I dok su drugi željeli i plakali da ih prime u Europsku uniju, Norvežani su tu mogućnost glatko odbili više puta jer im ona jednostavno – nije potrebna. Zemlja je bogata, standard visok, no to je sve već dobro poznato, a mi vam donosimo neke manje poznate stvari o ovoj sjevernoj monarhiji!

1. Gotovo svi zatvorenici u Norveškoj imaju pristup interentu u svojim ćelijama. Ipak, Andres Breivik nije jedan od njih.

2. Norveška javna sveučilišta su besplatna za ljude iz cijelog svijeta.

3. Kraljeva titula je 'norveški kralj' a ne 'kralj norveške', čime se više naglašava njegova pripadnost zemlji, a ne da zemlja pripada njemu.4. U Norveškoj postoji grad po imenu 'Hell'.

5. Iz nekog razloga Norvežani su ludi za tacosima, tako da čak 8,2% Norvežana konzumira tacose svaki dan.

6. Švedska i Norveška činile su federaciju od 1814. do 1905. godine.

7. Norveška će postati prva zemlja na svijetu koja će ugasiti FM radio i imati potpuno digitalni. To je planirano za 2017. godinu.

8. Od završetka Drugog svjetskog rata, u Norveškoj je ubijeno tek 10 policajaca.9. Slavna IKEA sofe, stoliće i police za knjige naziva po mjestima u Švedskoj, dok krevete i ormare naziva po norveškim mjestima.

10. Za spas amazonske prašume, Norveška je prije osam godina donirala milijardu dolara. Norvežani, sjetite se i našeg vanjskog duga!

11. Prva otmica aviona u Norveškoj riješena je na način da je otmičar pristao predati svoje oružje u zamjenu za pivo.12. 1999. godine Norveška je pružila azil američkom dileru droge jer je Vrhovni sud donio odluku kako američki zatvori ne udovoljavaju minimalnim humanitarnim standardima.

13. Riječ 'Texas' u norveškom slengu znači 'lud'.

14. SAD imaju više stanovnika norveškog porijekla nego što ih živi u Norveškoj.

15. Slavnu sliku 'Krik' naslikao je upravo Norvežanin Edvard Munch.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju