buzare od dagnji u koju je dodano korjenasto povrće, ikra pastrve i ulje od medvjeđeg luka. Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Boškinac na Pagu: Fine dining meni zbog kojeg i skeptici postaju stalni gosti

  • Pizzeria 14 Hrana i piće
    Sretna četrnajstica

    Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close